Arafat: Continuă exodul medicilor; cei care vin înapoi întâmpină greutăți și nu sunt primiți ușor

Arafat: Continuă exodul medicilor; cei care vin înapoi întâmpină greutăți și nu sunt primiți ușor
Publicat: 21/12/2013, 17:51
Actualizat: 06/02/2016, 03:56

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că exodul medicilor din România continuă, însă există și cazuri în care cei care vor să se întoarcă din străinătate, după ce s-au specializat, „nu sunt primiți ușor, deoarece, poate deranjează”.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, într-o conferință de presă, că din România continuă exodul medicilor și al asistenților în străinătate, chiar dacă nu foarte intens, cum a fost înainte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Continuă exodul medicilor și al asistenților în străinătate. Poate nu foarte intens, cum a fost înainte, dar exod este. Nu pot să-l măsor de la o zi la alta, să vă spun cât este. Acest lucru se măsoară periodic, vezi la șase luni câți au plecat și câți au revenit. Într-adevăr, este și o revenire, dar cei care se întorc sunt mai puțini decât cei care pleacă în continuare”, a spus Arafat.

El a adăugat că a constatat că există și unele cazuri în care medici care au plecat în străinătate s-au specializat și vor să revină în țară întâmpină greutăți și nu sunt reprimiți ușor în sistemul de sănătate.

„Am observat că, uneori, cei care vor să vină înapoi întâmpină greutăți și nu sunt primiți ușor. La fel și cei care termină specialitatea în afară, întâmpină greutăți când să revină în țară. Nu știu motive, dar greutățile nu sunt la nivelul conducerii ministerului, ci sunt greutăți de a se angaja, chiar și pe posturi care sunt vacante. Bănuiesc că ei vin cu noutăți, vin pregătiți bine, vin cu altă gândire, altă mentalitate care, poate că, în unele locuri, și nu generalizez, deranjează. Am văzut câteva situații și aceste situații mi-au atras atenția că avem o problemă de a resorbi pe cei care pleacă, lucrează o perioadă afară și vin înapoi. Chiar cu lipsă de personal și cu posturi deschise avem aceste greutăți”, a mai spus Raed Arafat.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, după aprobarea ordonanței de urgență prin care s-au recunoscut automat studiile de specializare din SUA, Canada, Israel, Noua Zeelandă și Australia mai mulți medici români care lucrează acolo au cerut recunoașterea diplomei pentru a veni și a lucra în România.

„Nu sunt numere spectaculoase, dar eu nu aș lua după număr, ci aș lua după expertiza care vine, pentru că sunt domenii foarte importante (…). Astfel de oameni sunt foarte importanți și foarte valoroși”, a mai spus Arafat.

El a precizat că există și medici care vin din străinătate să lucreze în spitalele din România, însă aceste cazuri sunt reglementate de legislația din Uniunea Europeană.

Raed Arafat a adăugat că există și medici din țări europene care vor să lucreze în România, dând exemplul spitalului din Călărași, unde medici bulgari vin să facă gărzi.

„Migrația medicilor este o problemă cu care se confruntă foarte multe țări europene, inclusiv țări avansate. De exemplu, în Irlanda se face recrutare pentru medicii irlandezi să plece în Australia și, după care, normal, Irlanda începe să facă recrutare pentru medici din altă parte care să vină în Irlanda”, a explicat Raed Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a participat, sâmbătă, la Alba Iulia, la inaugurarea secției UPU – SMURD de la Spitalul Județean Alba.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Este complet ilegal în ROMÂNIA. Lege în vigoare pentru cei de la bloc. TE OBLIGĂ...
Ultima soluție pentru românii datornici. Ce înseamnă falimentul personal
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?