AVERTIZARE ANM: Cod PORTOCALIU de viscol și ninsori în România. HARTA zonelor afectate

AVERTIZARE ANM: Cod PORTOCALIU de viscol și ninsori în România. HARTA zonelor afectate
Publicat: 26/01/2013, 10:14
Actualizat: 29/09/2018, 19:49

UPDATE Sâmbătă 09.10 Administrația Națională de Meteorologie va prelungi codul galben de viscol pentru Oltenia până sâmbătă, ora 20.00, atenționare care va fi valabilă și pentru Bacău și Vaslui, iar după ora 20.00 avertizarea va fi menținută pentru Muntenia și Dobrogea, până la Galați și Vrancea.

Prognoza METEO pe orașe. Află cum va fi vremea în următoarele zile

„Va fi modificată atenționarea care expiră la ora 14.00, pentru că pe Oltenia nu se oprește, și atunci o prelungim până la ora 20.00, la care se adaugă Bacău și Vaslui, pentru că va avea zăpadă, slabă, dar cu vânt de 50-60 km/oră. Numai cantitățile de zăpadă nu impun cod, dar asociat cu vântul se impune cod galben”, a spus directorul ANM, Ion Sandu, la comandamentul de iarnă convocat, sâmbătă, la Guvern.

După ora 20.00, Oltenia va fi scoasă de sub codul galben, dar Muntenia, Dobrogea, până la Galați și Vrancea, vor fi sub această atenționare.

„Vom vedea dacă vom continua și cu Bacău și Vaslui”, a adăugat directorul ANM.

El a precizat că nu se impune codul portocaliu pentru Buzău și Vrancea, deoarece vântul nu a crescut în intesitate până la 70 km/oră.

Vineri seara, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că va analiza posibilitatea prelungirii codului galben de viscol și ninsori și după ora 14.00 a zilei de sâmbătă, dar cu restrângerea zonei afectate, ninsorile și viscolul urmând să mai fie semnalat pe partea de est a țării până în prima parte a zilei de duminică.

Meteorologii au prelungit codul galben de ninsoare și viscol pentru București și 27 de județe din nordul, estul și sudul țării, avertizarea fiind valabilă inițial până sâmbătă, la ora 14.00.


În județele Vrancea, Bacău, nordul județului Galati și în zona de munte a județului Buzău, precum și în Carpații de Curbură, vântul va depăși la rafală 60 km/h și va fi viscol cu precădere în a doua parte a intervalului.

* COD GALBEN pentru intervalul 25 ianuarie ora 04 – 25 ianuarie ora 14

În intervalul menționat, va ninge în Moldova și în zona Carpaților Orientali și a Munților Bucegi, iar în primele ore va continua să plouă abundent în nordul Dobrogei și al Munteniei.

În județele Vrancea, Bacău, nordul județului Galați și în zona de munte a județului Buzău ninsoarea va fi mai puternică în prima parte a intervalului, apoi va slăbi în intensitate, dar vântul va continua să bată cu putere viscolind și troienind zăpada.

Vineri dupa-amiază va continua să ningă în nordul și centrul Moldovei și în zona Carpaților Orientali, iar vântul va mai avea intensificări îndeosebi în jumătatea sudică a Moldovei, viscolind și spulberând zăpada.

Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă și până duminică, temporar vor fi ninsori și intensificări ale vântului în sudul și sud-estul țării.

UPDATE: vineri, 8.58 Administrația Națională de Meteorologie va menține codul portocaliu de viscol până la ora 20.00, iar ulterior va anunța codul galben de vânt puternic în Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Argeș, Mehedinți, Dolj, Olt, precum și în alte zone din Dobrogea și Muntenia.

Tot până vineri seara, la ora 20.00, va fi menținut și codul galben de viscol anunțat anterior în județele Suceava, Botoșani, Harghita, Covasna, Brăila, Tulcea și, parțial, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Brașov și Dâmbovița.

„Cele două mesaje rămân în vigoare până la ora 20.00 după care, până la ora 4.00 dimineața, va fi cod galben pentru vânt puternic, deși cantitatea de zăpadă va fi destul de mică în comparație cu ce este astăzi”, a anunțat directorul ANM, Ion Sandu.

Inițial, codul galben de vânt puternic va fi anunțat pentru Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Argeș, Dâmbovița, iar ulterior, în jurul orei 4.00, sâmbătă, va fi lansat un al doilea mesaj de cod galben, pentru Mehedinți, Dolj, Olt, precum și în alte zone din Dobrogea și Muntenia, până la Vrancea și Galați.

De la ora 14.00, sâmbătă, până duminică dimineața vor fi sub cod galben Muntenia, Dobrogea, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galați, pentru vânt puternic. Există însă posibilitatea ca, în acest interval, Vrancea și Buzău să intre din nou sub cod portocaliu.

Județele Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați și, parțial, Buzău se află vineri, în intervalul 4.00 – 14.00, sub cod portocaliu de viscol, fiind prognozate ninsori abundente și vânt puternic, care va putea depăși 70 de kilometri pe oră, potrivit unei avertizări emise joi seară de ANM.

Administrația Națională de Meteorologie avertizează astfel că în sudul și centrul Moldovei va ninge și se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări ce vor depăși la rafală 70 de kilometri pe oră, vizibilitatea urmând să fie redusă de viscol la sub 50 de metri.

În județele Vrancea, Bacău, nordul județului Galați și în zona de munte a județului Buzău, ninsoarea va fi mai puternică în prima parte a intervalului, apoi va slăbi în intensitate, dar vântul va continua să bată cu putere viscolind și troienind zăpada, se precizează în avertizare.

Tot vineri, în intervalul 4.00 – 14.00, județele Suceava, Botoșani, Harghita, Covasna, Brăila, Tulcea și, parțial, Buzău, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Brașov, Prahova și Dâmbovița se vor afla sub cod galben de viscol, potrivit unei atenționări emise de ANM.

Astfel, va ninge în Moldova și în zona Carpaților Orientali și a Munților Bucegi, iar în primele ore va continua să plouă abundent în nordul Dobrogei și al Munteniei, fiind totodată condiții de polei.

În estul și sud-estul țării, vântul va avea intensificări susținute, cu viteze ce vor depăși la rafală 50 – 60 de kilometri pe oră.

Potrivit ANM, vor fi ninsori și în partea de vest, nord-vest și centrul țării, izolat mai consistente în Transilvania.

De asemenea, meteorologii au actualizat atenționarea cod galben de precipitații și viscol emisă miercuri.

Astfel, de joi seară și până vineri la 4.00, sunt sub atenționare estul, sudul și, parțial, centrul, țării, respectiv județele Iași, Vaslui, Bacău, Neamș, Harghita, Covasna, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomița, Constanța, Călărași, Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin și, parțial, Sibiu și Brașov.

Potrivit ANM, începând din seara zilei de joi, în sudul și sud-estul țării vor fi precipitații însemnate cantitativ, local peste 25 de litri pe metru pătrat, sub formă de ploaie în Dobrogea, Muntenia și Oltenia, mixte în sudul Banatului și mai ales ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și la munte. Pe arii restrânse, se va semnala polei. În toate aceste regiuni, vântul va avea intensificări susținute, cu viteze la rafală de 50-60 de kilometri pe oră.

În județele Vrancea, Bacău, nordul județului Galati și în zona de munte a județului Buzău, precum și în Carpații de Curbură, vântul va depăși la rafală 60 de kilometri pe oră și va fi viscol cu precădere în a doua parte a intervalului.

Vineri, în intervalul 14.00 – 20.00, vor rămâne sub cod galben județele Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Covasna și, parțial, Buzău, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsud și Maramureș.

Astfel, vineri după-amiază, va continua să ningă în nordul și centrul Moldovei și în zona Carpaților Orientali, iar vântul va mai avea intensificări îndeosebi în jumătatea sudică a Moldovei, viscolind și spulberând zăpada.

Potrivit ANM, intensificări temporare ale vântului vor mai fi și în Muntenia și Dobrogea, iar în Transilvania va continua să ningă.

Meteorologii mai spun că, începând din noaptea de vineri spre sâmbătă și până duminică, temporar vor fi ninsori și intensificări ale vântului în sudul și sud-estul țării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Se interzic TELEFOANELE mobile. S-a adoptat ordin la nivel de stat. CINE RENUNȚĂ la smartphone
Curg veștile proaste de la ANM. Cum va fi vremea astăzi
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?