Asociațiile de elevi se revoltă: Este obligatoriu ca Statul să asigure măști în școli, așa cum de altfel a și promis în luna aprilie

Asociațiile de elevi se revoltă: Este obligatoriu ca Statul să asigure măști în școli, așa cum de altfel a și promis în luna aprilie
Foto - ARHIVĂ: Alexandra Pandrea/caracter ilustrativ
Publicat: 22/08/2020, 22:36
Actualizat: 06/04/2021, 16:35

Asociații ale elevilor din Bucureşti, Ilfov, Constanța, Maramureş și Vâlcea susțin că Guvernul are obligația de a asigura măști de protecție la începerea anului școlar, așa cum a promis în luna aprilie. Tinerii care urmează să înceapă școala îi acuză pe decidenții politici de iresponsabilitate, în contextul în care vicepremierul Raluca Turcan a declarat că este imposibil ca Executivul să asigure măști de protecție pentru toți copiii și profesorii și că sprijinul va merge către categoriile defavorizate. 

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă declarația vicepremierului Raluca Turcan referitoare la măștile de protecție, susținând că Guvernul trebuie să asigure măști tuturor elevilor.

Reprezentanții elevilor consideră că, în contextul desfășurării orelor de curs în format fizic, este nevoie ca autoritățile să aloce fonduri în vederea asigurării măștilor de protecție pentru toți elevii și profesorii, astfel încât, începând cu 14 septembrie, un număr suficient de măști să existe la nivelul fiecărei unități de învățământ.

„În luna aprilie Guvernul și-a asumat obligativitatea de a asigura măști printr-o declarație făcută de Ludovic Orban, iar acum cu mai puțin de o lună înainte să înceapă școala, decidenții dau dovada de nepăsare față de siguranța și sănătatea elevilor”, au precizat elevii.

Reprezentanții elevilor consideră că Guvernul are obligația de a pune la dispoziție toate fondurile necesare pentru a face posibilă asigurarea măștilor de protecție și pentru a arăta că sănătatea populației este prioritară.

„Este obligatoriu ca statul să asigure măști fiecărui elev, așa cum de altfel a și promis în luna aprilie”

Elevii cer ca Guvernul României să nu le pună sănătatea în pericol și să își îndeplinească datoria morală pe care o are față de cetățeni, punând la dispoziție măști de protecție pentru fiecare elev.

„Este obligatoriu ca statul să asigure măști fiecărui elev, așa cum de altfel a și promis în luna aprilie. Veți spune că o mască nu este scumpă, dar într-o familie cu venit mediu, unde mai mulți copii merg la școală, costurile pentru a asigura 2-3 măști pe zi ajung să fie mari. Nu ar trebui ca familiile să facă eforturi pentru a-și putea trimite în siguranță elevii la școală. Mai mult de atât, cum vrea Guvernul să stabilească cine primește masca de protecție?”, a spus Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

Raluca Trucan: este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii și profesorii din țara aceasta

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că este imposibil ca Guvernul să asigure măști de protecție pentru toți copiii și profesorii și că sprijinul va merge către categoriile defavorizate. Raluca Turcan a precizat că Guvernul va deconta 50 de milioane de euro autorităţilor publice locale şi inspectoratelor şcolare judeţene pentru achiziţionarea de măşti şi dezinfectanţi necesare în şcoli.

„Există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măşti gratuite din partea statului, prin achiziţia făcută de Ministerul Sănătăţii. Din perspectiva Guvernului, noi punem bani la dispoziţie autorităţilor publice locale, să facă un stoc minim de măşti şi materiale dezinfectante în fiecare şcoală, pentru situaţii de avarie, să spunem, îşi uită măscuţa copilul, e dintr-o familie mai săracă, i s-au terminat măştile, însă este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii. Deci, sprijinul guvernamental merge pentru categoriile defavorizate, pe o achiziţie deja finalizată la Ministerul Sănătăţii”, a spus vicepremierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern