Boala care ar putea afecta 4,7 milioane de români până în 2024

Boala care ar putea afecta 4,7 milioane de români până în 2024
Publicat: 21/05/2014, 13:22
Actualizat: 27/03/2019, 19:13

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, medicul Maria Moța, a prezentat, într-o conferință de presă, rezultatele finale ale Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), potrivit căruia prevalența diabetului zaharat în România, respectiv numărul de cazuri raportate la o sută de locuitori, este de 11,6 la sută, ceea ce situează țara pe locul doi în Europa, după Turcia, care are o prevalență de 14,85 la sută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Același studiu a relevat faptul că 1.752.000 de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet, urmând să dezvolte această boală în următorii zece ani dacă nu iau măsuri pentru a-și proteja sănătatea.

Studiul a fost realizat pe cele opt regiuni istorice ale României, în zona de sud a țării, în care au fost incluse județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Călărași și Ialomița, înregistrându-se cele mai mari probleme, prevalența diabetului zaharat fiind de 13,39 la sută.

Urmează în topul național județul Ilfov, cu o prevalență de 12,79 la sută, urmat îde regiunile nord-est cu o prevalență de 12,38 la sută, sud-vest cu 12,1 la sută, nord-vest cu 11,69 la sută și sud-est cu 10,44 la sută.

La polul opus sunt Ardealul, cu o prevalență de 9,99 la sută și Banatul cu 8,2 la sută.

„Pentru mine a fost o surpriză acest lucru pentru că știam că în aceste regiuni se consumă foarte multe grăsimi saturate și mă așteptam la alt rezultat. E posibil însă ca în aceste zone să fie nivelul de educație mai ridicat, să fie mai multă siguranță pe stradă sau mai multe locuri amenajate pentru sport în aer liber sau bazine de înot pentru a face mișcare. Nu am găsit încă nicio explicație a acestor date, însă urmează să analizăm în detaliu rezultatele studiului”, a declarat Maria Moța.

Aceasta a afirmat, de asemenea, că există o „creștere epidemică a numărului de cazuri de diabet în ultimii ani și creșterea nu s-a oprit”, fiind necesară intervenția populației asupra a ceea ce specialiștii numesc „factori modificabili”, între care sedentarismul și consumul de alcool și țigări.

Maria Moța a adăugat că în România există 921 de medici diabetologi, însă distribuirea lor nu este unitară, cele mai deficitare în specialiști și cabinete de profil fiind județele din sud, unde există cele mai mari probleme cu diabetul zaharat.

Studiul PREDATORR a fost realizat în anul 2013 pe un eșantion de trei mii de persoane cu vârsta între 20 și 79 de ani care aparțin de 101 medici de familie, aleși aleatoriu dintre cei care au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, la nivel global se depistează un nou caz de diabet la fiecare trei secunde, iar la fiecare șase secunde un om moare din cauza acestei boli, în anul 2013 fiind înregistrate 5,1 milioane de decese în lume din cauza diabetului zaharat.

Peste 700 de medici specialiști din țară și străinitate participă, începând de miercuri, la Sibiu, la cea de-a 40-a ediție a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică