Băsescu, mesaj dur pentru miniștrii Sănătății din ultimele Guverne: ”Nu vă faceți că nu știați din 2008”

Băsescu, mesaj dur pentru miniștrii Sănătății din ultimele Guverne: ''Nu vă faceți că nu știați din 2008''
Publicat: 03/12/2015, 15:51

„Domnilor miniștri ai Sănătății: nu vă faceți că nu știați din 2008”, a scris Traian Băsescu, joi, pe Facebook.

El a postat un fragment din „Raportul Comisiei Prezidențiale pentru analiza și elaborarea politicilor din domeniul sănătății publice din România – 2008”, elaborat în primul său mandat de președinte: „Asistența medicală spitalicească din România nu se bazează pe ghiduri sau protocoale, iar furnizarea serviciilor și rezultatele obținute nu sunt evaluate și monitorizate corespunzător, activitatea spitalelor nefiind decât sporadic supusă auditului și evaluării clinice. În aceste condiții, infecțiile nosocomiale revin periodic, cu consecințe ce merg până la decesul pacienților și în special al celor mai sensibili, nou-născuții și vârstnicii. O altă metodă de îmbunătățire a calității larg utilizată pe plan internațional, acreditarea spitalelor nu este pusă în practică în ciuda prevederilor legale atât din 2006, dar și din 1999”.

Trei dintre răniții în incendiul din clubul Colectiv au murit la Spitalul de Arși din Capitală în urma infecțiilor nosocomiale.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, dr. Adrian Stănculea, șeful secției Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat, joi, că după incendiul din clubul Colectiv în unitatea sanitară au fost internați 27 de răniți, dintre care șase au decedat, trei dintre aceștia având infecții nosocomiale de mai mare amploare.

„Sunt trei pacienți decedați, fiecare medic curant a anunțat familia, nu era să se ascundă infecția”, a precizat Stănculea.

Întrebat dacă cei trei mai erau în viață dacă nu făceau infecții nosocomiale, Stănculea a spus că nu poate face o astfel de declarație, pentru că leziunile pulmonare, inhalatorii erau extrem de severe. Medicul a precizat că și alți pacienți au infecții nosocomiale, dar la cei trei acestea au fost de o anvergură mai mare decât la alți pacienți.

Întrebat dacă cei trei pacienți puteau fi salvați în situația unui transfer rapid la clinici din străinătate, Adrian Stănculea a spus că acestea sunt supoziții, adăugând că în cazul marilor arși există riscul contaminării, pentru că nu mai este protecția dată de piele, iar în cazul celor răniți în Colectiv exista și infecția de căi respiratorii, plămânii fiind afectați suplimentar.

Stănculea a precizat că au fost și pacienți transferați care au decedat la spitale din străinătate, dar nu poate spune dacă din cauza infecțiilor nosocomiale.

Medicul a adăugat că răniții în incendiul din Colectiv au fost tratați maximal la condițiile din România, au primit tot ce au avut nevoie, au fost tratați în condițiile pe care le-a avut fiecare spital din Capitală unde au fost internați.

În urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la fața locului 26 de persoane, iar o altă victimă în drum spre spital. Dintre răniții internați, au mai decedat 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, în 22 noiembrie, la 60.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat, joi, un interviu cu un medic de la Spitalul de Arși, care nu își dezvăluie însă identitatea, acesta susținând că tinerii răniți în clubul Colectiv „au murit într-o bombă biologică, din cauza infecțiilor intraspitalicești”.

„Mulți dintre răniți au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare. (…) La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta”, susține medicul în interviul citat.

„Răniții au murit nu doar din piocianic. Au murit și din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv. Am avut cazuri în care analizele bolnavilor indicau prezența a patru, cinci bacterii! Nu au avut nici o șansă nici dacă au ajuns în străinătate că au ajuns deja suprainfectați”, ar mai fi spus medicul în interviu.

Doctorul a arătat, potrivit lui Tolontan, că la Spitalul de Arși „oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii” și că unii dintre răniți puteau fi transportați în străinătate.

„Infecțiile cu bacterii apar, din experiența noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubați, ei puteau fi transportați. (…) Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sut foarte agresivi și rezistenți. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice. Dar asta e altă discuție. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai puțin la colistin. Numai că dacă folosești colistin în exces atragi insuficiența renală”, a arătat medicul, potrivit lui Tolontan.

Medicul ar mai fi spus că la Spitalul de Arși nu sunt condiții adecvate, deși aici sunt tratate 150-200 de cazuri de „mari arși” pe an.

„Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toți bolnavii sunt spălați într-o singură cadă. Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebați-i pe șefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectați în spital sunt extrem de rezistenți. (…) Nicăieri în țară (nu sunt condiții pentru arși, n.r.). Există doar Unitatea modernă de la «Floreasca», despre care ați scris chiar voi, că a fost inaugurată și nu e folosită. Un mister. L-au întrebat și francezii despre ea pe profesorul Lascăr”, a mai spus medicul, potrivit lui Tolontan.

Medicul a mai arătat că, după incendiul din Colectiv, percepția a fost a unei mobilizări uriașe a sistemului medical, iar atunci s-au făcut eforturi, dar au fost și exemple care care au arătat ce limite sunt. „Sau ce nepăsare, uneori. Știți, de pildă, că la Spitalul de Arși nu a fost deschis laboratorul de analize în acea noapte?! (…) Nu s-au adus oamenii de la laborator. S-au făcut doar analizele de pe ATI, care-s puține, evident. (…) Nu s-a deschis laboratorul și, mai mult, nu au fost anunțați toți medicii să vină. Au existat situații în care s-a intrat în operație cu aproape o oră mai târziu din cauză că nu existau medici specialiști suficienți și erau prinși în alte operații”, a adăugat medicul.

Acesta a mai arătat că România nu are un protocol pentru mari arși, astfel că răniții sunt tratați diferit de la un spital la altul.

„Și exact așa s-au petrecut lucrurile după Colectiv! Au fost spitale unde operațiile s-au făcut după câteva zile, deși, din experiența noastră de mii de cazuri, operația este vitală pentru că zonele necrozate sînt cele unde apar infecțiile. Nu acuz pe nimeni, spun cum s-au petrecut lucrurile”, a mai spus medicul, potrivit lui Tolontan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice