Asiguratorii avertizează asupra plafonării prețurilor RCA: Vom asista la o revenire la tarife sustenabile

Asiguratorii avertizează asupra plafonării prețurilor RCA: Vom asista la o revenire la tarife sustenabile
Publicat: 19/09/2016, 17:16

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) susține, în cadrul unui comunicat de presă, că unele dintre prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului privind plafonarea tarifelor RCA vor avea, pe termen mediu și lung, efecte negative ce „vor fi din ce în ce mai greu de controlat și reparat”.

„Ordonanța de Urgență a Guvernului privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule nu rezolvă situația pieței, ci limitează, temporar, o parte dintre efecte (…) Cel mai probabil, după încheierea perioadei de șase luni în care tariful este plafonat, vom asista la o revenire la tarife sustenabile pentru asigurători, situație care va crea din nou percepția unor noi creșteri necontrolate și a unei piețe dezechilibrate”, explică UNSAR.

Totodată, asiguratorii susțin că presiunea noilor reglementări „va avea efecte greu de estimat, ținând cont că se adaugă rigorilor legislației europene impuse de anul acesta prin Directiva Solvabilitate II”. Potrivit uniunii, printre noile cerințe care vor conduce la creșterea costurilor operaționale se numără și următoarele: obligația de a emite și gestiona contracte RCA pe perioade multiplu de o lună, compensarea directă și alte mecanisme noi care presupun dezvoltări ale sistemelor informatice.

„De asemenea, va crește dauna medie, ca urmare a extinderii tipurilor de cheltuieli ce se despăgubesc pe asigurarea RCA (…) Mai mult, orice intervenție în plafonarea tarifării, fără a lua în considerare reperele reale ale pieței asigurărilor din Romania, va impacta în mod decisiv consumatorii, pentru că va conduce la o nivelare a pieței, respectiv majorarea prețurilor pentru categoriile de clienți cu o conduită rutieră bună și la o reducere pentru categoriile cu grad de risc ridicat”, mai arată UNSAR.

În final, UNSAR susține că este necesară „promovarea unor măsuri sistemice care să vizeze cauzele care duc la creșterea prețului polițelor RCA, fără a fi nevoie de intervenția statului în piața liberă”. În viziunea asiguratorilor, ar fi necesare măsuri de creștere a siguranței în trafic, pentru a diminua daunalitatea, unde România este campioana Europei; introducerea monitorizarii de tip gps (telematics), pentru individualizarea comportamentului soferilor in trafic, precum și introducerea sistemului tabelar pentru daunele morale din vatamari corporale, asa cum a fost elaborat de Institutul National de Medicina Legala, atat pe cale amiabila, cat si pe cale judecatorească.

Ordonanța de Urgență a Guvernului privind plafonarea tarifelor RCA va fi publicată, luni, în Monitorul Oficial. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, care a explicat că au fost necesare anumite avize de la Consilul Legislativ, potrivit Mediafax.

Organizațiile transportatorilor au ajuns, la finele săptămânii trecute, după ample proteste în toată țara, la un numitor comun cu ASF în privința tarifelor medii de referință, după ce s-a convenit asupra înghețării tarifelor medii la maximum 7.500 lei pe an pentru un camion. Cu toate acestea, transportatorii susțineau, la acel moment, că protestele ar putea continua.

„Mă așteptam să fim chemați la masa rotundă a negocierilor, cu Guvernul, cu ASF. Dacă nu suntem chemați să discutăm, continuăm protestul. Mesajul este că nu plecăm de aici. Continuăm protestul până când se va stabili un preț al poliției RCA de referință pentru totodeauna, nu doar pentru șase luni, așa cum a stabilit Guvernul, ieri, prin ordonanță de urgență. Nu comentez motivele pentru care unele organizații nu s-au raliat protestului nostru”, declara, săptămâna trecută, președintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Șansă istorică pentru SIMONA HALEP. Anunț venit astăzi, 18 APRILIE: Se fac demersuri
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie