Avocat în dosarul furtului de tablouri: Unii dintre suspecți vor fi testați la poligraf

Avocat în dosarul furtului de tablouri: Unii dintre suspecți vor fi testați la poligraf
Publicat: 30/01/2013, 00:29
Actualizat: 07/07/2013, 08:31

Avocatul unui inculpat din dosarul furtului de tablouri de la Rotterdam a afirmat marți, la ieșirea de la DIICOT, că unii dintre suspecți au acceptat să facă testul cu detectorul de minciuni, precizând totodată despre clientul său că acesta poate dovedi că se afla în Belgia la momentul infracțiunii.

Apărătorul lui Radu Dogaru a spus că acesta, în perioada în care a avut loc furtul tablourilor, s-ar fi aflat în Belgia, cazat la un hotel, și că poate dovedi această stare de fapt cu declarația unor martori, dar și cu o serie de înregistrări video ce ar putea fi obținute de către autorități.

Avocatul a mai spus că autoritățile pot solicita înregistrări video ale locurilor pe unde a fost Dogaru și că ar putea fi audiați și martorii menționați de acesta procurorilor.

Potrivit avocatului, atât Dogaru, cât și alți suspecți din acest dosar, și-au manifestat dorința de a fi supuși la testul poligraf, acesta urmând să se facă miercuri.

Același avocat a afirmat că procurorii s-ar afla pe o pistă de anchetă greșită, care ar viza persoane fără nicio legătură cu furtul de tablouri.

Asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, a fost reținut luni seară, pentru 24 de ore, în dosarul furtului de tablouri de la Rotterdam, fiind acuzat de tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracțiune.

Botezatu a declarat luni seară că nu are nicio calitate în acest dosar și că a fost la DIICOT pentru „o audiență” pe care o solicitase, și nu pentru a fi audiat de anchetatori.

Creatorul de modă a negat încă de vineri, într-o declarație pentru MEDIAFAX, orice implicare a sa în cazul vânzării a două din cele șapte tablouri furate în octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

„Nu știu despre ce este vorba. Nu am nicio legătură cu ce s-a întâmplat și nu am nicio legătură cu așa ceva. Întreaga presă a sărit pe mine, când mai bine ar fi fost să ia legătura cu organele abilitate, respectiv Parchetul. Este vorba despre imaginea mea, care are de suferit dacă numele meu este adus nejustificat în asemenea scandal. Dacă un cunoscut al meu sau un fost colaborator face ceva, nu înseamnă că eu am vreo vină sau sunt implicat. Repet, nu sunt implicat în asemenea acțiune”, a spus Botezatu.

Pe de altă parte, polițiștii și procurorii expertizează computerele ridicate în urma perchezițiilor la cei trei bărbați suspectați de implicare în furtul celor șapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, potrivit unor surse din Poliție.

Anchetatorii urmăresc să afle dacă în computerele suspecților există indicii cu privire atât la comiterea faptei, cât și la locul în care s-ar putea afla tablourile furate în octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, au precizat sursele citate.

Șapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin și Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” și „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” și „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Trei dintre suspecți – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru – au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru au fost arestați pentru modul organizat în care au acționat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin și pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arăta instanța Judecătoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei.

Potrivit documentului citat, „în cursul anului 2012, inculpații, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârșirii de infracțiuni și au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de șapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părții vătămate Fundația Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro”.

Instanța arăta în motivare că în acest dosar este implicat inclusiv un asistent al lui Cătălin Botezatu, care, împreună cu un cetățean moldovean, ar fi încercat să evalueze și să vândă două dintre tablouri lui Constantin Dinescu.

Potrivit anchetatorilor, cele două persoane i-ar fi prezentat tablourile lui Dinescu, acestea au fost evaluate de Mariana Dragu, angajată a Muzeului Național de Artă al României (MNAR), iar după ce a aflat că sunt originale, a refuzat să le cumpere.

Evaluatorul a fost pus sub învinuire în acest dosar, au precizat anchetatorii, citați în motivarea instanței.

Muzeul Național de Artă al României a anunțat că, în cazul în care se demonstrează că Mariana Dragu, angajata instituției în postul de conservator, este implicată în cazul tablourilor furate de la muzeul din Rotterdam, va lua măsurile legale care se impun împotriva ei. Reprezentanții MNAR au precizat că instituția nu efectuează, la cererea publicului sau instituțiilor private, evaluări sau autentificări ale unor opere de artă și prin urmare nu a fost implicată în niciun fel în activitatea de evaluare a tablourilor care au fost sustrase de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Anchetatorii au mai arătat că cei trei bărbați arestați ar fi fost denunțați procurorilor de către o fostă iubită a unuia dintre aceștia.

Conform sursei citate, există trei fotografii cu cei trei cum au vizitat muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Tribunalul București a respins vineri recursul celor trei față de măsura arestării preventive.

Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam voiau să dea foc la tablouri din cauza situației generate, au spus reprezentanții DIICOT, la Tribunalul București, precizând că există o interceptare în acest sens.

În fața judecătorilor Tribunalului București, procurorul DIICOT a arătat Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: „Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem”.

Procurorul a afirmat că Dogaru nu a putut justifica, în declarația sa, care erau obiectele despre care se discuta în acea convorbire, totodată arătând că acesta a adus două tablouri, de Henri Matisse, Paul Gaugain, la expertul Mariana Dragu.

Cei trei români acuzați de implicare în furtul celor șapte tablouri ar fi fost ajutați de un cetățean albanez, cercetat în România pentru o tentativă de omor comisă cu o armă militară, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate anchetei.

Potrivit surselor citate, doi dintre cei arestați în dosarul furtului, respectiv Alexandru Bitu și Eugen Darie, ar fi ajuns în Olanda la propunerea unui interlop albanez care, pentru o perioadă, a locuit în județul Tulcea. Albanezul ar fi intrat în atenția polițiștilor și a procurorilor români după ce a comis la Tulcea o tentativă de omor asupra unui bărbat pe care a încercat să-l ucidă cu o armă militară, în timp ce acesta se afla la volanul mașinii sale.

Șeful Poliției Române, Petre Tobă, declara, joi, într-o conferință de presă susținută împreună cu secretarul general Interpol, că în cazul furtului de la muzeul din Rotterdam, considerat cel mai mare furt de tablouri din istorie, s-au făcut percheziții și s-au audiat mai multe persoane, ancheta fiind în plină desfășurare.

Petre Tobă preciza că există indicii că la furt au participat mai multe persoane, până în prezent fiind arestați doar Eugen Darie, Radu Dogaru și Mihai Alexandru Bitu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice