Aproximativ 150 de tablouri, găsite la perchezițiile de la locuința omului de afaceri Horia Simu

Aproximativ 150 de tablouri, găsite la perchezițiile de la locuința omului de afaceri Horia Simu
Publicat: 02/07/2015, 12:13
Actualizat: 06/02/2016, 08:50

Procurorii DNA au găsit la perchezițiile făcute în locuința omului de afaceri Horia Simu aproximativ 150 de tablouri, unele semnate de Corneliu Baba, Corneliu Pătrașcu și Samuel Mutzner, precum și ceasuri de lux și bijuterii, au declarat joi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, toate tablourile și bunurile găsite la percheziții vor fi trecute într-un proces-verbal, care va fi semnat de Horia Simu și alți martori. Tablourile vor fi predate unor instituții specializate, pentru expertizare și depozitare.

Anchetatorii vor ridica și documente privind retrocedarea ilegală a unui imobil, pentru care este vizat Horia Simu.

Anchetatorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) percheziționează locuința omului de afaceri Horia Simu, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unui imobil din București, prin care s-a produs un prejudiciu de peste 55 de milioane de euro.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Horia Simu urmează să fie dus la audieri, la Direcția Națională Anticorupție, fiind suspectat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Potrivit surselor citate, Horia Simu este suspectat că, în perioada 2006 – 15 ianuarie 2008, a sprijinit și înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către președintele, vicepreședintele și membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la un dosar de despăgubire a unui imobil și, anterior, la emiterea dispoziției primarului general al Capitalei din 9 iulie 2007, respectiv a avizului de legalitate a Prefecturii București din 7 septembrie 2007, a mai multor înscrisuri, printre care o adeverință medicală și o expertiză extra-judiciară din 2006 întocmită de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sănătate precară și o identificare greșită a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire în natură și de urgență în soluționarea dosarului.

Astfel, cu acceptul dat supraevaluării făcute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu și cu aprobarea de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a raportului de evaluare, întocmit în condiții nelegale, s-ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, respectiv peste 200.600.000 de lei, sumă primită de Horia Simu în mod necuvenit.

Sursele citate au precizat că, în 18 mai 2005, Mihaela Cojocaru a solicitat Primăriei Capitalei emiterea unei dispoziții de retrocedare, în echivalent, la nivelul sumei de 244.928.107.524 de lei vechi, sub formă de titluri de valoare nominală folosite în procesul de privatizare, a imobilului compus din 97.516 mp de teren și o clădire cu parter și două etaje, garaj și magazie, situat în București, strada Virtuții și strada Fabricii, astfel cum este identificat în planul anexat raportului de expertiză întocmit de Zizi Dumitrescu, efectuat în cauza ce a format obiectul unui dosar dela Tribunalul București – Secția Civilă.

Cererea de emitere a dispoziției de retrocedare, în echivalent, a imobilului s-a întemeiat pe sentința civilă din 4 iunie 2004, pronunțată de Judecătoria Sectorului 5 București, definitivă și executorie, pe care solicitanta a anexat-o cererii sale, au mai arătat sursele citate.

Horia Simu Șchiopu a devenit cunoscut ca „bancher al cuprului” după ce a preluat compania Cuprom, singurul producător de cupru din România, împreună cu Horia Pitulea. Anterior, în 2003, a achiziționat alături de alți oameni de afaceri combinatele Pheonix din Baia Mare și Elcond din Zalau, care au fuzionat sub titulatura Cuprom. Printre acționarii companiei s-a regăsit, până la un moment dat, și cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea, care a condus banca de stat EximBank în perioada 2009-2012.

Simu apare pe locul al doilea în topul dosarelor de despăgubiri ale Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), instituție aflată în subordinea primului ministru, cu despăgubiri obținute de 466,7 milioane de lei.

Omul de afaceri se numără printre cei mai mari cumpărători de drepturi litigioase pe Legea 10/2001, potrivit unui raport al Curții de Conturi realizat la ANRP pentru perioada 2007-2011 și finalizat în 2013, el achitând aproximativ 1,5 milioane de dolari pentru drepturile litigioase.

Raportul arăta că Simu Șchiopu a înregistrat un câștig din cumpărarea drepturilor de creanță de circa 189 milioane de dolari, calculat la cursul dolarului din 5 martie 2008, de 2,45 lei/dolar. În urma verificărilor efectuate de echipa de control a Curții de Conturi, în dosarele în care au fost cesionate drepturile de creanță s-a sesizat faptul că cele mai multe drepturi au fost transmise la prețuri derizorii în comparație cu valoarea care reiese din evaluarea proprietăților imobiliare revendicate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului