BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ. Ce salarii au, de fapt, preoții și măicuțele care lucrează pentru BOR

BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ. Ce salarii au, de fapt, preoții și măicuțele care lucrează pentru BOR
Foto: mediafax
Publicat: 05/05/2020, 12:55
Actualizat: 07/05/2020, 12:58

Potrivit datelor ofeirte de Biserica Ortodoxă Română, în prezent sunt aproximativ 10.000 de călugări și măicuțe care trebuie să doneze jumătate din salariul primit mănăstirii în care slujesc.

În anul 2017, grilele de salarizare anunțate de ministrul Muncii arătau că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, primea un salariu de 14.500 de lei brut, sumă la fel de mare ca cea a unui ministru, scrie Playtech.ro.

În România sunt în jur de 10.000 de călugări și măicuțe care primesc salariu de la stat. Aceștia primesc puțin peste salariul minim pe economie. În plus, ei sunt obligați să lase mănăstirii jumătate din salariu. Din banii strânși se asigură întrținerea unițății de cult și achiziționarea celor necesare traiului zilnic.

BOR precizează că valoarea toată a contribuțiilor la salariile personalului din Administrația patriarhală se ridică la 557.472 de lei în fiecare lună. De asemenea, Patriarhia Română contribuie la stat cu o sumă în valoare de 575.087 de lei.

Peste 1.000 dintre cei 14.000 de preoți și diaconi primesc salariul din fondurile unităţilor bisericeşti. În ceea ce privește salarizații neclericali, peste 1.500 din 17.000 sunt remunerați integral de Biserică.

Dacă monahii decid să doneze întreaga sumă bisericii, conducerea acesteia va trebuie să se ocupe de achiziționarea tuturor celor necesare.

Pentru a deveni călugări este necesară îndeplinirea unor condiții legale:

– depunerea unor acte

– participarea la o slujba în cadrul căreia li se vor adresa câteva întrebări. Una dintre ele ar fi motivul pentru care au luat decizia  să se călugărească.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase