• Publicat:
Știri

Aplicație care ajută pacienții să știe cum se pot combina medicamentele, dezvoltată de o absolventă a UBB Cluj-Napoca

Aplicație care ajută pacienții să știe cum se pot combina medicamentele, dezvoltată de o absolventă a UBB Cluj-Napoca
O aplicație web care analizează posibilele reacții dintre medicamente și alimente sau între diverse combinații de medicamente, utilă atât pacienților, cât și medicilor și farmaciștilor, a fost dezvoltată de o absolventă a UBB Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Edith Karda a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a lucrat la aplicația web câteva luni, din toamna anului trecut, aceasta constituind și tema lucrării sale de licență la absolvirea facultății.

„Am dezvoltat o aplicație web, , care analizează posibilele reacții dintre medicamente și alimente sau între diverse combinații de medicamente, care a constituit și lucrarea mea de licență. Aplicația se adresează atât medicilor și farmaciștilor, cât și pacienților care folosesc mai multe combinații de medicamente și oferă accesul la o bază de date internațională de peste 13.000 de medicamente și suplimente alimentare. Proiectul este util pacienților care pot verifica, astfel, dacă pot lua două sau mai multe medicamente în același timp, ca nu cumva să aibă efecte adverse, dar îi ajută și pe medici în prescrierea unor rețete. M-am inspirat de la bunica mea, care are multe medicamente de luat și m-am gândit că în situația ei sunt multe persoane în vârstă, care evită, astfel, o posibilă intoxicație cu medicamente. Aplicația îi ajută și pe farmaciști, care, la fel, pot elibera medicamente fără riscuri asupra unor pacienți. Am început să lucrez la aplicație din toamna anului trecut timp de câteva luni”, a spus Edith Karda.

Potrivit acesteia, „Medinfo” oferă utilizatorului și informații privind interacțiunea medicamentelor cu anumite alimente și efectele care pot apărea.

„De exemplu, sunt medicamente care nu se pot administra dacă un pacient consumă citrice”, a explicat absolventa universității clujene.

Edith Karda și-a propus ca, în perioada următoare, aplicația sa inovativă să fie disponibilă pe web, sub forma unui site, dar și să ajungă pe dispozitive mobile – telefon sau tabletă.

Tânăra a absolvit în acest an programul de studii Informatică în limba germană a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca și a primit, pentru aplicația „Medinfo”, marele premiu al unui concurs organizat de o companie germană.

Inchide