BOALĂ RARĂ. Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, iluminate în turcoaz, în semn de solidaritate cu copiii care suferă de Boala Batten

BOALĂ RARĂ. Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, iluminate în turcoaz, în semn de solidaritate cu copiii care suferă de Boala Batten
Și Guvernul României se alătură instituțiilor publice care susțin campania de conștientizare a acestei boli rare, inițiată de Asociația Rebeca Faith Hope Love, Palatul Victoria fiind iluminat în culoarea turcoaz începând cu ora 21.00.
Publicat: 09/06/2020, 12:50
Actualizat: 06/04/2021, 21:35

Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, iluminate în culoarea turcoaz, marți seara, de la ora 21:00, cu prilejul Zilei Conștientizării Bolii Batten.

„Administrația Prezidențială continuă demersul început anul trecut de a crește nivelul de informare cu privire la Boala Batten și de a aduce în atenția autorităților responsabile problemele cu care copiii diagnosticați cu această boală se confruntă în ceea ce privește accesul la tratament”, a transmis Palatul Cotroceni marți, printr-un comunicat de presă.

Și Guvernul României se alătură instituțiilor publice care susțin campania de conștientizare a acestei boli rare, inițiată de Asociația Rebeca Faith Hope Love, Palatul Victoria fiind iluminat în culoarea turcoaz începând cu ora 21.00.

Astfel, potrivit Administrației Prezidențiale, cu prilejul Zilei Conștientizării Bolii Batten, în semn de solidaritate cu micuții pacienți din România și din întreaga lume, dar și ca un semnal de alarmă transmis către comunitatea medicală și științifică, decidenți și societate civilă, Palatul Cotroceni va fi iluminat marți, 9 iunie a.c., începând cu ora 21:00, în culoarea turcoaz.

„Boala Batten este o boală neurodegenerativă rară, diagnosticarea și tratamentul fiind dificile de cele mai multe ori. Ca și în cazul altor boli rare, cooperarea între state este esențială în vederea identificării unui tratament și oferirii accesului la acesta în fiecare țară în parte”, se arată în comunicatul Palatului Cotroceni.

Boala Batten este o boală neurodegenerativă rară, diagnosticarea și tratamentul fiind dificile de cele mai multe ori

Într-o postare pe contul de Facebook, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis, marți, că tratamentul pentru Boala Batten a fost introdus, de la 1 iunie, în Programul național de boli rare.

Potrivit CNAS, această afecțiune rară a sistemului nervos, care se moștenește genetic, debutează, de cele mai multe ori, în copilărie.

Printre simptomele bolii, reprezentanții CNAS enumeră: atacuri de epilepsie, modificări bruște de personalitate/comportamentale, tulburări neurologice grave și deficiențe de vorbire și motorii, care evoluează în timp.

Conform datelor statistice ale Alianței Naționale pentru Boli Rare din Românie, 300 de milioane de oameni trăiesc cu o boală rară la nivel global. Numărul total al persoanelor care trăiesc cu o boală rară este egal cu numărul populației din a – 3- a țară ca mărime din lume, respectiv bolile rare afectează 5% din populație la nivel mondial.

72% din bolile rare sunt genetice, celelalte sunt rezultatul unor infecții (bacteriene sau virale) alergii și cauze de mediu sau sunt cancere rare, iar 70% dintre bolile genetice rare debutează încă din copilărie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier