Băsescu: Nu-l văd pe Crin Antonescu președinte anul viitor. Cred că PSD va avea candidat, nu văd altă soluție

Băsescu: Nu-l văd pe Crin Antonescu președinte anul viitor. Cred că PSD va avea candidat, nu văd altă soluție
Publicat: 29/09/2013, 13:45
Actualizat: 07/07/2016, 10:14

Președintele Traian Băsescu consideră că PSD va avea candidat la prezidențialele de anul viitor. Șeful statului evită să fie tranșant în privința unei intrări în cursă a lui Victor Ponta, însă spune că nu îl vede pe Crin Antonescu președinte.

Nu-l văd pe Crin Antonescu președinte anul viitor. (…) Cred că PSD va avea candidat, nu văd altă soluție. Cum să fii cel mai mare partid să nu ai candidat la prezidențiale? Este o declasificare a partidului”, a spus președintele.

Scenariul privind eșecul liderului PNL a fost susținut de Băsescu prin faptul că există o serie de probleme care alimentează, în plan inernațional, sentimentul că în România este instabilitate. În primul rând este vorba, a spus șeful statului, de „neîncrederea că avem un stat de drept consolidat”. A doua problemă ar fi cea referitoare la revizuirea constituției, iar a treia „hârjoana din alianță, motivată de alegerile prezidențiale”. Cu toate acestea, a spus președintele, o eventuală rupere a USL ar avea efecte negative majore. „Pentru România cel mai mare dezastru ar fi o criză politică. Sper să nu întindă elasticul până plesnește”, a comentat el.

Întrebat dacă îl vede pe Victor Ponta candidând, Băsescu a răspuns că nici premierul, nici Antonescu nu reprezintă „ceea ce ar trebui pentru România”. „Nu am pe cineva să spun acest om e bun să fie președinte. Mă uit la ei la ce sunt în stare pentru voturi. Antonescu s-a urcat în trenul anti-Roșia Montană și habar nu are ce e acolo. Ponta s-a urcat în trenul pro”, a comentat șeful statului.

Cât privește coabitarea cu Ponta, Băsescu a spus că „pactul e acolo. Funcționează comunicarea instituțională”. Șeful statului a precizat că ultima oară când a vorbit la telefon cu premierul a fost de ziua acestuia, însă alte subiecte nu au fost abordate.

Președintele Traian Băsescu a fost invitatul special al primei ediții din noul sezon „După 20 de ani”, duminică, începând cu ora 10.00, la ProTv. După ora 11.00, interviul a continuat și a fost tramis LIVE VIDEO pe gandul.info și stirileprotv.ro.

PRINCIPALELE DECLARAȚII ALE PREȘEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU:

Despre Roșia Montană– Mi-e foarte greu să mă pronunț tehnic pe subiectul Roșia Montană, dar sunt un susținător al exploatării resurselor. Sunt convins că dacă eu m-aș pronunța, cel puțin 70% din clasa politică ar avea un punct de vedere contrar. Vreau să stau într-o poziție neutră în aceată chestiune Roșia Montană, așa cum este programată acum. Asta nu înseamnă că nu îmi voi face datoria și nu voi încerca să informez concret despre acest subiect.

– Nu am spus că nu rămân un susținător al proiectului Roșia Montană, dar obligația mea e să am o atitudine neutră.

– E o abordare mincinoasă că Proiectul Roșia Montană rezolvă problema locurilor de muncă. A doua – cianurile. Problema majoră este ținută în sloganul ne otrăvim cu cianură.

Proiectul e viabil financiar din punct de vedere al prețului aurului.

– Dacă acest proiect va fi declanșat va fi opeprat de Gold Corporation.

– A treia minciună este ne pleacă aurul din țară. Nu pleacă niciun gram de aur. Dacă este ceva ce ne dăunează enorm e minciuna guvernamentală. Știu în ce stadiu era negocierea în timpul guvernului Boc și Ungureanu. În planul de negociere erau alte condiții: ce este obținut din procesare se procesează în România și dreptul prioritar de achiziție al BNR. Dacă Gold Corporation este cinstit nu știu de ce l+ar deranja dacă BNR.

Despre poteste: Aici este un protest curat, acolo este unul fabricat.

– Azi dimineață am luat de pe Google informații despre rezervele de aur ale statelor. România are 4,7 grame pe cap de locuitor.

-Guvernul trebuie să ia decizia finală.

– Nu exclud un referendum pe Roșia Montană.

– Protestele sunt și la adresa clasei politice.

– Nu m-am întâlnit cu acționarii de la Roșia Montană. Roșia Montană este un subiect pentru structurile de informații.

– Este timpul să se iasă din demagogie. Dacă de acolo iese un partid curat este binevenit.

Despre gazele de șist: Eu mai am un an și câteva luni de mandat, nu voi apuca când de va scoate primul metru cub de gaze de șist. Miza politicilor noastre în zona energetică trebuie să fie independența energetică.

-Nu există miză mai mare decât independența energetică a României.

Pactul de coabitare e acolo. Funcționează comunicarea instituțională. Cu premierul am vorbit de ziua lui.

– N-aș închide subiectul Roșia Montană, mai e de zis un lucru: am văzut demonstrația că nimic de mediu nu se întâmplă, e o minciună. Nu se mai reface mediul așa cum a fost. Mai e și cealaltă inovație, se taie pădurile, este condiție să se planteze 1000 de hectare. Este un proiect care va afecta mediu, dar relieful nu va mai fi așa cum a fost. Cei patru munți care vor fi retezați: doi sunt retezați din perioada comunismului.

Nu m-am întâlnit cu acționarii de la RMGC, dar am avut discuții cu directorul român Tănase. Nu sunt discutatate: procesarea integrală a aliajelor din aur și argint în România și dreptul BNR de a fi primul cumpărător.

– Nu știu dacă lui Boc i-a fost frică de daunele de imagine. Cred că a fost o ușurare pentru el că a plecat de la Palatul Victoria fără să spună da proiectul Roșia Montană. Eu am fost un susținător al proiectului până am văzut falia care se creează în societate. Dacă eu mă așez pe una din baricade cine va media.

-Bătălia acum este cianuri-locuri de muncă. Mai e povestea cu multele minereuri prețioase, frate, nu iese niciun minereu din țară.

Despre CFR Marfă: Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte știu nu va avea banii. Se caută tertipuri. problema este cum a definit guvernul investitorul strategic, că în CSAT i s-a cerut un investitor strategic. CFR Marfă dacă vrea să fie competitiv trebuie să schimbe vagoane. Nu m-am întâlnit cu Gruia Stoica.

– Până pe 4 octombrie trebuie să depună avansul, de 20 de milioane, dacă îl depune lucrurile merg mai departe. Obligația de a dezvolta compania trebuie să existe.

– Economia gâfâie din puctul de vedere al funcționării societăților. Guvernul Ponta nu a făcut excese, dar face ce nu trebuia făcut: pregătește eșecul anilor viitori, taie de la investiții. Tot timpul s-a tăiat de la investiții, 2,5 miliarde până acum.

– Ne pregătim de o intrare într-o creștere accelerată a șomajului anul viitor. Investițiile străine au scăzut cu 30%.

Companiile sunt secătuite. Sistemul bancar dacă le creditează le creditează în condiții anti-economice.

Am trecut pe excedent în contul curent. Nu este bine că este semnalul că nu vin investițiile străine.

-Probabil voi rămâne în politică și o să iau vorbele președintelui Iliescu „voi ieși din politică cu picioarele înainte”. Mă voi implica, nu voi fi președinte de partid.

România nu ar trebui să mai ajungă în situația de a tăia salariile.

Pentru tăierea salariilor, nu au cum să te ierte vreodată. Ca om politic, poți să-ți reproșezi lucrul ăsta sau nu. Nu mi-l repreșez pe fond. Mi-l reproșez profund pentru modul în care am făcut-o, am făcut-o brutal. Nu ascund că precipitatarea a fost că nu voiam să schimbe mandatul, să mărim cota unică.

– Acum, aș zice delegației FMI, bine, mai stăm trei zile și m-aș duce la televiziuni. Am vrut să rezolv problema cu Fondul, că nu vrem să mărim cota unică și CAS.

Despre USL: Pentru România cel mai mare dezastru ar fi o criză politică. Sper să nu întindă elasticul până plesnește.

Nu-l văd pe Crin Antonescu președinte anul viitor. Prima problemă e legată de statul de drept, acum neîncrederea este că avem un stat de drept consolidat. A doua: confirmarea prin proiectul de Constituție. A treia problemă pe care o avem: hârjoana din alianță, motivată de alegerile prezidențiale.

– Ponta și Antonescu – niciunul din ei nu este ce ar trebui României. Nu am pe cineva să spun acest om e bun să fie președinte. Mă uit la ei la ce sunt în stare pentru voturi. Antonescu s-a urcat în trenul anti Roșia Montană și habar nu are ce e acolo. Ponta s-a urcat în trenul pro.

– Eu m-am urcat în trebul anticorupției. A fost fraudă electorală, s-a întâmplat ceva cu un număr important de voturi în calculator. Țepele erau justiția.

– Dacă vor fi dosare după ce îmi termin mandatul, mă voi duce în fața procurorului și în fața instanței.

Despre maidanezi: Legea ar trebui să se numească legea Ionuț. Dacă iubește câinele, ia-l acasă. legea Marinescu instituie o protejare excesivă a câinilor împotriva oamenilor.

-Ponta-Antonescu: Unul dintre ei va fi în turul doi. Cred că PSD va avea candidat, nu văd altă soluție. Cum să fii cel mai mare partid să nu ai candidat la prezidențiale. Este o declasificare a partidului. Când PDL a fost cel mai mare, s-a dus singur și a câștigat în 2009.

PDL sunt un partid țapăn, au aceeași boală ca PSD în structurile interne. De aici și Mișcarea Populară care din păcare nu se poate crea cu măicuțe. Nu regret mesajul de adio pentru PDL.

-Despre torționari: Dincolo de regim, umilința a fost treaba lor și chinul până la moarte a celui care avea dosar politic. Trebuie să compară în fața legii, trebuie să rămână fără pensie.

– Eu n-am avut o suprapune perfectă față de comisia care a redactat acel raport. Dacă justiția poate încadra în orice articol de Cod Penal sau drept internațional activitatea de a omorî a celor care aveau alte opțiuni decât partidul Comunist să o facă.


În urmă cu două săptămâni, președintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să retragă proiectul Roșia Montană din Parlament, apreciind că actul normativ conține prevederi neconstituționale. Ședul statului a susținut că există riscul amplificării tensiunilor în societate și a prelungirii lor, dar și al unei legi care să fie declarată neconstituțională în final. „Cred că soluția corectă pentru premier e să retragă urgent proiectul de lege pentru că riscul este tensionarea la maxim a societății, iar după o lună jumătate-două am afla că legea e neconstituțională”, a spus Băsescu.

Șeful statului a adăugat că premierul Victor Ponta trebuie să-și asume responsabilitatea într-un astfel de moment. „Ponta trebuie să scape de lașitate ca să fie prim-ministru, trebuie să renunțe la șmecherii”, a comentat Băsescu.

Președintele a precizat că nu și-a schimbat punctul de vedere față de exploatarea de la Roșia Montană, însă nu vrea să fie considerat partizanul niciuneia dintre tabere. El a apreciat că a trata subiectul Roșia Montană în paradigma „locuri de muncă versus cianuri” este greșit.

„Nu pot să nu observ că toată disputa e legată de două abordări, amândouă incorecte: unii susțin locurile de muncă, alții că nu trebuie făcute pentru că cianurile o să ne otrăvească pe toți. Cred că din propriile resurse putem crea locuri de muncă și venituri la buget prin reluarea mineritului acolo unde avem resurse metalifere”, a spus șeful statului.

„Ponta e mai puțin inteligent ca Năstase”

Băsescu a trecut în revistă mai multe prevederi ale legii transmise de Guvern în Parlament, pe care le-a calificat drept neconstituționale, similare în mare parte cu observațiile făcute de Ministerul Justiției. „Jurisprudența CCR e clară, nu permite în baza articolului 1, alineatul 4, ca legislativul să dedice legi unei firme”, a spus șeful statului, avertizând că, dacă legea va ajunge pe masa sa spre promulgare o va trimite la Curtea Constituțională.

Băsescu a pus pe seama incompetenței modul în care un astfel de proiect a ajuns în Parlament. „Este o lege pe care băieții de la Roșia Montană Gold Corporation i-au dat-o lui Șova. Șova a luat-o frumușel, i-a spus șefului lui «Ia uitați ce lege am făcut, șeful, să trăiți, rupem gura târgului». Iar șeful lui, bucuros că se mută răspunderea de la el la Parlament, a spus «E bună». Și Ponta e jurist, nu e inginer, ca mine. (…) E exact stilul de guvernare a lui Adrian Năstase, cu legi, să se acopere. E același mod de guvernare, numai că Ponta e mai puțin inteligent ca Năstase”, a mai spus șeful statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu...