Anunțul Petrom despre prețul carburanților. Cât ajunge la stat din banii plătiți pentru un litru de benzină sau motorină

Anunțul Petrom despre prețul carburanților. Cât ajunge la stat din banii plătiți pentru un litru de benzină sau motorină
Publicat: 12/08/2015, 15:33

„Prețurile la pompă reflectă cotațiile internaționale la benzină și motorină. Cotațiile internaționale la benzină și motorină sunt influențate de cotațiile la țiței dar și de alte elemente, prin urmare pot avea, pe termen scurt, evoluții divergente față de cotațiile la țiței. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în prima parte a acestui an, când cotațiile internaționale pentru benzină au crescut semnificativ”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții OMV Petrom.

Compania amintește că în prețurile la pompă, componenta produs, care reflectă cotațiile internaționale la benzină și motorină, reprezintă numai jumătate, restul fiind reprezentat de taxe.

„Compania a reflectat evoluțiile cotațiilor la benzină și motorină într-o manieră moderată, evitând astel transferarea integrală a volatilității acestor cotații. Prin urmare, compania a operat scăderi successive de prețuri care numai în ultimele 3-4 săptămâni au reprezentat cumulat circa 40 de bani”, spun oficialii Petrom.

În primele șase luni, prețul mediu al țițeiului Ural a scăzut la 57,09 dolari/baril, cu 47% mai mic comparativ cu perioada similară a anului precendent, iar prețul mediu realizat la țiței s-a situat la 49,51 dolari/baril, comparativ cu 96,24 dolari/baril în primul semestru al anului trecut.

„Ne așteptăm ca prețul mediu al țițeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 50-60 dolari/bbl. Diferențialul Brent-Urals se anticipează că va rămâne relativ mic. În cea de-a doua jumătate a anului 2015, se estimează că marjele de rafinare vor scădea față de nivelul înregistrat în primele șase luni din 2015, ca urmare a persistenței supracapacității de rafinare pe piețele europene. Ca urmare a scăderii cotației țițeiului, se estimează că prețurile mai reduse ale produselor petroliere vor susține cererea din marketing, în contextul creșterii concurenței”, arată OMV Petrom, în raportul semestrial transmis Bursei de Valori București.

Programul de investiții al Petrom pentru 2015 este estimat la aproximativ un miliard de euro, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din upstream. În prima parte a acestui an, însă, investițiile au fost reduse cu 29%, de la 2,9 miliarde lei în primul semestru din 2014, la 2,06 miliarde lei în perioada similară a acestui an, având în vedere noul context al prețului țițeiului.

„În rafinare putem procesa 4,5 milioane tone. În momentul de față noi producem 3,8-3,9 milioane tone țiței. Deci avem capacitate de rafinare mult peste producția curentă. Gradul de utilizare (al rafinăriei Petrobrazi, n.r.) este undeva la 80%, deci mai avem loc să rafinăm mai mult, pentru a livra mai mult. Un alt lucru important este că în contextul pieței avem suficiente capacități de rafinare pentru a acoperi cererea. Nu se pune problema să vindem țiței”, a declarat miercuri Gabriel Selischi, membru în Directoratul OMV Petrom, responsabil pentru Upstream, întrebat dacă ar putea vinde țiței companiei concurente Rompetrol, care va opri rafinăria Petromidia timp de 40 de zile, pentru revizie tehnică.

Profitul net al OMV Petrom a scăzut în primul semestru cu 25%, la 1,04 miliarde lei (234,1 milioane euro), în contextul declinului vânzărilor cu 18%, la 8,81 miliarde de lei (1,98 miliarde euro), determinat de prețurile mai mici la comercializarea produselor petroliere. În primele șase luni ale anului trecut, OMV Petrom a raportat un profit net atribuibil acționarilor de 1,39 miliarde de lei, la vânzări de 10,72 miliarde de lei.

Producția de țiței și gaze la nivel de grup a fost de 33 milioane barili echivalent petrol, iar producția totală de țiței și gaze în România a atins nivelul de 31,3 milioane barili echivalent petrol, față de 31,1 milioane barili echivalent petrol în aceeași periaodă a anului trecut. Producția internă de țiței a fost de 13,9 milioane barili echivalent petrol, în scădere cu 1%, reflectând în principal declinul natural înregistrat în zăcământul Suplacu, se arătă în raportul OMV Petrom.

OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, avea la finele luniii 16.450 de angajați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto