Arme românești în Siria. Cum au ajuns la rebeli

Arme românești în Siria. Cum au ajuns la rebeli
Publicat: 27/07/2016, 16:09
Actualizat: 26/03/2019, 03:29

Țări est-europene, inclusiv România, au aprobat vânzări de armament de peste un miliard de euro, în ultimii patru ani, spre țări din Orientul Mijlociu care alimentează cu arme grupări implicate în războiul civil din Siria, inclusiv rețeaua SI, arată un raport elaborat de organizațiile BIRN și OCCRP.

Mii de arme automate de tip AK-47, obuze de mortieră, lansatoare de rachetă, sisteme antitanc și sisteme de artilerie sunt exportate din estul și sud-estul Europei în țări din Orientul Mijlociu care se învecinează cu Siria.

Există suspiciuni că cele mai multe dintre armele exportate au ca destinație finală Siria, alimentând războiul civil izbucnit acum cinci ani, relevă raportul elaborat de Rețeaua de Investigații Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN) și Proiectul de Monitorizare a Infracționalității Organizate și Corupției (Organised Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP).

Date despre exporturi de armament, rapoarte ONU și contracte demonstrează că armament în valoare de 1,2 miliarde de euro a fost exportat, începând din anul 2012, din România, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Croația, Cehia, Muntenegru, Slovacia și Serbia, precizează documentul.

„Începând din anul 2012, opt țări central și est-europene au exportat armament și muniție în valoare de cel puțin 1,2 miliarde de euro spre patru țări din Orientul Mijlociu care aprovizionează cu arme conflictele din Siria și Yemen. Investigația efectuată de BIRN și OCCRP relevă că unele arme au ajuns la grupuri ale opoziției siriene susținute de Occident, dar că altele sunt folosite de combatanți islamiști, inclusiv de rețeaua teroristă Stat Islamic”, precizează raportul.

Conform concluziilor investigației, România ar fi exportat în Orientul Mijlociu, în ultimii patru ani, armament în valoare de 81 de milioane de euro.

Croația a avut exporturi de armament de 302 milioane de euro, Cehia de 240 de milioane, Serbia de 194 de milioane, iar Slovacia de 192 de milioane de euro. Exporturile Bulgariei au fost la nivelul de 122 de milioane de euro, ale Bosniei-Herțegovina de 72 de milioane, iar ale Muntenegrului de 3 milioane.

Principalii importatori, probabil intermediari, au fost Arabia Saudită (arme în valoare de 829 de milioane de euro), Iordania (155 de milioane de euro), Emiratele Arabe Unite (135 de milioane de euro) și Turcia (87 de milioane de euro).

Arme de tipul celor exportate sunt utilizate de Armata Siriană Liberă (ASL), un grup al opoziției siriene susținut de Occident, dar și de grupări islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (filiala siriană a rețelei Al-Qaida), organizația teroristă Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Levant), miliții subordonate regimului Bashar al-Assad și insurgenți sunniți din Yemen.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți.

Războiul civil din Yemen a izbucnit în 2015, între două facțiuni ale administrației de la Sanaa. Cel puțin 6.500 de persoane au murit în conflict.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?