Băsescu: România nu a declanșat procedură diplomatică pentru funcția de secretar general NATO

Băsescu: România nu a declanșat procedură diplomatică pentru funcția de secretar general NATO
Publicat: 24/05/2013, 14:53
Actualizat: 29/07/2014, 14:53

România nu a declanșat, în acest moment, nicio procedură diplomatică sau de altă natură pentru funcția de secretar general NATO, a declarat, după întâlnirea cu Anders Fogh Rasmussen, președintele Traian Băsescu, menționând că actualul deținător al funcției mai are un an și jumătate de mandat.

Actualul secretar general al NATO a fost întrebat, la declarația de presă de după întâlnirea de la Cotroceni cu președintele României, dacă este de părere că succesorul său la conducerea Alianței poate fi un român.

Președintele Băsescu a intervenit, ținând să spună că România nu a declanșat proceduri diplomatice sau de altă natură în acest sens.

„România nu a declanșat nicio procedură diplomatică sau de altă natură legată de această funcție. Este prematur, iar actualul secretar general mai are încă un an și jumătate de mandat. Doar presa de la noi este foarte grăbită”, a spus Băsescu.

La rândul său, Rasmussen a subliniat ca este prematură discutarea acestei probleme, inclusiv a numelor care ar putea fi potrivite pentru a ocupa funcția.

„Mandatul meu nu va expira până la sfârșitul lui iulie 2014 și cred că e mult, mult prea devreme pentru a începe discuțiile despre cine ar putea fi succesorul meu. Dar pot spune că sunt mulți politicieni talentați în statele membre aliate care pot îndeplini acest post, dar consider că trebuie să așteptăm ca să discutăm această chestiune. Din punctul meu de vedere, eu mă concentrez pe ceea ce fac în acest moment”, a afirmat Rasmussen.

De asemenea, întrebat dacă numele vehiculate ca fiind posibilul candidat al României pentru această poziție, cele ale președintele Traian Băsescu și fostului ministru de Externe Mircea Geoană, Rasmussen a reiterat că nu va comenta asupra numelor. „Nu voi comenta deloc asupra numelor. Cred că este mult prea devreme pentru a vorbi despre această chestiune, avem foarte multe pe agenda noastră, trebuie să ne concentrăm pe substanța agendei pentru Summitul din 2014 și apoi vom putea vorbi despre nume”, a mai spus Rasmussen.

Președintele Traian Băsescu i-a mulțumit lui Rasmussen pentru desemnarea în această săptămână a lui Sorin Ducaru, șeful misiunii României la NATO, să ocupe funcția de adjunct al secretarului general din octombrie anul acesta, șeful statului arătând că aceasta este cea mai înaltă funcție deținută de un român la NATO.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu, a declarat, joi, că în istoria NATO au mai fost cazuri în care atât secretarul general al Alianței, cât și adjunctul acestuia au fost de aceeași naționalitate.

„Au fost exemple în care adjunctul secretarului general, precum și secretarul general numit în urma unei decizii politice consensuale la nivelul statelor membre au avut aceeași naționalitate”, a spus Predescu joi, într-o conferință de presă, întrebată dacă mai este de actualitate ocuparea funcției de secretar de general al Alianței de către un român după anunțul de miercuri privind obținerea funcției de adjunct al secretarului general de către ambasadorul Sorin Ducaru, șeful misiunii României pe lângă NATO.

Un astfel de caz a fost în mandatul germanului Manfred Worner, al șaptelea secretar general al Alianței, între 1988-1994.

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pașcu a declarat, la finalul lunii aprilie, pentru MEDIAFAX, că Mircea Geoană este „categoric” un candidat viabil la funcția de secretar general al NATO, deoarece a fost ministru de Externe, iar turneul întreprins recent în SUA a vizat obținerea sprijinului în acest sens.

Senatorul PSD Mircea Geoană declara, în aceeași perioadă, pentru MEDIAFAX că, vizita recentă în Statele Unite ale Americii a pledat ca funcția de secretar general al NATO să revină în 2014 uneia dintre țările nou aliate la organizație, afirmația sa fiind făcută în contextul informațiilor privind o eventuală candidatură a sa pentru acest post.

Informații privind o candidatură a lui Mircea Geoană la postul de secretar general al NATO au fost vehiculate în presa română.

Premierul Victor Ponta a declarat în aprilie că este foarte posibil ca viitorul secretar general NATO să provină din țările noi membre ale organizației, respectiv România sau Polonia, el discutând cu o persoană interesată să fie candidat pentru funcție.

„Este posibil – și e foarte posibil – ca viitorul secretar general al NATO să provină din una din țările noi membre NATO, asta înseamnă în mod clar Polonia și România. Știam că nu este exclus să fie un român deoarece altcineva, nu Băsescu, a venit, a discutat cu mine acest subiect și am zis ca îl susțin”, a spus Ponta,

De altfel, Damon Wilson, vicepreședintele executiv al Consiliului Altantic (grupul strategic american de promovare a politicilor NATO), a scris pe contul său de Twitter că Mircea Geoană este „un candidat credibil pentru funcția de Secretar general al NATO”.

În presă au apărut și informații referitoare la o eventuală candidatură a președintelui Traian Băsescu pentru acest post, negate însă de Administrația Prezidențială.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
Boala CRUNTĂ cu care se luptă Anca Serea de ani buni: „Deseori, mi-e foarte rău...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în...
Cât costă o noapte de cazare la mare de la 1 iunie! Prețurile în Mamaia...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Au vrut să-l asasineze pe prim-ministru. Mesajul lui Ciolacu: Sunt profund șocat
Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat. Starea lui e una „critică”
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cea mai veche baterie funcționează neîntrerupt de peste 180 de ani
×