Boala limbii albastre la bovine și ovine, confirmată și în două localități din Prahova

Boala limbii albastre la bovine și ovine, confirmată și în două localități din Prahova
Publicat: 27/08/2014, 18:12
Actualizat: 29/09/2018, 22:17

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, două focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate în localitățile Cărbunești și Ariceștii Zeletin, situate în apropierea graniței dintre județele Prahova și Buzău.

Directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că analizele de laborator făcute în Laboratorul național de referință de la Institutul de diagnostic și sănătate animală au confirmat existența bolii limbii albastre la patru animale de la o stână din localitatea Cărbunești și la două ovine într-o gospodărie din localitatea Ariceștii Zeletin.

DSVSA a luat măsurile de dezinfecție a zonelor afectate și a dispus implementarea măsurilor de precauție în zonele limitrofe.

Pe lângă cele două focare confirmate deja, în județul Prahova există suspiciuni privind existența acestei boli în alte șapte localități, respectiv Bertea, Aluniș, Posești, Slănic, Vărbilău, Starchiojd și Bătrâni.

Mihai Terecoasă a precizat că de la animalele din cele șapte localități suspecte de această boală au fost recoltate probe care au fost trimise spre analiză la Laboratorul național de referință, autoritățile din Prahova așteptând rezultatele.

Focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate pentru prima dată în România în județul Buzău. Astfel, boala a fost confirmată în mai multe localități buzoiene, între care Beceni, Bisoca, Sărulești, Vintilă Vodă, Siriu, Valea Salciei și Buda, a declarat, marți, prefectul județului, Maria Buleandră, care a precizat că situația se modifică de la o oră la alta, fiind afectate în prezent nu doar bovine, ci și ovine.

Prefectura Buzău a dispus deja restricții de circulație a bovinelor și ovinelor din localitățile în care boala a fost confirmată prin buletine de analiză și interzicerea târgurilor de animale.

Ulterior, și Direcția Sanitară Veterinară Vrancea a confirmat existența virusului care provoacă boala limbii albastre la o stână din localitatea Năruja.

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut ca populația să fie informată că boala limbii albastre nu afectează oamenii și a solicitat ANSVSA să ia măsuri pentru prevenirea și limitarea acestei boli, după ce în județul Buzău au fost confirmate 28 de focare, cu un efectiv de 73 bovine și cinci ovine.

ANSVSA a notificat, conform procedurilor, statele din Uniunea Europeană și pe cele membre ale Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariția acestei boli pe teritoriul României.

De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Național de Experți pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării transmiterii bolii la alte animale.

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice. Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activitățile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului și a activităților de dezinsecție și dezinfecție, a precizat ANSVSA.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, și nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele și are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcție de situație, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.

Potrivit ANSVSA, care citează literatura de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 – 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiții meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcție și perioadă, în condiții favorizante), insectele pot fi purtate la distanțe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franța, Portugalia, Grecia și Bulgaria.

ANSVSA a precizat că este în stare de alertă și a luat mai multe măsuri, din momentul în care această boală a început să evolueze în țările vecine. În acest sens, a fost convocat Grupul Național de Experți pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare din România, iar DSVSA județene au organizat întâlniri de informare și instruire cu fermierii crescători de bovine, ovine și caprine.

Pe site-ul ANSVSA a fost afișată o analiză de risc, pentru informarea tuturor celor interesați de Boala limbii albastre.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA