ASPA: Aproape 70 de câini au fost adoptați luni și miercuri din adăposturile municipalității

ASPA: Aproape 70 de câini au fost adoptați luni și miercuri din adăposturile municipalității
Publicat: 13/09/2013, 14:09
Actualizat: 13/09/2013, 14:09

Aproape 70 de câini au fost adoptați luni și miercuri din adăposturile municipalității, față de 25 în toată săptămâna trecută, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

„Săptămâna aceasta au fost adoptați, în zilele de luni și miercuri, aproape 70 de câini, respectiv 25 de animale adoptate luni și alte 44 care au fost adoptate miercuri, din adăposturile municipalității. Pentru cea de-a treia zi de adopții, respectiv azi (vineri, n.r.), încă nu există o centralizare a numărului de câini adoptați”, a spus Răzvan Băncescu.

El a precizat că programul pentru adopțiile de câini din cele două adăposturi ale municipalității era în zilele de luni, miercuri și vineri, de la 11.00 la 14.00.

„Pentru că vineri, la poarta celor două adăposturi avem mai mulți cetățeni decât de obicei, respectiv 20 la Theodor Pallady și 40 la cel din Mihăilești, am prelungit programul de adopții până la ora 15.00, având în vedere că la completarea documentelor necesare lucrează o singură persoană. Începând de luni, programul de adopții va fi în zilele de luni, miercuri și vineri, între orele 9.00 și 15.00”, a precizat Băncescu.

Coordonatorul de proiect la ASPA declara miercuri că, având în vedere noile prevederi legale, municipalitatea vrea extinderea programului de adopții, atât din punct de vedere al zilelor de adopție, cât și al orarului zilnic.

„În mod normal, când o astfel de prevedere legală privind eutanasierea intră în vigoare, trebuie să dăm posibilitatea celor care vor să ia câini să poată veni să-i ia”, a spus Răzvan Băncescu.

Reprezentantul ASPA a precizat că, într-o primă etapă, este extins orarul în zilele deja stabilite pentru adopție, respectiv luni, miercuri și vineri, iar ulterior, în funcție de resursele umane, programul de adopție va fi extins marți și joi.

„Trebuie să găsim resurse să extindem programul de adopții, și aici vorbesc de resurse umane, pentru că este nevoie de o persoană care să înregistreze toate formulare”, a adăugat Băncescu.

Coordonatorul de proiect al ASPA mai spunea că adopțiile vor fi făcute, ca și până acum, în baza Hotărârii CGMB 145/2013, precizând că, în această perioadă, „a crescut suflul cu care se fac adopțiile, nu volumul acestora”.

Răzvan Băncescu estima că, în cursul săptămânii trecute, au fost adoptați 25 de câini, arătând că, deși municipalitatea a început de marți strângerea câinilor fără stăpân de pe domneiul public, cu o formulă îmbunătățită a numărului de hingheri, „nu s-a accentuat atât de mult partea de prindere încât să contrabalanseze partea de adopție”.

Băncescu mai spunea că în adăposturile municipalității erau, miercuri, 519 câni, fiind libere aproximativ 200 de locuri, și că în ultima săptămână nu s-a făcut nici măcar o eutanasiere.

„Nu am avut nici măcar o eutanasiere. Am avut un singur câine care a murit în adăpostul din Mihăilești, dar care era foarte bătrân”, a precizat Băncescu.

În ceea ce privește costurile prevăzute pentru adopția câinilor, coordonatorul de proiect al ASPA a precizat că, deși normele de aplicare a legii votată în Parlament nu au fost adoptate, nu se vor putea „frâna adopțiile prin cost”, însă este obligatorie păstrarea „unui grad de răspundere”, astfel încât să fie evitate situațiile în care anumiți cetățeni adoptă câte 50 de animale, acestea nefiind ulterior urmărite și îngrijite de către adoptatori.

„Nu vom putea frâna adopțiile prin cost, dar trebuie în continuare să păstrăm un grad de răspundere și să preîntâmpinăm situațiile în care cetățenii vin și iau câte 50 de câini, iar noi nu-i putem urmări ce fac cu ei”, a spus Băncescu.

Camera Deputaților a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabilește, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ținuți în adăposturi, după care, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, pot fi eutanasiați, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Înainte de adoptarea legii, municipalitatea anunța organizarea unui referendum local, în 6 octombrie, privind eutanasierea câinilor fără stăpân. În 11 septembrie, la o zi după adoptarea legii, organizarea referendumului local a fost revocată.

În București există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalității de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate, arătau inițiatorii proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local.

Propunerea de a fi organizat un referendul local privind eutanasierea câinilor maidanezi a fost făcută după ce Ionuț Anghel, în vârstă de patru ani, a fost omorât de câini, în 2 septembrie, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei. Fratele lui Ionuț, în vârstă de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica.

Procurorii Parchetului instanței supreme fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuț Anghel și verifică dacă au fost respectate dispozițiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...