Băsescu îi cere lui Cioloș să nu mai cumpere combustibil nuclear din alte țări

Băsescu îi cere lui Cioloș să nu mai cumpere combustibil nuclear din alte țări
Publicat: 25/02/2016, 10:15
Actualizat: 25/02/2016, 11:14

„Aflu cu surprindere că, la Centrala nucleară de la Cernavodă, nu se mai cumpără combustibil nuclear de la Compania Națională a Uraniului. Directorul Nuclearelectrica, doamna Daniela Lulache, a decis să achiziționeze combustibilul nuclear din Canada, de la compania Camenco. Motivul ar fi prețul mai bun”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, într-o postare pe Facebook.

El a afirmat că un astfel de demers ar duce la dependența României de combustibilul nuclear din alte țări.

„Nu am dubii că prețul canadienilor este mai bun. Problema este că prețul va fi mai bun doar pînă cînd România nu va mai produce combustibil nuclear. Pe urmă, va veni dependența de canadieni sau, de ce nu, de ruși”, a susținut Băsescu.

Fostul președinte i-a cerut premierului Dacian Cioloș să oprească această „ticăloșie”. „Domnule prim-ministru Cioloș, vă rog opriți această ticăloșie, indiferent care este prețul uraniului românesc. Și poate o trimiteți pe doamna Daniela Lulache să fie director la o grădiniță chiar dacă va fi o grădiniță unde salariul este ca la Fondul Proprietatea sau Nuclearelectrica”, a spus fostul președinte.

„Iar, dacă Compania Națională a Uraniului are probleme, ajutați-o acum”, i-a cerut el premierului.

Nuclearelectrica (SNN), administratorul centralei de la Cernavodă, a anunțat că va cumpăra uraniu de la orice furnizor care oferă un preț avantajos, România începând să importe uraniu după ce SNN a reziliat, în decembrie, contractul cu CNU, singurul producător de uraniu de pe piața locală.

„Noi acum importăm uraniu, așa este. Sensul economic este unul foarte simplu. (…) Dacă un alt producător de uraniu ne va oferi niște condiții mai avantajoase, noi vom cumpăra de la acel producător, de la acel furnizor care ne oferă cele mai avantajoase condiții. Pentru mine este importantă siguranța în aprovizionare. Atâta timp cât furnizorul meu local nu și-a îndeplinit obligația contractuală, nu am siguranță în aprovizionare. Atâta timp cât astăzi acest producător (Compania Națională a Uraniului, n.r.) nu poate să fie competitiv…”, a declarat marți directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, la ZF Power Summit.

Oficialii Nuclearelectrica precizează că au asigurat necesarul de uraniu pentru funcționarea reactoarelor în condiții normale. Nuclearelectrica a reziliat contractul cu CNU pe 29 decembrie 2015.

Compania Națională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uranium (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcționării centralei de la Cernavodă.

Nuclearelectrica a încheiat în anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de UO2 cu Compania Națională a Uraniului pentru o perioadă de 36 de luni la un preț de 475 lei/kg UO2, preț ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situații justificate, încheindu-se în acest sens acte adiționale la contract cu acordul părților.

CNU a livrat, conform contractului, UO2 la prețul negociat de 475 lei/kg UO2 o perioadă de aproximativ 2 ani, după care din luna decembrie 2015 nu și-a mai îndeplinit obligațiile contractuale, ofertând un preț mult mai mare decât prețul pieței și sistând livrarea de pulbere de UO2, potrivit SNN.

În acest context, contractul s-a reziliat de drept pentru neîndeplinirea obligației de livrare de către CNU nici la termenul stabilit în contract, nici la termenul de remediere acordat de SNN. SNN a fost în imposibilitatea legală și financiară de a continua contractul cu CNU, rezilierea operând de drept în baza contractului ca urmare a neîndeplinirii obligației de livrare de către CNU.

Pentru a gestiona corespunzător astfel de situații, compania a calificat încă din anul 2008 un al doilea furnizor de pulbere sinterizabilă de UO2, Cameco Inc Canada. Având în vedere refuzul CNU de a realiza livrarea de UO2 aferentă lunii decembrie, SNN a inițiat în luna decembrie 2015 o procedură competitivă între cei doi furnizori calificați, CNU și Cameco Inc Canada. Ca urmare a analizei ofertelor de preț, SNN a declarat câștigătoare compania Cameco, prețul ofertat de acest furnizor fiind prețul cel mai mic dintre cele două oferte, cu mult sub prețul ofertat de CNU, la nivelul prețului de piață, cu toate taxele incluse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă