Astărăstoae: Majorarea cu 3-4 % a salariilor rezidenților, ca suta de lei promisă de Ceaușescu

Astărăstoae: Majorarea cu 3-4 % a salariilor rezidenților, ca suta de lei promisă de Ceaușescu
Publicat: 05/11/2013, 12:34
Actualizat: 19/05/2015, 15:26

Majorarea salariilor medicilor rezidenți cu 3-4% poate fi un pas înainte, însă, pentru Colegiul Medicilor din România (CMR), aceasta este ca suta de lei promisă de Ceaușescu mulțimii, din balconul Comitetului Central, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, președintele CMR, Vasile Astărăstoae.

„Creșterea salariilor rezidenților cu 3-4 la sută ar fi un pas înainte, pentru că, de la răspunsul constant «nu se poate», iată că, pentru prima dată, ar fi o posibilă majorare. Dar, pentru noi, majorarea este similară cu suta de lei promisă de Ceaușescu mulțimii, din balconul Comitetului Central. Este un început de negociere, însă CMR nu pierde timp să negocieze așa ceva”, a spus Astărăstoae.

Pe de altă parte, președintele CMR a subliniat că întregul calendar al acțiunilor de protest anunțate de Coaliția Profesioniștilor din Sănătate a fost respectat și că așa se va întâmpla și în continuare.

„Coaliția Profesioniștilor din Sănătate și-a respectat întregul program al acțiunilor. S-a spus că nu vom face grevă japoneză, am făcut, că nu vom face marș, am făcut și au venit 10.000 de oameni. Am anunțat că vom avea grevă generală și vom avea, dacă nu ne vor fi rezolvate problemele. Urmează demisia angajaților din Sănătate. Suntem oameni care ne ținem de cuvânt”, a conchis președintele CMR.

Angajații din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.

Condiția „preliminară și nenegociabilă” a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate este dublarea salariilor medicilor rezidenți, spunea președintele CMR, înainte de începerea protestelor.

Surse oficiale au declarat luni agenției MEDIAFAX că Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internațional pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3-4% pentru profesori debutanți și medici rezidenți, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de creștere depinzând de veniturile existente.

„Vom lua în calcul creșterea salariului minim la 850 lei începând cu 1 ianuarie și la 900 lei începând cu 1 iulie. Avem și un fond de creștere a salariilor în domeniul bugetar, nu va fi o creștere egală pentru toți angajații, ci va fi o creștere țintită pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul în care vor crește salariile medicilor rezidenți, ale profesorilor debutanți și ale altor categorii”, a anunțat ulterior premierul Victor Ponta, la finalul discuțiilor cu Fondul Monetar Internațional.

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a precizat, la rândul său, că nu toți bugetarii vor beneficia de majorări salariale.

„Am luat în calcul să majorăm – și asta va fi o decizie politică – numai la anumite categorii socio-profesionale. Deci, nu majorăm salariile la toți bugetarii, la toate categoriile de bugetari, vor rămâne cu salariul pe care îl au în prezent”, a spus Chițoiu.

În vara acestui an, agenția MEDIAFAX a anunțat, citând un document guvernamental, că salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizării, începând cu 2014, în mod etapizat și succesiv, dar numai pentru anumiți funcționari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. David Popovici și-a cumpărat „bestie” decapotabilă de peste 200.000 de euro! Băiatul modest a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el...
Putin, palat de 1 miliard. Imagini uluitoare din casa dictatorului
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani