Boala care ar putea afecta 4,7 milioane de români până în 2024

Redactor:
Andreea Tobias
Redactor:
Diana Stancovici
Boala care ar putea afecta 4,7 milioane de români până în 2024
Peste 1,7 milioane de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet și vor dezvolta boala în următorii zece ani dacă nu iau măsuri, cele mai mari probleme fiind în zona de sud a țării, relevă datele unui studiu național prezentat, miercuri, la Sibiu.

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, medicul Maria Moța, a prezentat, într-o conferință de presă, rezultatele finale ale Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), potrivit căruia prevalența diabetului zaharat în România, respectiv numărul de cazuri raportate la o sută de locuitori, este de 11,6 la sută, ceea ce situează țara pe locul doi în Europa, după Turcia, care are o prevalență de 14,85 la sută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Același studiu a relevat faptul că 1.752.000 de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet, urmând să dezvolte această boală în următorii zece ani dacă nu iau măsuri pentru a-și proteja sănătatea.

Studiul a fost realizat pe cele opt regiuni istorice ale României, în zona de sud a țării, în care au fost incluse județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Călărași și Ialomița, înregistrându-se cele mai mari probleme, prevalența diabetului zaharat fiind de 13,39 la sută.

Urmează în topul național județul Ilfov, cu o prevalență de 12,79 la sută, urmat îde regiunile nord-est cu o prevalență de 12,38 la sută, sud-vest cu 12,1 la sută, nord-vest cu 11,69 la sută și sud-est cu 10,44 la sută.

La polul opus sunt Ardealul, cu o prevalență de 9,99 la sută și Banatul cu 8,2 la sută.

„Pentru mine a fost o surpriză acest lucru pentru că știam că în aceste regiuni se consumă foarte multe grăsimi saturate și mă așteptam la alt rezultat. E posibil însă ca în aceste zone să fie nivelul de educație mai ridicat, să fie mai multă siguranță pe stradă sau mai multe locuri amenajate pentru sport în aer liber sau bazine de înot pentru a face mișcare. Nu am găsit încă nicio explicație a acestor date, însă urmează să analizăm în detaliu rezultatele studiului”, a declarat Maria Moța.

Aceasta a afirmat, de asemenea, că există o „creștere epidemică a numărului de cazuri de diabet în ultimii ani și creșterea nu s-a oprit”, fiind necesară intervenția populației asupra a ceea ce specialiștii numesc „factori modificabili”, între care sedentarismul și consumul de alcool și țigări.

Maria Moța a adăugat că în România există 921 de medici diabetologi, însă distribuirea lor nu este unitară, cele mai deficitare în specialiști și cabinete de profil fiind județele din sud, unde există cele mai mari probleme cu diabetul zaharat.

Studiul PREDATORR a fost realizat în anul 2013 pe un eșantion de trei mii de persoane cu vârsta între 20 și 79 de ani care aparțin de 101 medici de familie, aleși aleatoriu dintre cei care au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, la nivel global se depistează un nou caz de diabet la fiecare trei secunde, iar la fiecare șase secunde un om moare din cauza acestei boli, în anul 2013 fiind înregistrate 5,1 milioane de decese în lume din cauza diabetului zaharat.

Peste 700 de medici specialiști din țară și străinitate participă, începând de miercuri, la Sibiu, la cea de-a 40-a ediție a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Tags:
Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Țara care va acoperi o parte din cheltuielile turiștilor care se duc în vacanță acolo....
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide