Aproape 200 de angajați ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea continuă protestele

Aproape 200 de angajați ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea continuă protestele
Publicat: 06/09/2012, 11:07
Actualizat: 03/04/2019, 09:29

Aproape 200 de salariați ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea continuă protestele, ei adunându-se, joi dimineață, în fața pavilionului administrativ al societății, până la ora transmiterii acestei știri nefiind înregistrate incidente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii cer ca unitatea să fie privatizată urgent, iar drepturile salarile restante pe două luni să le fie achitate cât mai repede.

„Nu vrem lichidarea combinatului, vrem ca activitatea să continue. Acum combinatul este practic închis, deoarece nu ni se mai livrează electricitate. Noi vrem ca privatizarea să se facă cât mai repede și avantajos și mai ales transparent, iar combinatul și locurile noastre de muncă să fie salvate. Nu am luat banii de două luni, nu am luat nici tichetele de masă, avem colegi care dorm prin instalații, în combinat, deoarece nu au bani să se ducă acasă, nu au bani de transport, stau prin comune îndepărtate din județ și au ales să rămână peste noapte aici, iar această situație durează de peste o săptămână”, a spus unul dintre protestatari.

La ora transmiterii acestei știri, salariații sunt în fața pavilionului administrativ al combinatului, protestând în liniște.

Aproximativ 300 de angajați ai Oltchim au protestat, miercuri, în curtea combinatului, nemulțumiți că se întârzie luarea unei decizii în privința situației unității, dar și pentru că nu și-au primit salariile de două luni, ei solicitând vizita premierului Victor Ponta. La un moment dat, în timpul protestului, conducerea unității a cerut ca șase salariați să intre la discuții cu reprezentanții combinatului, solicitatrea fiind însă ignorată, iar aproximativ o sută de angajați s-au năpustit în sediul Oltchim, fără să fie înregistrate incidente și fără să fie necesară intervenția agenților de pază aflați la fața locului.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers la Oltchim, miercuri seară, având discuții cu conducerea societății și cu cea a liderilor de sindicate.

Liviu Pop le-a spus salariaților care protestau în curtea combinatului că unitatea „nu se va lichida, ci se va privatiza.

„Eu pot să va spun că la nivelul Ministerului Economiei există o celulă de criză care analizează situația și în cel mult o săptămână se vor aduce la zi toate lucrurile. Este clară activitatea de salvare și chiar de creare de noi locuri de muncă în toate privatizările. Important este ca la licitație să vină investitori.(…), important este să fie o privatizare care să mențină activitatea și locurile de muncă, și nu o chestiune care să ducă la lichidarea Oltchim. Datoriiile Oltchim sunt mari, de exemplu, numai la Electrica pentru ultimii ani sunt 150 de milioane de lei. Dar, repet, Oltchim nu se va lichida, ci se va privaztiza”, le-a spus Liviu Pop angajaților Oltchim.

Salariații de la Oltchim i-au cerut ministrului ca reprezentanți ai angajaților să participe la auditul care va fi făcut la combinat, solicitând „transparență” și l-au acuzat pe liderul sindical Mihai Diculoiu că „a participat la prăbușirea Oltchim”, cerând demisia acestuia.

Liviu Pop a spus că nu poate interveni în problemă sindicatului și le-a cerut oamenilor ca situația tensionată să nu degenereze deoarece „orice formă de protest conduce la destabilizare” și companiile interesate în privatizare ar putea renunța.

Tot în cursul zilei de miercuri, Constantin Roibu a demisionat din funcțiile de director general al Oltchim, poziție ocupată timp de 21 de ani, și de membru al Consiliului de Administrație al combinatului, ca urmare a propunerii șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului de la Oltchim, ca o condiție a asigurării capitalului de lucru pentru funcționarea instalațiilor societății și acordarea salariilor curente către salariații societății.

Împreună cu Roibu au solicitat eliberarea din funcții 15 directori și contabilul-șef, printre care directorul general adjunct producție și investiții, Nicolae Radu Olaru, și directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceștia vor rămâne la dispoziția companiei.

Constantin Roibu a declarat, miercuri seară, că demisia sa a fost „un gest de onoare”. El a spus că pentru o perioadă va lucra ca inginer în combinat.

„Îmi doresc ca Oltchim să fie privatizat, pe mine personal nu mă interesează metoda prin care se va face asta. Îmi doresc un investitor serios care să mențină activitatea întregului combinat și care să se integreze cu rafinăria de la Pitești. În ceea ce privește datoriile pe care le înregistrează societatea, trebuie știut că în Oltchim s-au investit 500 de milioane de euro, iar datoria este de 580 de milioane de euro, din care 80 de milioane sau chiar mai mult o reprezintă penalitățile. Banii s-au investit în societate, în niciun caz nu s-au cheltuit aiurea. Am ajuns aici pentru că în anii 2009, 2010, 2011 am funcționat sub capacitate, la 40%, iar în prezent funcționăm la 25% din capacitate, deci este normal să înregistrezi pierderi”, a declarat Constantin Roibu.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, miercuri, într-o conferință de presă, că Guvernul caută un investitor pentru Oltchim și a făcut apel la angajații companiei să nu sperie investitorii.

Ponta a afirmat că Guvernul „muncește de ceva timp” pentru găsirea unui investitor care să preia Oltchim și să asigure locurile de muncă și buna funcționare a Oltchim, Arpechim și altor societăți care depind de combinat.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acțiuni deținut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, și a creanțelor Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) și Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, o opțiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitației pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acționariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deține prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condițiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a șasea evaluări a acordului cu România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Beatrix Potter, creatoarea celui mai iubit iepure din lume. „Slavă Domnului că nu am fost...