BAC 2022 | Te simți nedreptățit de rezultate? Acesta este modelul pentru a depune contestație la Bacalaureat 2022

BAC 2022 | Te simți nedreptățit de rezultate? Acesta este modelul pentru a depune contestație la Bacalaureat 2022
BAC 2022
Publicat: 26/06/2022, 17:41

Contestațiile la probele scrise se depun și se înregistrează la centrul de examen, în perioada prevăzută de calendarul examenului de Bacalaureat 2022.

Contestațiile se pot depune și online, utilizând adresa de mail comunicată de centrul de examen. La fiecare contestație depusă online, centrul de examen va trebui să confirme primirea mesajului. În cazul în care nu există confirmare de primire, rugăm candidații să contacteze cât mai urgent acel centru de examen.

Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica nota iniţială prin creştere sau descreştere, după caz.

Președintele, împreună cu unul dintre vicepreședinți, cu secretarul sau cu un membru al comisiei din centrul de examen, primesc contestațiile și le înregistrează.

Cererile prin care se contesta notele obținute la evaluarea inițială, însoțite de un borderou în care se precizează numele candidaților și probele, respectiv, disciplină/disciplinele pentru care este depusă contestația se înaintează comisiei din centrul zonal de evaluare, de către un delegat al comisiei din centrul de examen.

După centralizarea cererilor prin care se contesta notele obținute la evaluarea inițială, lucrările se secretizeaza. Secretizarea se face, în toate centrele zonale de evaluare din județ, cu același tip de hârtie pusă la dispoziție de comisia de bacalaureat județeană/a municipiului București. După aceasta, se aplică ștampila „Bacalaureat 2022 – C.Z.E.”.

Notarea lucrărilor după contestații, la Bacalaureat 2022

După terminarea evaluării și deschiderea lucrărilor, președintele comisiei de contestații analizează notele acordate după reevaluare, în comparație cu cele acordate inițial.

În situația în care se constată diferențe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea inițială și cele de la contestații, președintele comisiei de contestații decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alți profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații.

Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestații.

Pentru lucrările care au primit inițial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 și 4,99, sau o notă cel puțin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestații.

Pentru lucrările care au primit inițial, la comisia din centrul zonal de evaluare, alte note decât cele menționate la aliniatul (1), nota definitivă este nota acordată de comisia județeană de contestații/a municipiului București, dacă între nota inițială și nota acordată la contestații se constată o diferența de cel puțin 0,50 puncte. Dacă diferența dintre cele două note este mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă este nota inițială, acordată de comisia din centrul zonal de evaluare.

Afișare contestații BAC 2022

Nota definitivă, acordată la contestații nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Comisiile de bacalaureat din centrele de examen operează în catalogul electronic schimbările care se impun după aflarea rezultatelor la contestaţii, recalculează, după caz, media generală de bacalaureat şi rectifică în mod corespunzător rezultatul examenului.

Rezultatele la contestaţii se comunică celor în drept prin afişare la avizierul centrului de examen, conform calendarului.

Pentru candidaţii proveniţi de la alte licee decât cel în care este organizat centrul de examen, comisia de examen întocmeşte extrase din catalog, care cuprind situaţia lor la examen şi le transmit liceelor respective, în vederea completării diplomelor de bacalaureat.

În cazul nepromovării examenului de bacalaureat, pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele la evaluările susţinute, respectiv rezultatele la probele scrise care au fost promovate cu cel puţîn nota 5.

Model CERERE DE CONTESTAȚIE la BACALAUREAT 2022:

Centrul de examen Nr. ______/______. 2022

___________________________________________________________

Doamna / Domnule Președinte,

Subsemnatul/ subsemnata _____________________________________________, absolvent/a al/a ________________________________________________________, profilul _____________________________________________________________________,
solicit reevaluarea lucrării scrise aferente probei scrise* _____ din cadrul sesiunii iunie – iulie a examenului de bacalaureat 2022, susținute în dată de ___________ la disciplină** ___________________________________ și tipul de subiect*** ___________________________________________, la care am obținut nota (în cifre și litere) ____________________________________________________________________.
Lucrarea a fost redactată în limba _______________________________
(Se va completă după caz: Română, Maghiară sau Germană)

Declar că am luat la cunoștință prevederile art. 12 alin. (4) și art. 13 alin. (1) din O.M.E. nr. 5151/2021, conform cărora nota acordată că urmare a soluționării contestației poate modifică, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere și reprezintă nota finală obținută la proba respectivă, care nu mai poate fi modificată.

Dată, Semnătură,

Doamnei/Domnului Președinte al Comisiei de bacalaureat din centrul de examen:
_________________________________________________________________

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia de la...
FOTO. Imaginile momentului cu Mădălina Ghenea! Ce a făcut în loja iubitului bulgar, alături de...
Doina și George, românii din Spania găsiți împușcați în cap, cu două cărți de joc...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Un şofer a încercat să fenteze coloana la graniţa cu Bulgaria. "Ia-o înapoi! Crezi că...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
10 mașini ce nu ar trebui să le cumperi niciodată la mâna a doua. Care...
VIDEO |Moarte tragică pentru un pilot român. Bărbatul s-a prăbușit cu planorul duminică seara
„Este ca un vierme de care nu scapi niciodată” Boala cu care Adrian Despot se...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
Explozie într-un apartament din Capitală. Un bărbat a fost prins sub o placă de beton
Andreea Bălan îi dă fatala lui George Burcea! Dar să vezi cu ce
Supa MINUNE care PREVINE DIABETUL! INGREDIENTUL vedetă este chiar...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
SE SCHIMBĂ HARTA României?! Anunțul făcut în direct la TV: Am făcut un proiect de...
Academicianul Marius Peculea a murit la vârsta de 97 de ani. A construit de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce se întâmplă cu familia Vulpiței și a lui Viorel Stegaru. Zvonurile care circulă prin...