Avocatul lui Sorin Oprescu: A spus că știa de mai mult timp că i se pregătește ceva

Avocatul lui Sorin Oprescu: A spus că știa de mai mult timp că i se pregătește ceva
Publicat: 14/09/2015, 20:23
Actualizat: 15/09/2015, 09:08

Magistratul Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel București, a judecat, în cameră de consiliu, contestația primarului Capitalei, Sorin Oprescu, urmând să decidă dacă edilul rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile, va fi plasat în arest la domiciliu sau va fi cercetat în libertate, sub control judiciar.

Alexandru Chiciu, avocatul principal al primarului Capitalei, a declarat, la finalul ședinței de judecată, că Sorin Oprescu a arătat în fața judecătorului că știa din mai multe surse că de foarte mult timp i se pregătește ceva, dar nu și-a luat nicio măsură de precauție pentru că a fost întotdeauna deschis și nu a avut nicio legătură cu fapte de corupție.

„Au fost șapte ore de proces, domnul Oprescu a dat declarație. Cred eu că a atins toate palierele acuzațiilor procurorilor. Cred eu că toate declarațiile pe care le-a făcut certifică precaritatea probelor DNA. Problema nu este neapărat aici. Eu nu pot înțelege de ce Oprescu reprezintă un pericol pentru ordinea publică și de ce cercetarea în acest dosar trebuie să se facă cu Sorin Oprescu în arest. (…) A aflat din foarte multe surse că i se pregătește ceva. A spus-o și în sala de judecată, domnul Oprescu a spus de foarte mult timp că a fost avertizat să fie atent că i se pregătește ceva”, a arătat Chiciu.

Avocatul a precizat că mesajul lui Oprescu pentru cei care l-au sprijinit este să nu își piardă încrederea în el, pentru că nu a luat mită.

Chiciu a mai spus că nu poate face declarații despre situația de fapt, pentru că ancheta este la început, iar apărarea se bazează pe toate mijloacele de probă. El a precizat că Sorin Oprescu dorește să se administreze orice mijloc de probă, inclusiv confruntarea cu denunțătorii.

„Sorin Oprescu are convingerea că va trece peste acest moment și se va rifica. Nu-l subestimați pe Sorin Oprescu”, a adăugat Chiciu.

Avocatul a mai spus că Sorin Oprescu speră într-o soluție favorabilă la Curtea de Apel București. El a precizat că de săptămâna viitoare, în funcție de decizia instanței, apărarea va analiza toți pașii de urmat în acest dosar.

Întrebat de ce Oprescu nu i-a denunțat pe subalternii săi și pe colaboratori, avocatul a spus că primarul Capitalei nu a cunoscut niciodată proveniența sumelor primite cu titlu de împrumut și nici posibilele infracțiuni în sarcina altor persoane.

„Un împrumut este un împrumut. Un om care nu are niciun fel de legătură cu vreo faptă ilicită de ce să își ia măsuri de precauție?”, a mai spus Chiciu.

Avocatul a precizat că Sorin Oprescu a dat o declarație în fața instanței despre împrumuturile pe care le lua, iar apărarea are pregătiți patru martori cu privire la acest aspect.

„Este acuzat că a primit o sumă de bani în septembrie, pentru a fi de acord cu un contract deja semnat în mai. Este una dintre contradicțiile acuzării și, sigur, unul dintre elementele apărării”, a adăugat Chiciu.

Întrebat de ce Oprescu nu împrumuta bani de la fiul sau fratele său, avocatul a spus că este o chestiune despre care primarul a prezentat detalii în declarația sa dată în fața judecătorului.

„Era o situație conjuncturală pe care Sorin Oprescu a înțeles să o rezolve în acest mod. Nimic nu a fost de natură de a crea vreo suspiciune în sensul în care a fost prezentat de procurori”, a mai spus Chiciu.

Edilul șef al Capitalei a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care îl acuză de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu și judecată luni la Curtea de Apel București, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Magistrații Curții de Apel București vor decide definitiv dacă Sorin Oprescu va rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile, va fi plasat în arest la domiciliu sau va fi cercetat în libertate, sub control judiciar.

În cazul în care Sorin Oprescu va rămâne în arest, va fi suspendat din funcție de către prefectul Capitalei, iar atribuțiile de primar general vor fi preluate de unul dintre viceprimari, decizia urmând să fie luată în Consiliul General al Municipiului București.

Primarul Sorin Oprescu a transmis, prin unul dintre avocații săi, înaintea judecării apelului, că i-a fost frică de provocare și nu a scăpat, dar că „nu este un derbedeu”.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere, a primit de la primul suma de 25.000 euro din 60.000 euro ceruți de cei doi pentru edil, de la patru persoane care ulterior l-au denunțat.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că persoana care i-a dus banii lui Sorin Oprescu ar fi șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, în noaptea de 5 spre 6 septembrie, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii care ar fi fost primiți ca mită, au mai spus sursele citate.

Judecătorul Daria Isabela Miheț, de la Tribunalul București, care a dispus arestarea lui Oprescu, a arătat, în motivarea deciziei, că edilul a primit suma de 25.000 de euro pentru menținerea în funcție a unui funcționar din subordine, și nu cu titlu de împrumut, așa cum a susținut „în mod cu totul neconvingător” în fața instanței.

Instanța arată că, din probele administrate în cauză, rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatori economici care doreau să obțină contracte din partea instituțiilor publice trebuiau să remită o parte din venitul brut realizat din execuția acelui contract, cu titlu de mită, factorilor de decizie din cadrul aparatului aflat în subordinea primarului Sorin Oprescu.

Această activitate a grupului, creat în jurul denunțătorului, care a deținut funcții la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneși de la Mogoșoaia și respectiv la Administrația Cimitirelor, s-ar fi desfășurat pe două paliere. Pe primul palier infracțional se află activitatea infracțională desfășurată de denunțător, acuzat că a acordat contracte publice unor contractori privați, pretinzând și primind de la aceștia cu titlu de mită sume importante de bani. Această activitate a creat premisele săvârșirii de către primarul municipiului București a infracțiunii de luare de mită, desfășurată pe cel de-al doilea palier infracțional, se mai arată în motivare.

Potrivit judecătorului, există suspiciunea rezonabilă că Oprescu, în baza unei înțelegeri prealabile cu alte două persoane, a primit de la una dintre ele suma de 25.000 de euro, din totalul de 60.000 de euro pretinși de acestea de la o societate comercială care efectua lucrări la palatul de la Mogoșoaia. Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a celui care i-a oferit banii și ar fi menținut într-o funcție publică un funcționar corupt.

Instanța subliniază că probele administrate în cursul urmăririi penale conturează teza potrivit căreia „inculpatul O.S.M.a primit de la P.B.C. suma de 25.000 euro cu titlu de mită, și nu cu titlu de «împrumut», așa cum a susținut inculpatul în mod cu totul neconvingător, în fața judecătorului”.

În acest dosar au mai fost arestați, în 7 septembrie, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, ar fi cel care cerea și intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituțiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărțiți între el, primarul Sorin Oprescu și directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.

„Executantul păstra pentru sine între 30 și 33 la sută din profitul brut, diferența de profit reprezenta mită și/sau preț al influenței, după caz, având trei destinații: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului București (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului București (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului în perioada 2013-ianuarie 2014 și la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent”, au arătat procurorii.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, a declarat că dosarul în care Sorin Oprescu este cercetat pentru luare de mită nu a fost deschis în urma denunțului unei singure persoane, ci în urma plângerilor depuse de două persoane fizice, în luna martie. Ea a precizat că persoana care i-a dat bani lui Sorin Oprescu în 5 septembrie nu se numără printre cele care au făcut plângerile. Mai mult, persoana respectivă are calitatea de suspect și se află în arest la domiciliu.

Kovesi a mai spus că nu s-a făcut flagrant în cazul lui Oprescu „din considerente de tactică a anchetei”, primarul fiind citat cu mandat de aducere imediat după comiterea presupusei infracțiuni. Potrivit acesteia, o parte din banii din mită au fost găsiți la percheziția corporală asupra primarului, o parte din bani au fost găsiți la locuința acestuia, iar o altă parte la un martor care a fost audiat în acest dosar.

Potrivit unor surse judiciare, primarul Sorin Oprescu a fost încarcerat într-o celulă din Arestul Central al Poliției Capitalei cu șase bărbați, printre care Mohammad Munaf, condamnat la zece ani de închisoare în cazul răpirii jurnaliștilor în Irak. Colegii de cameră ai primarului Capitalei nu sunt considerați infractori periculoși, majoritatea fiind arestați pentru infracțiuni economice, au precizat sursele citate.

Prefectul Capitalei Paul Petrovan poate dispune suspendarea lui Oprescu din funcție doar dacă și Curtea de Apel București va decide arestarea preventivă a edilului, caz în care trebuie să primească o comunicare oficială de la instanță. După momentul primirii acestui document, prefectul trebuie să dispună suspendarea în termen de 48 de ore. Consiliul General al Muncipiului București trebuie să se întrunească apoi în ședință de îndată pentru a alege, dintre cei doi viceprimari, un primar interimar. Cei doi viceprimari ai Capitalei sunt Cornel Pieptea (PNL) și Dan Darabonț (PSD).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Vești proaste pentru proprietarii de clădiri istorice. Urmează amenzi usturătoare
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei