Atenționare MAE: Zborurile din Indonezia și din regiune sunt afectate de erupția vulcanului Mount Raung

Redactor:
Catalina Mihai
Activitatea vulcanică a Mount Raung din Indonezia afectează zborurile către și dinspre aeroporturile din regiune, atenționează MAE, recomandându-le cetățenilor români să contacteze companiile aeriene sau tour-operatorii înainte de a călători în această zonă.

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Indonezia cu privire la ridicarea nivelului de alertă ca urmare a activității vulcanice de pe vârful montan Mount Raung, din Banyuwangi, Java de Est.

„Erupțiile de cenușă și fum s-au intensificat în ultima perioadă și afectează infrastructura și circulația către și din insulele Bali și Lombok. Astfel, activitatea vulcanică a Mount Raung afectează zborurile către și dinspre aeroporturile din regiune, inclusiv Ngurah Rai International Airport, Lombok International Airport (West Nusa Tenggera), Blimbinsari Airport, Banyuwangi și Notohadinegro Airport (Jember, East Java)”, precizează MAE, într-un comunicat.

Pentru informații suplimentare, Ministerul de Externe le recomandă cetățenilor români să contacteze tour-operatorii sau companiile aeriane de la care s-au achiziționat biletele de avion, precum și companiile de asigurări înainte de a călători în regiune.

Totodată, MAE le recomandă cetățenilor români să consulte pagina de Internet www.mae.ro și reiterează faptul că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (poate fi descărcată gratuit din „App Store” și „Google Play”), care oferă informații, recomandări de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

O erupție vulcanică a avut loc pe insula Java din Indonezia, producând închiderea a patru aeroporturi, relatează agenția germană DPA.

Potrivit reprezentanților companiei aeriene Garuda Indonesia, Mount Raung, situat în estul provinciei Java, a produs cenușă și revărsare de roci încă din luna iunie, ceea ce a determinat autoritățile indoneziene să crească nivelul de alertă la cel de gradul II, înainte de cel maxim de alertă.

„Ca urmare a eruperii vulcanului Raung, aeroporturi în Bali, Lombok, Jember și Banyuwangi sunt închise”, se arată într-un mesaj postat de compania Garuda Indonesia pe contul de Twitter.

„Toate zborurile de pe aceste aeroporturi au fost anulate”, se mai precizează în mesaj.

Vulcanul, cu o înălțime de 3.332 de metri, a erupt și anul trecut, fără însă a provoca și victime umane.

Locuitorii din Java spun că sunt pregătiți să evacueze insula dacă autoritățile vor hotărî acest lucru.

„Suntem foarte îngrijorați după ce, aseară, am văzut erupții de foc”, a declarat Nuriamah, un cetățean, pentru Metro TV.

În Indonezia, se află mai mult de 130 de vulcani activi.

 

Inchide