Apele Române: Joi, pe râuri debitele vor fi în general staționare, iar pe Dunăre debitul va fi în creștere

Apele Române: Joi, pe râuri debitele vor fi în general staționare, iar pe Dunăre debitul va fi în creștere
Administrația Națională "Apele Române" (ANAR) informează că, joi, pe râuri debitele vor fi în general staționare, fenomentul de "sec" înregistrându-se în mai multe bazine hidrografice, în timp ce debitul pe Dunăre, în secțiunea Baziaș, va fi în creștere.
Publicat: 20/09/2012, 09:27
Actualizat: 01/02/2019, 13:08

Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) informează că, joi, pe râuri debitele vor fi în general staționare, fenomentul de „sec” înregistrându-se în mai multe bazine hidrografice, în timp ce debitul pe Dunăre, în secțiunea Baziaș, va fi în creștere.

Conform datelor emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, situația hidrologică miercuri a fost: pe râuri, debitele au fost în general staționare, exceptând râurile: Vișeu, Iza, Crișul Negru, Crișul Alb, Caraș, Nera și cursurile mijlocii ale Someșului și Timișului unde au fost în ușoară scădere.

Se înregistrează fenomenul de „sec” pe multe râuri mici și pâraie din bazinele hidrografice: Someș, Crișuri, Mureș, Moravița, Amaradia, Olt inferior, Râul Alb, Siret (Humor, Ozana, Cracău, Bolătău, Buzău, Putna, Sușița, Bârlad) și Prut.

Debitele se situează la valori cuprinse între 20-60 la sută din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 20 la sută din normalele lunare) pe: Mara, Valea Rea, unele râuri din bazinul hidrografic: Someș (Ilișua, Lonea, Fizeș, Cavnic, Lăpuș superior), pe cursul superior al Crasnei, cursul superior și mijlociu al Barcăului, cursul mijlociu și inferior al Crișului Alb și unii afluenți ai săi (Bănești, Sighișoara, Moneasa, Cigher), Crișul Negru și unii afluenți ai săi (Crișul Pietros, Valea Roșie, Holod, Teuz), unii afluenți ai Mureșului (Comlod, Iara, Geoagiu, Feernic, Vișa, Domald, Secaș, Gâlda, Ampoi, Pian, Galbena, Cerna), Cernei (Bela Reca), cursurile inferioare ale Timișului și unii afluenți ai săi (Bistra, Rusca), unii afluenți ai Oltului mijlociu și inferior, pe unii afluenți ai Argeșului superior, Rm.Sărat, Trotuș și unii afluenți (Dofteana, Oituz, Cașin), Bârlad, Jijia și Prutului (Miletin, Bahlueț, Elan și Chineja).

Pe Dunăre, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 18-19 septembrie 2012 a fost în creștere, având valoarea de 3000 mc/s, sub media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s). Aval Porțile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia-Giurgiu și în scădere pe sectorul Oltenița-Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre până joi, 20 septembrie, ora 6.00, se prezintă astfel: pe râuri, debitele vor fi în general staționare. Sunt posibile creșteri de debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din vestul și nord-vestul țării datorită precipitațiilor sub formă de averse prognozate. Se va mentine fenomenul de „sec” pe multe râuri mici și pâraie din bazinele hidrografice: Someș, Crișuri, Mureș, Moravița, Amaradia, Olt inferior, Râul Alb, pe unii afluenți ai Siretului (Ozana, Cracău, Bolătău, Agapia, Șușița, Putna, unii afluenți ai Bârladului) și Prut.

Pe Dunăre, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va în creștere (3400 mc/s). Aval Porțile de Fier, debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia-Călărași, staționare la Cernavodă și în scădere pe sectorul Hârșova-Tulcea.

În intervalul 20-25 septembrie 2012, debitele medii zilnice vor fi în general staționare. În prima parte a intervalului, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Banat și Crișana.

Rezerva de apă brută existentă în principalele acumulări, la nivel național are un volum de 2.817 milioane mc, reprezentând aproximativ 68 la sută grad de umplere.

În continuare, operatorii sistemelor centralizate de alimentare cu apă din sursa de suprafață mențin limitarea furnizării apei în unele localități, această limitare nefiind cauzată de scăderea apei la sursa de suprafață, ci de creșterea consumului de apă generat de secetă.

În cazul alimentărilor cu apă din surse subterane, limitările sunt cauzate de nivelul scăzut al pânzei freatice, ceea ce a dus la reducerea programului de furnizare a apei. De asemenea, se aplică restricții la apa de natură tehnologică furnizată anumitor agenți economici.

Administrația Națională „Apele Române” asigură monitorizarea continuă și aplică Prevederile Programelor de Exploatare ale Acumulărilor în vederea asigurării și prezervării resursei de apă de suprafață.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii