Băsescu îi răspunde lui Putin: Impunerea de modele federale și autonomiste constituie un amestec direct în treburile interne ale statelor suverane

Băsescu îi răspunde lui Putin: Impunerea de modele federale și autonomiste constituie un amestec direct în treburile interne ale statelor suverane
Publicat: 17/04/2014, 21:02
Actualizat: 06/07/2016, 03:20

Președintele Traian Băsescu solicită Federației Ruse, joi, într-o declarație referitoare la afirmațiile făcute de președintele Vladimir Putin, să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale și să contribuie la stabilizarea situației din regiune.

„Președintele României constată că în ultima perioadă au apărut o serie de luări de poziție care încalcă principiile dreptului internațional și fundamentele sistemului de securitate în Europa. Punerea în discuție a frontierelor recunoscute internațional este inadmisibilă și afectează direct pacea și stabilitatea la nivel regional. Mișcările revizioniste generate artificial din exterior reprezintă amenințări directe la adresa suveranității și integrității teritoriale a statelor și nu pot fi soluții pentru apărarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. Repunerea în discuție a organizării statale și impunerea de modele federale și autonomiste prin angajarea persoanelor aparținând minorităților naționale în acțiuni subversive la adresa statului ai cărui cetățeni sunt constituie un amestec direct în treburile interne ale statelor suverane”, arată Băsescu într-o declarație emisă de Administrația Prezidențială.

„România este gata să sprijine găsirea unor soluții adecvate la solicitarea Republicii Moldova pentru a asigura libera circulație a persoanelor, mărfurilor și serviciilor în condițiile legii și ale normelor europene, pentru cetățenii și companiile din regiunea separatistă nistreană. România susține consecvent principiile dreptului internațional și consideră că valorile democratice și standardele europene de protejare a drepturilor minorităților naționale oferă cadrul adecvat soluționării preocupărilor de securitate din regiune”, mai arată Președinția.

Traian Băsescu solicită Federației Ruse „să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale și să contribuie la stabilizarea situației din regiune”.

Putin: Sper să nu fiu nevoit să trimit armata

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că „speră foarte mult” să nu fie nevoit să trimită armata rusă în Ucraina. El a negat că în spatele separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei se află Moscova. Putin s-a referit în mod repetat la estul Ucrainei ca la „Noua Rusie”, așa cum era denumită zona din nordul Mării Negre, după ce a fost cucerită de Imperiul Rus la sfârșitul anilor 1700. Putin a mai spus că „doar Dumnezeu știe” de ce această regiune a devenit parte a Ucrainei în 1920. Aceste referiri sunt similare cu discursul Rusiei dinainte de anexarea Crimeei, când s-a pus un accent puternic pe legătura istorică dintre Peninsulă și Rusia.

Putin a vorbit și despre Transnistria, a cărei cerere de anexare la Rusia a ajuns la Moscova, însă nu a primit nici măcar un termen când va fi anaizată. Putin a cerut Moldovei și Ucrainei să oprească blocada asupra regiunii separatiste de dincolo de Nistru. Armata ucraineană a declanșat de două zile riposta împotriva grupurilor pro-ruse care au atacat și au ocupat clădiri guvernamentale din estul Ucrainei. Noaptea trecută, trei separatiști înarmați au fost uciși la Mariupol, iar alți 13 răniți și 63 reținuți. Lupte s-au mai dat la Slavianosk și Kramatorsk.

„Consiliul Federației ruse (Camera superioară a Parlamentului) a acordat președintelui dreptul de a folosi forțele armate în Ucraina. Sper foarte mult să nu fiu obligat să recurg la acest drept”, a declarat Putin în cadrul unui interviu televizat.

Tot astăzi, Putin a discutat și situația Transnistriei, cerând Moldovei și Ucrainei să elimine blocajul impus acestei republici separatiste.

„Este o problemă serioasă – Transnistria. Acolo locuiesc mulți cetățeni ruși, care sunt pentru Rusia. Oamenii au propria viziune față de viitor. Trebuie să avem un dialog cu R.Moldova și Ucraina”, a declarat președintele rus, citat de portalul Unimedia.

El consideră că locuitorii din Transnistria trebuie să își decidă singuri viitorul, adăugând că Rusia va continua dialogul cu Republica Moldova și Ucraina în cadrul formatului 5+2.

„Trebuie să intensificăm formula 5+2. Trebuie urgent să scoatem blocada R.Moldova și Ucrainei. Cetățenii care locuiesc în Transnistria trebuie să decidă singuri ce vor”, a precizat Putin, citat de portalul moldovean.

Astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că președintele Vladimir Putin a fost informat în legătură cu solicitarea Tiraspolului privind recunoașterea independenței Transnistriei, însă nu a fost fixat un termen pentru analizarea acestei cereri.

Oficialul a precizat că nu știe prin ce canale a fost transmisă solicitarea Tiraspolului la Moscova.

Duane Butcher, mesaj SUA pentru România: Sunteți în prima linie

Exercițiile comune româno-americane sunt mai importante decât oricând pentru relația bilaterală, mai ales în contextul evenimentelor din regiune, a declarat, joi, însărcinatul cu afaceri Duane Butcher, dând asigurări că SUA rămân neclintite alături de România, un aliat cheie la Marea Neagră.

„Sunteți un aliat cheie în regiunea Mării Negre. România este o țară care se află în prima linie în această criză. Suntem alături de dumnevoastră și anticipăm și alte angajamente diplomatice și vizite ale forțelor militare americane”, a spus Duane Butcher, prezent la Câmpia Turzii, la exercițiile comune româno-americane „Dacian Viper 2014”.

„Piloții și personalul tehnic român și american au ocazia de a exersa situații de luptă aer-aer și aer-sol împotriva unor avioane de luptă diferite, o ocazie extraordinară de a învăța lucruri noi. Desfășurarea de exerciții comune e acum mai importantă decât oricând pentru relația noastră bilaterală și pentru parteneriatul nostru NATO, date fiind evenimentele din regiune”, a mai spus Butcher.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură