Arafat: Buget de 270 de milioane de lei pentru acțiunile prioritare din medicina de urgență

Arafat: Buget de 270 de milioane de lei pentru acțiunile prioritare din medicina de urgență
Publicat: 18/01/2014, 19:00
Actualizat: 29/09/2018, 08:59

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat afirmă că pentru acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru acțiunile prioritare din medicina de urgență, pe programe de terapie intensivă, infarct, traumă, accidente vasculare cerebrale și recoltare mobilă de sânge.

Raed Arafat a anunțat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că în acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru cinci tipuri de acțiuni prioritare legate de urgență, „complementare” acesteia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Este vorba despre finanțarea materialelor sanitare și a consumabilelor necesare bolnavilor care ies de la Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) și au nevoie de îngrjiri, în condițiile în care fondurile venite de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu erau suficiente.

„Ideea este să venim în sprijinul spitalelor regionale, strategice, spitalelor județene de urgență, pentru continuitatea îngrijirilor pacienților care sunt veniți prin Unitățile de Primiri Urgențe, pacienți de urgență, după ce se internează în spital. De multe ori s-a zis că UPU este finanțat prin bugetul de stat, după care sunt probleme de finanțare în interiorul spitalului, pe anumite tipuri de îngrijiri care costă foarte mult”, a spus Arafat.

Acesta a precizat că se referă la acțiuni prioritare pe programe de terapie intensivă, infarct, traumă, accidente vasculare cerebrale și recoltare mobilă de sânge, pentru unele fiind stabilite sumele, iar pentru altele acestea fiind încă discuții.

Astfel, pentru acțiunile prioritare legate de infarctul miocardic acut – care a început experimental în urmă cu trei ani – suma alocată va crește de la 17 la 20 de milioane de lei și se vor adăuga noi centre spitalicești care vor primi bani, iar din acest an se va include „o subacțiune nouă”, legată de prevenirea morții subite, pentru care se alocă cinci milioane de lei, a spus Raed Arafat.

La rândul său, cardiologul Dan Dobreanu de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Târgu Mureș a explicat, în aceeași conferință de presă, că un sistem de urgență foarte bine pus la punct are capacitatea de a resuscita un număr mare de pacienți care ajung la UPU cu infarct miocardic acut, însă problema majoră este că acești pacienți rămân cu „un risc imens” de a repeta evenimentul.

„Singura măsură terapeutică pe care o avem la ora actuală la dispoziție pentru a preveni recidiva și moartea subită este implantarea unui dispozitiv, așa-numitul defibrilator cardiac implantabil, capabil să recunoască tulburarea de ritm și să aplice un șoc la purtător, automat, fără a fi nevoie de intervenția echipei de urgență. România are deja numeroase centre și specialiști capabili să practice această procedură, dar principala problemă pe care am avut-o până la acest moment era finanțarea, pentru că aceste dispozitive sunt relativ scumpe și, practic, nu aveam posibilitatea de a proteja decât un număr extrem de redus de pacienți”, a explicat Dobreanu.

El a precizat că, prin intermediul acestui program, numărul de implanturi de dispozitive de acest tip ar putea crește de trei ori față de situația actuală, adăugând că „în 2012, în România, erau implantate în jur de 180 de dispozitive”.

Dobreanu a mai spus că în această „subacțiune” vor fi implicate trei centre medicale din București și Institutele de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureș, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.

De asemenea, medicul Claudiu Mărginean de la Secția de Chirurgie Cardiovasculară a SJU Târgu Mureș a arătat că în momentul în care se depășește un anumit timp de la momentul declanșării infarctului cerebral până la intervenție se poate pierde țesut neuronal, „care va instala un deficit sau chiar decesul pacientului”.

„Avem posibilitatea în prezent, în Târgu Mureș, prin dotările pe care le avem, să demarăm un centru-pilot, un centru care să preia urgența cerebrovasculară. Avem și resursa umană. Putem îmbunătăți și resursa umană, care este o problemă, dar avem un proiect prin care, cu siguranță, într-un an, un an și jumătate, am putea crea și dezvolta mai multe centre care să fie capabile de a prelua”, a spus Mărginean, precizând că în țările civilizate există un astfel de centru la aproximativ trei milioane de pacienți.

În ceea ce privește acțiunile prioritare pe programul legat de accidentele vasculare cerebrale (AVC), Raed Arafat a declarat că va crește numărul centrelor care abordează problema prin tromboliză, în condițiile în care bolnavul ajunge la spital în maximum trei ore și jumătate de la momentul instalării AVC sau se va recurge la „o etapă intervențională”, care constituie o noutate.

„Mai e o etapă, etapa intervențională, la momentul actual nu avem multe centre care au posibilitatea să facă acest lucru. Mureșul va fi unul din centrele care fac acest lucru. Cred că va mai fi un centru în țară sau maxim două care vor face asta – și din lipsă de personal specializat, dar și pentru că este o chestiune cu care vrem să începem ca program pilot. Dacă colegii noștri instruiesc alți colegi în următorii doi ani, să-i avem pregătiți, atunci se pot deschide și alte centre, pentru radiologie intervențională. Nu e numai pentru partea de AVC, va fi asta și pentru partea de traumă”, a spus Raed Arafat.

El a precizat că, pe lângă Târgu Mureș, în acest program va mai intra centrul de la Iași, unde există de asemenea un specialist, și se analizează posibilitatea includerii unui centru din București.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat este prezent la Târgu Mureș la finalul acestei săptămâni cu ocazia întrunirii Comisiei Naționale de Medicină de Urgență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate