Anunțul ministrului Cîmpeanu privind majorarea salariilor profesorilor

Anunțul ministrului Cîmpeanu privind majorarea salariilor profesorilor
Publicat: 24/08/2015, 16:52
Actualizat: 15/10/2018, 06:07

Cîmpeanu a spus că o decizie privind majorarea salariilor în educație depinde de Legea salarizării, dar și de Codul Fiscal.

„Au fost avansate mai multe variante de calendar și procente, dar nu putem da un răspuns până nu știm stadiul legii salarizării și ce se va întâmpla cu Codul Fiscal”, a declarat ministrul Educației.

El a spus că s-a căzut de acord ca discuțiile privind salarizarea în învățământ să fie reluate în 15 septembrie.

„În 15 septembrie vom veni cu elemente concrete”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Propunerile de majorare a salariilor din educație au fost discutate luni, la Guvern, într-o întâlnire la care au luat parte reprezentanți ai sindicatelor, premierul Victor Ponta și miniștrii Educației, Finanțelor și Muncii.

Sorin Cîmpeanu spunea, înaintea întâlnirii, că Ministerul Educației nu are alte propuneri privind creșterea veniturilor angajaților din sistem în afară de cele legate de proiectul Legii salarizării, transmise deja Ministerului Muncii.

La rândul lor, sindicaliștii spuneau că întâlnirea de luni nu ar fi trebuit să aibă loc, dar au solicitat-o pentru că Guvernul a făcut „o serie de erori”.

„Această întâlnire nu ar fi trebuit să aibă loc dacă lucrurile se derulau normal și aveau loc creșteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greșeală pe care a făcut-o Guvernul a fost că a majorat indemnizațiile demnitarilor, a urmat apoi creșterea pentru cei din Guvern, acum pentru sănătate. Ne așteptam ca Legea salarizării să se aplice în același timp pentru toată lumea, dar lucrurile au luat-o razna”, declara președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hancescu.

El a amintit că, potrivit unui acord din 2014, încheiat de sindicatele din educație cu Guvernul, până în anul 2017, salariile ar fi trebuit să crească cu 34 la sută.

„Noi nu am fost împotriva măririi salariilor din sănătate, pentru că e corect ca medicii să aibă venituri mai mari, dar era corect ca lucrurile să fie făcute la pachet, chiar dacă procentul de creștere ar fi fost mai mic în educație. Nu ar fi fost nicio problemă. Vrem să îl întrebăm pe premier ce se mai întâmplă cu Legea salarizării, vrem să știm exact de când se aplică”, a spus Hancescu.

El a precizat că sindicatele, împreună cu ministrul Sorin Cîmpeanu, au formulat o serie de propuneri de modificare a proiectului Legii salarizării prezentat de Ministerul Muncii.

„Majorarea prevăzută inițial pentru educație era de 60 la sută. Am regândit puțin grila, mărind salariile pentru debutanți, pentru că toată lumea se plânge că nu mai vor să lucreze în educație. (…) Ceea ce am propus însemna un plus de 10 la sută, adică o creștere a veniturilor din educație de 70 la sută în preuniversitar și mai mult în universitar”, a explicat Hancescu.

Liderul sindical a mai spus că în întâlnirea de luni se va solicita găsirea unei soluții pentru acordarea unei majorări de 10-15 la sută a salariilor din educație, pentru că astfel, având în vedere că dascălii au primit cinci la sută în plus în martie și vor mai primi tot atât din septembrie, până la sfârșitul anului ar beneficia de o creștere apropiată de cea din sănătate.

„Doleanța noastră este să putem primi o suplimentare de 10 – 15 la sută, eventual să se aplice o primă tranșă din Legea salarizării din acest an. Trebuie găsită o soluție echitabilă, care să nu producă dezechilibre și nemulțumiri”, a mai spus liderul FSLI.

Întrebat ce se va întâmpla dacă răspunsul premierului va fi negativ, Simion Hancescu spunea că liderii vor informa membrii de sindicat și aceștia vor decide ce vor face, dar cel mai probabil, având în vedere gradul de nemulțumire, se vor dori proteste.

FSLI a precizat că, în acest moment, salariu minim brut pe țară este de 1050 lei, în timp ce salariul unui învățător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) și al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar după majorarea de 5 la sută de la data de 1 septembrie 2015 prevăzută în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut (857 de lei net, n.r.) pentru învățătorul debutant și la 1.189 de lei brut (871 lei de net, n.r.) pentru profesorul debutant.

Federația sindicală a mai arătat că, potrivit deciziei Guvernului, începând din 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei.

„În aceste condiții, este imperios necesar ca Executivul să găsească soluții de majorare suplimentară, față de cea prevăzută de lege, a salariilor în învățământ cu cel puțin 15%, înainte de această dată, astfel încât un cadru didactic să nu aibă aceeași salarizare cu cea a unui muncitor necalificat. Astfel, un învățător debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu puțin peste salariul minim brut pe economie”, susțin reprezentanții FSLI.

Premierul Victor Ponta anunta, săptămâna trecută, la finalul discuțiilor privind sectorul sanitar, că va fi adoptată o ordonanță de urgență pentru ședința Guvernului din această săptămână privind majorarea de 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

Victor Ponta a precizat că majorarea salarială se va face „deocamdată doar pentru medici”, anunțul fiind făcut în contextul în care profesorii și polițiștii au reacționat imediat la decizia Guvernului de a crește salariile în sistemul medical și au cerut și ei bani mai mulți.

„Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că așa este corect față de medici. În rest, toată lumea își dorește un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem putem să majorăm pentru medici, așa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate”, arăta premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto