Arafat, întrebat cum se simte că a fost mințit de ISU: Foarte rău, n-am primit informațiile corecte

Arafat, întrebat cum se simte că a fost mințit de ISU: Foarte rău, n-am primit informațiile corecte
Publicat: 25/11/2015, 18:53

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a fost prezent miercuri la o conferință de presă la Ministerul Sănătății, pe tema incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv.

Arafat a fost întrebat de jurnaliști cum s-a simțit că a fost mințit de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov, în condițiile în care secretarul de stat declarase, în 31 octombrie, că nu există documente la inspectorat prin care să îi fie solicitat un punct de vedere privind activitățile desfășurate în clădirea fabricii Pionierul în care se află și clubul Colectiv. Informația s-a dovedit a fi falsă, întrucât a existat o adresă trimisă, pe 23 septembrie 2015, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din partea organizatorului de evenimente Emagic, care anunța desfășurarea, în Pionierul, a unui festival de muzică la care erau așteptați 2.000 de oameni.

„Foarte rău, pentru că n-am primit informații corecte, n-am primit informații complete. Foarte rău”, a răspuns Arafat, adăugând că s-au luat măsuri.

Miercuri dimineață, conducerea ISU București – inspectorul șef colonel Mihai Mirel Guță, prim-adjunctul locotenent colonel Orlando Schiopu și adjunctul locotenent colonel Giani Aldoiu – a fost suspendată.

Raed Arafat a precizat că, după incendiu, a solicitat să se caute în arhiva ISU București dacă există vreo evidență privind activitățile desfășurate în clubul Colecitv și că i s-a comunicat că nu.

„Când anumiți oameni cu care lucrezi îți spun: «Noi nu avem» și îți raportează «Noi nu avem», și eu când declar în baza informațiilor pe care le am de la ISU București că asta este situația de acum … S-a solicitat o verificare pe toată documentația, inclusiv pe arhivă, și mi s-a spus că nu, după care a apărut hârtia asta, și normal că prin hârtia asta am primit dovada că da, că se știa”, a mai spus secretarul de stat.

Raed Arafat a mai spus, în conferință, că își cere scuze că a dat informații care nu au fost complete.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu are de ce să demisioneze, pentru că nu consideră că a greșit, iar o astfel de decizie acum ar însemna că fuge de răspundere, precizând că dacă șefii lui consideră că a greșit, îl pot demite

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a arătat miercuri, într-un comunicat de presă, că a primit, în 24 noiembrie, o sesizare din partea mass-media care semnala existența unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în fabrica Pionierul, la etajul 1 și în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 și 26 septembrie, anterior producerii tragediei din 30 octombrie.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a contactat, marți, conducerile IGSU și ISU București și le-a trimis o sesizare în care semnala existența unui fax de la Emagic privind organizarea festivalului PLUM în fabrica Pionierul, la etajul 1 și în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 și 26 septembrie. La eveniment erau așteptați aproximativ 2.000 de omanei, potrivit adresei Emagic.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru MEDIAFAX, că marți seară, după ce a aflat de adresa de la societatea Emagic, a fost trimis un control la ISU București, pentru a verifica ce s-a făcut cu acea adresă.

În urma verificărilor, au fost găsite atât adresa, cât și două răspunsuri la aceasta, din 25 septembrie, către Emagic, în care ISU București prezenta obligațiile societății, dar nu au fost găsite dovezi că cineva a verificat ca acel club să aibă cel puțin autorizație să desfășoare o astfel de activitate, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat.

Secretarul de stat a explicat că adresa trimisă de Emagic, în 23 septembrie, prin care cerea sprijin pentru organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane, în 25 și 26 septembrie, la fabrica Pionerul, clubul Colectiv, a fost redicționată, în 24 septembrie, la ora 9.27, către ISU București, unde a ajuns la două departamente, respectiv operativ și preventiv. Ulterior, cele două departamente au trimis răspuns către firma Emagic, referitor la obligațiile prevăzute de lege.

„Au fost trimise două adrese spre firmă, dar nu există nicio dovadă că s-a făcut vreo verificare. Când vine o adresă, trebuie să se țină cont de ea și să se verifice locul în care se orgnizează evenimentul. Nu putem găsi argumentul că nu avem oameni, putem să-i luăm din alte locuri”, a precizat Raed Arafat.

Adresa trimisă la ISU de Emagic privind organizarea unui eveniment în clubul Colectiv, în septembrie, a ieșit la iveală la aproape o lună de la tragedia din clubul Colectiv.

„Mai este un aspect pe care o să-l subliniez, la nivelul ISU București nu figurează la acest moment niciun document, nicio solicitare, pentru autorizarea activității care se desfășura acolo, în locația respectivă. Mai mult nu am să intru în detalii aici deoarece este o anchetă în desfășurare, dar noi am verificat dacă era emisă o autorizație din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Municipiului București și al județului Ilfov și nu există documente la acest moment care să fie depuse, solicitate, să fie cerut un punct de vedere din partea Inspectoratului,” spunea secretarul de stat Raed Arafat, în dimineața zilei de 31 octombrie, la sediul Guvernului.

Procurorii militari de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-au pus sub acuzare pe Antonina Radu și Petrică George Matei, ofițeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul ISU București la data faptelor, pentru abuz în serviciu. Cei doi angajați ai ISU au fost arestați preventiv, fiind acuzați că au permis funcționarea în continuare a clubului Colectiv, deși știau că nu are aviz și autorizație de securitate la incendiu.

Potrivit Tribunalului Militar București, care a judecat propunerile de arestare preventivă, Antonina Radu și Petrică George Matei, în loc să informeze conducerea ISU și să ia măsuri urgente pentru stabilirea posibilelor riscuri de incendiu din clubul Colectiv și remedierea imediată a acestora, „prestau servicii pentru persoanele juridice și fizice, care ar fi trebuit să fie controlate de aceștia, ceea ce e eveident, este total împotriva prevederilor legii și regulamentelor care reglementează activitatea ofițerilor ISU”.

Instanța a mai arătat că faptele celor doi sunt printre cele mai importante în lanțul cauzal care a dus în final la această catastrofă, dar „fără îndoială că în acest lanț cauzal există și mulți alți vinovați ale căror acțiuni sau inacțiuni au avut o contribuție directă sau indirectă la producerea acestui eveniment, de la nivelul legislativ la nivelul administrativ”.

Magistratul de la Tribunalul Militar a mai arătat că „este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU (…) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparținând acestei instituții masiv sponsorizate și eventual sancționat drastic de aceștia”.

Instanța a mai arătat că această „practică încetățenită” ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlați există la scară largă la diferite instituții de control, ca atare, nu poate să nu fie în atenția șefilor ierarhici ai celor doi angajați ISU, la toate palierele, deși unii dintre aceștia a susținut, „cu seninătate, că nu au avut cunoștință de faptele celor doi, că nu au fost informați”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii