Arafat: Refuzul vaccinării BCG pune viața copilului în pericol

Arafat: Refuzul vaccinării BCG pune viața copilului în pericol
Publicat: 30/11/2012, 12:45
Actualizat: 02/02/2019, 20:16

Ministrul Sănătății, Raed Arafat, a declarat sâmbătă că refuzul părinților de a vaccina copiii contra tuberculozei pune în pericol viața acestora din urmă, riscul ca ei să dezvolte forme severe ale bolii fiind destul de mare, mai ales în primii cinci ani de viață.

Arafat a susținut, sâmbătă, o conferință de presă pentru prezentarea rezultatelor evaluării experților străini de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) privind efectele adverse ale imunizării cu vaccinul danez BCG-SSI, acesta fiind folosit în România, la copii, din iunie 2011.

Ministrul Sănătății a anunțat, cu această ocazie, că produsul este sigur și că vaccinarea, întreruptă pe durata evaluării experților străini și români, va fi reluată de sâmbătă.

Arafat a mai spus că Ministerul Sănătății va elabora ghiduri pentru administrarea vaccinului, urmărirea și tratamentul reacțiilor adverse, pentru ca părinții să nu fie surprinși de acestea și pentru a se interveni rapid și corespunzător.

Pe de altă parte, el a atras atenția că refuzul de a vaccina copiii pune în pericol viața acestora.

Arafat a spus că, în ultimul deceniu, vaccinul BCG (contra tuberculozei) a contribuit la reducerea la jumătate a numărului de cazuri de TBC la populația sub 14 ani în România, unde, în fiecare an, aproximativ 1.000 de copii încă mai dezvoltă forme severe ale bolii.

Copiii, dacă nu sunt vaccinați, pot dezvolta forme severe de tuberculoză în primii ani de viață, o treime dintre aceste cazuri fiind constatate la copii sub cinci ani, a precizat Arafat.

Totodată, în cele șase luni în care vaccinul nu a fost disponibil în 2011, s-a constatat clinic o sporire a cazurilor severe de tuberculoză la copii.

Astfel, în țări cu prevalență mare a tuberculozei, cum este România, beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, a arătat ministrul.

În România, la un milion de copii vaccinați BCG, sunt evitate 356,4 cazuri de tuberculoză severă, în timp ce în alte țări, la același număr de copii vaccinați, cazurile evitate sunt mai puține – 29,7 în Suedia, 89,1 în Polonia și 178,2 în Letonia.

Raed Arafat a mai spus că, în urma analizei făcute de specialiștii străini de la OMS/ECDC și de cei români, siguranța vaccinului danez nu este pusă sub semnul întrebării.

„În nicio țară nu s-a oprit imunizarea și nici nu a fost schimbat vaccinul”, a subliniat ministrul.

Potrivit lui Arafat, în România au fost vaccinați, cu primul lot de doze din Danemarca, începând din iunie 2011, peste 136.000 de copii, înregistrându-se 134 de reacții adverse, constând în mărirea nodulilor limfatici – lucru comun după o astfel de imunizare – și ocazional abcese cu ulcerații.

Frecvența raportării de noduli limfatici măriți a fost în limitele așteptării, de 1 la 100-1.000, a arătat ministrul.

Reacțiile adverse au fost dintre cele ușoare și moderate, iar răspândirea acestor cazuri în România arată că nu au existat erori sistematice de tehnică de administrare, a mai spus Arafat.

„Nu a fost nicio complicație severă, cum ar fi ostiomielita, iar absența grupărilor de cazuri arată că nu au fost nici erori sistematice legate de tehnica de administrare. La Institutul «Marius Nasta» din București au fost mai multe cazuri pentru că unele au provenit din alte județe”, a explicat ministrul.

Pe de altă parte, în România, 63 la sută din copiii cu reacții adverse au primit tratament, proporția lor fiind, se pare, mai mare decât în alte țări UE.

În concluzie, Arafat a spus că reactogenicitatea, respectiv capacitatea de a produce reacții adverse comune, așteptate, pare să fie mai mare la vaccinul danez decât la cel utilizat anterior în România, produs de Institutul Cantacuzino, însă cel dintâi are o potență mai mare comparativ cu tulpinile utilizate anterior, același efect fiind constatat și în alte țări.

Ministrul a precizat că acest vaccin este folosit din 1931, precalificat de OMS din 1987 și autorizat în prezent 46 de țări, astfel că nu ar fi trebuit testat când a fost introdus în România.

El a subliniat că oprirea temporară a vaccinărilor în România a fost decisă ca „măsură de precauție utilă”, pentru eliminarea tuturor suspiciunilor.

Ministerul Sănătății a decis în 22 noiembrie să oprească temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de către experți străini de la Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile a situației create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca.

MS a solicitat o expertiză din partea ECDC și OMS pentru evaluarea independentă a situației create în urma vaccinării nou-născuților împotriva tuberculozei.

„Deoarece există puncte de vedere divergente ale specialiștilor privind evoluția după vaccinarea cu BCC și în urma unei prime analize asupra situației create, am decis să solicităm o opinie neutră și avizată. O echipă de experți ECDC și OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceasta va lucra cu reprezentanții comisiei de specialiști români care au avut o primă întâlnire și de la care aștept un raport preliminar”, declara ministrul Sănătății, Raed Arafat, după analiza făcută în 22 noiembrie de o comisie a MS.

Comisia a analizat situațiile din spitalele în care au fost internați bebelușii cu reacții adverse grave la acest vaccin. Totodată, au fost discutate reacțiile adverse semnalate de către medici. Până în prezent, informațiile din teritoriu arată că ar fi vorba despre un singur lot de vaccin care a dat reacțiile adverse grave.

Zece bebeluși cu reacții adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internați la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unde în intervalul martie – noiembrie au fost tratați, din același motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci. El a precizat că bebelușii au fost operați, iar în prezent se află sub tratament.

Numai în spitalul bucureștean au fost tratați, anul acesta, 50 de copii cu reacții adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei și se administrează la nou-născuți în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul național de imunizare al MS și este gratuit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari