Băsescu: „Proiectul Deveselu merge înainte”. Care este riscul pentru România

Băsescu: Proiectul Deveselu merge înainte. Care este riscul pentru România
Publicat: 10/02/2013, 19:43
Actualizat: 01/11/2016, 10:07

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că în opinia sa nu există un risc ca proiectul amplasării în România a scutului antirachetă să fie oprit de SUA pentru ineficiență în cazul unor atacuri ale Iranului, singurul risc fiind însă ca România să fie etichetat „stat imprevizibil”.

Președintele a fost întrebat într-o conferință de presă despre raportul Departamentului Apărării din SUA, despre care a relatat zilele trecute presa americană, potrivit căruia scutul antirachetă proiectat să fie amplasat în Europa nu poate proteja teritoriul SUA de rachetele iraniene și dacă are informații că este analizată de către decidenții de la Washington oprirea proiectului.

Băsescu a răspuns că nu poate comenta articolele din presă, însă în opinia sa nu există acest risc, adăugând însă că singurul risc pe care îl vede pentru oprirea proiectului Deveselu este ca României să îi fie pusă eticheta de „stat imprevizibil”.

„Eu nu pot să comentez apariții în presă. Proiectul Deveselu merge înainte, vă pot spune că există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil. Sper că nu ne pricopsim cu această etichetă în perioada următoare. Deci în opinia mea nu avem un astfel de risc”, a afirmat Băsescu.

Baza de la Deveselu care va adăposti elemente ale scutului antirachetă ar urma să devină operațională din 2015, Ambasada SUA informând în decembrie despre atribuirea către o firmă românească a unei licitații pentru pregătirea facilităților preliminare necesare lucrărilor propriu-zise la componentele bazei.

De asemenea, ministrul de Externe Titus Corlățean a afirmat de mai multe ori în ianuarie că se speră ca în perioada următoare să fie organizată o ceremonie de inaugurare a lucrărilor de la Deveselu, la care să fie și „o prezență politică corespunzătoare” din România și SUA.

Studii secrete ale Departamentului Apărării pun la îndoială faptul că sistemul de apărare antirachetă ce ar urma să fie amplasat în Europa va putea să protejeze Statele Unite de rachetele iraniene, potrivit unei anchete a Congresului.

Oficialii militari afirmă că ei cred că problemele pot fi depășite și continuă planurile. Dar soluțiile propuse s-ar putea dovedi dificile. O posibilitate a fost deja exclusă ca fiind imposibilă din punct de vedere tehnic. O alta, care presupune relocarea interceptorilor de rachete din Polonia și posibil România pe nave în Marea Nordului, ar putea fi explozivă din punct de vedere diplomatic, a relatat zilele trecute Fox News.

Planul a fost criticat pe mai multe fronturi. Republicanii susțin că acesta a fost întocmit în grabă în încercarea de a calma Rusia, dar și aceasta critică planul, pe care îl consideră îndreptat împotriva rachetelor sale. O serie de rapoarte guvernamentale și științifice au emis îndoieli cu privire la funcționarea acestuia așa cum a fost plănuit.

Într-o perioadă în care armata se confruntă cu tăieri bugetare uriașe, studiile ar putea determina Congresul să se mai gândească dacă merită să cheltuiască miliarde de dolari pentru un sistem care ar putea să nu își îndeplinească scopurile inițiale.

Studiile secrete au fost rezumate într-o informare pentru congresmeni de către Government Accountability Office, aripa nepartizană a Congresului care se ocupă de investigații și audit. Această informare, care nu a fost clasificată, a fost obținută de Associated Press.

Oficialii care au discutat cu AP au subliniat că interceptorul care ar urma să protejeze Statele Unite se află în primele stadii de dezvoltare și capacitățile lui nu sunt cunoscute. Ei susțin că Statele Unite sunt deja protejate de alte sisteme de apărare antirachetă. Chiar dacă interceptorii din Europa nu pot apăra direct Statele Unite, aceștia ar proteja nu numai aliații europeni și trupele americane staționate pe continent, ci și radarele americane din Europa, necesare pentru toate planurile SUA de apărare antirachetă.

Anchetatorii GAO susțin că rapoartele secrete ale Agenției de apărare antirachetă au conchis că România nu este o locație suficient de bună pentru un interceptor care să protejeze Statele Unite.

Anchetatorii GAO au criticat administrația pentru că nu a realizat mai devreme studii care ar fi putut dezvălui problemele. Rapoartele GAO și ale organismelor științifice care consiliază administrația au ridicat alte probleme în legătură cu scutul antirachetă, citând erori de producție, depășirea costurilor, probleme cu radarele și unii senzori care nu pot distinge între focoase și alte obiecte. Un raport al Academiei Naționale de Științe recomandă anularea fazei a patra a sistemului și mobilizarea interceptorilor pe coasta de est.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște