BACALAUREAT 2018, sesiunea de toamnă. Proba OBLIGATORIE a profilului: ISTORIE sau MATEMATICĂ.

BACALAUREAT 2018, sesiunea de toamnă. Proba OBLIGATORIE a profilului: ISTORIE sau MATEMATICĂ.
Publicat: 22/08/2018, 09:09
Actualizat: 02/10/2018, 18:43

A doua sesiune a examenului național de Bacalaureat 2018 a început luni, cu proba la Limba și literatura română, iar ultima probă este cea la alegere, fiind susținută pe 23 august.

BACALAUREAT 2018, sesiunea de toamnă.45.000 de candidați s-au înscris anul acesta la sesiunea de toamnă a examenului deBacalaureat. Dintre aceștia aproape 24.500 sunt absolvenți ai promoției 2017-2018. Alți 16.000 de candidați sunt din seriile anterioare, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Biroului de presă al MEN.Subiectele sunt disponibile pebacalaureat.edu.ro.

Probele orale vor începe cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se vor desfășura pe 24 și 27 august, iar pe 28 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, între 29-30 august, evaluarea competențelor digitale și examenul se încheie pe 30-31 august, când este programată evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Timpul destinat redactării unei lucrări scrise la Istorie sau Matematică este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor la Istorie sau Matematică, candidații folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru, anunță Ministerul Educației.

Pentru probele scrise la matematică și istorie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenți.

Toate sălile de examen în care se desfășoară probele la Istorie sau Matematică ale examanului de Bacalaureat 2018 trebuie să aibă în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Nu este permis accesul în sălile de examinare cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor la Istorie sau Matematică, și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

BACALAUREAT 2018, sesiunea de toamnă. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, nu vor mai putea participa la probele următoare și vor fi lipsiți de posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

De asemenea, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Primele rezultate ale sesiunii de toamnă a bacalaureatului vor fi afișate pe 1 septembrie, până la ora 16.00. În aceeași zi, vor putea fi depuse contestațiile, între orele 16:00 – 20:00.

În perioada 2-5 septembrie contestațiile vor fi soluționate, iar pe 6 septembrie vor fi afișate rezultatele finale.

45.052 de elevi s-au înscris la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat, 28.488 de candidați fiind din promoția 2017-2018, iar 16.564 de candidați provin din seriile anterioare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase