Bănicioiu vorbește despre majorarea veniturile personalului din sănătate

Publicat: 07/04/2015, 17:51

Ministerul Sănătății informează, marți, după protestul Federației Sanitas, că au fost identificate soluții pentru majorarea sporurilor salariale și a veniturilor din sistem.

„Ca ministru susțin majorarea veniturilor personalului din sănătate, ca mod de a asigura o bună funcționare a sistemului sanitar. După acordarea unei majorări de 100 de lei, încă de la începutul anului 2015, vom colabora cu Federația Sanitas astfel încât să reglementăm în mod pozitiv acordarea sporurilor salariale, iar din a doua jumătate a anului să putem veni și cu o majorare a veniturilor”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Demnitarul a precizat că va susține demersurile federației sindicale privind elaborarea și aplicarea unui nou regulament de sporuri pentru sistemul sanitar.

Totodată, MS va supune dezbaterii publice, săptămâna aceasta, condițiile de exercitare în regim independent a profesiilor de asistent medical generalist, moașă, asistent medical în spitalele publice.

MS precizează că au fost analizate și celelalte revendicări ale sindicaliștilor, privind reglementarea funcționării rețelei de medicină școlară, repectarea normativelor de personal și asigurarea unei finanțări adecvate a unităților sanitare publice de stat.

Federația Sanitas arată, într-un comunicat, că după protestele de marți s-a stabilit o întrevedere cu miniștrii Nicolae Bănicioiu, Rovana Plumb și Eugen Teodorovici, în 15 aprilie, de la ora 14.30.

De asemenea, în aceeași zi va fi convocat Consiliul Național Tripartit pentru rezolvarea situației contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate „Sănătate. Activități sanitar-veterinare”.

Sindicaliștii spun că în cadrul discuțiilor de marți li s-a transmis că până în data de 31 mai 2015 va fi supusă dezbaterii publice noua lege de salarizare a angajaților din sistemul bugetar, iar până în 15 mai va fi adoptat noul regulament de sporuri pentru sistemul sanitar.

„Tot în luna mai va fi emis ordinul privind reglementarea calității de persoană fizică independentă a sistemului medical. Începând cu 1 iulie 2015, ministrul Sănătății s-a angajat să identifice soluții pentru asigurarea creșterii veniturilor salariaților din sistem”, se arată în comunicatul Federațiai Sanitas.

Sindicaliștii Federației Sanitas au protestat, marți, la sediile ministerelor Sănătății, Muncii și Finanțelor, cerând creșterea veniturilor tuturor angajaților din sănătate și din asistență socială, acordarea sporurilor și finanțarea adecvată a unităților sanitare de stat.

Protestatarii au reclamat că reprezentanții celor trei ministere nu au găsit nici până în prezent soluții pentru revendicările lor, care vizează în principal creșterea veniturilor tuturor salariaților din sistemul sanitar, de asistență socială și asistență medico-socială, elaborarea unui nou regulament de sporuri, definitivarea și punerea în aplicare a legislației de salarizare specifică sistemului sanitar și de asistență socială.

La fiecare dintre cele trei ministere s-au adunat aproximativ 100 de sindicaliști, care au protestat aproximativ două ore.

Protestatarii au scandat „Demisia”, „Hoții”, „Mincinoșii”, „Rușine să vă fie” și lozinci împotriva Guvernului, solicitând demisia ministrului Sănătății. Aceștia au afișat pancarte pe care scria „Respect și demnitate pentru sănătate”.

Protestatarii au mai cerut asigurarea unei finanțări adecvate a unităților sanitare de stat, reglementarea funcționării rețelei de medicină școlară, respectarea normativelor de personal și rezolvarea situației contractului colectiv de muncă pentru sectorul „Sănătate. Activități sanitar-veterinare” de către Consiliul Național Tripartit.

Reprezentanții Federației Sanitas acuză Ministerul Sănătății că nu respectă prevederile acordului încheiat în 7 aprilie 2014 și susțin că negocierile purtate la semnarea acordului cu reprezentanții MS, dar și cu cei ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, nu și-au găsit o rezolvare favorabilă până în prezent.

Sindicaliștii atrag atenția reprezentanților celor trei ministere că tergiversarea rezolvării problemelor care persistă de mult timp în sistemul sanitar va duce atât la proteste sindicale organizate sau spontate, cât și „la o stare amplă de nemulțumire a beneficiarilor serviciilor oferite de către unitățile sanitare de stat”.

Federația Sanitas anunța, la sfârșitul lunii octombrie 2012, că în urma discuțiilor cu premierul Victor Ponta s-a stabilit ca din ianuarie 2015 să fie majorate cu 100 de lei salariile tuturor angajaților din sănătate și din asistență socială, nu doar cele sub plafonul de 1.500 de lei, așa cum se discutase în iunie, la Ministerul Finanțelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”