Boc: Decizia de a se investi la Vila Dante a fost luată de RA-APPS. Imobilul era în stare de degradare

Boc: Decizia de a se investi la Vila Dante a fost luată de RA-APPS. Imobilul era în stare de degradare
Publicat: 26/07/2012, 18:31
Actualizat: 26/07/2012, 22:50

Fostul premier Emil Boc a declarat, joi, într-o conferință de presă, că decizia de realizare a investițiilor la Vila Dante a fost luată de RA-APPS, având în vedere că acel imobil se afla într-o stare avansată de degradare și nu mai putea fi utilizat pentru acțiuni de protocol ale statului român.

Emil Boc a spus că președintele Traian Băsescu nu i-a solicitat niciodată, în timp ce era prim-ministru, nici scris și nici verbal, să îi fie atribuită vreo locuință pe care să o utilizeze după sfârșitul mandatului, după anul 2014, transmite corespondentul MEDIAFAX..

„Decizia de efectuare a investițiilor la Vila Dante a fost luată de RA-APPS având în vedere faptul că acel imobil se afla într-o stare avansată de degradare și nu mai putea fi utilizat pentru acțiuni de protocol ale statului român. Ei au avut vila în administrare, investiția fiind asigurată din fondurile RA-APPS. Eu nu am văzut devizul de lucrări, dar cred că s-a făcut acolo ce a fost necesar pentru ca acea vilă de protocol să arate ca o vilă de protocol. Președintele României nu mi-a solicitat niciodată, în calitate de prim-ministru, nici scris și nici verbal, să îi fie atribuită vreo locuință pe care să o utilizeze după sfârșitul mandatului, nici să realizez vreo investiție astfel încât să poată beneficia de o astfel de locuință de protocol după anul 2014. Acest lucru nici nu ar fost posibil pentru că, potrivit legii, prin HG, după încheierea mandatului, se atribuie o locuință de protocol”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, afirmațiile premierului Victor Ponta nu au nicio acoperire în realitate.

„Domnul Ponta nu știe faptul că vila în care stă președintele României este gard în gard cu Vila Dante, unde spune domnia sa că s-au făcut lucrări și că acestea ar fi pentru președinte după 2014. SPP, pentru că păzește vila președintelui, era firesc să fie acolo unde este Vila Dante. De a trage de aici concluzia că, dacă este SPP-ul acolo, va fi o vilă după 2014 a președintelui este complet o copilărie și o fabulație, pentru că pentru asta trebuie o HG de atribuire a unei asemenea locuințe. Este o mare gogomănie. Știa Victor Ponta cine va fi la putere în 2014 să i se atribuie președintelui o locuință precum cea de la Vila Dante? Aceasta a fost renovată pentru a putea face față nevoilor de protocol ale statului român și atât”, a precizat fostul premier.

Conducerea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a transmis Guvernului o adresă în care susține că mobilierul de la Vila Dante a fost achiziționat special pentru o reședință de locuit, nu pentru o vilă de protocol, și că urma ca, în 2014, să fie adoptată o hotărâre prin care imobilul să fie atribuit „unui fost șef de stat”.

Documentul a fost prezentat, joi, la Palatul Victoria, de premierul Victor Ponta, fiind transmis la solicitarea din 26 iulie a Secretariatului General al Guvernului (SGG).

În adresa RA-APPS se arată că, în perioada ianuarie 2010-martie 2011, Vila Dante a fost utilizată de regie, prin SGG, pentru organizarea de întâlniri și mese oficiale pentru Guvern, Senat, Camera Deputaților și Administrația Prezidențială.

Începând cu aprilie 2011, din cauza stadiului avansat de degradare a imobilului, RA-APPS a început reparații capitale și lucrări de modernizare în sumă totală de 2,43 milioane lei.

„Tot în această perioadă, în urma discuțiilor dintre SGG și RA-APPS, destinația Vilei Dante a fost gândită ca o viitoare reședință pentru un fost șef de stat, motiv pentru care mobilierul a fost achiziționat special pentru o reședință de locuit și nu pentru o vilă de protocol (cost mobilier-555.930 lei). La finalizarea lucrărilor, vila a fost preluată de SPP, urmând ca la momentul oportun, respectiv 2014, SGG să promoveze o hotărâre de guvern pentru schimbarea destinației imobilului, din vilă de protocol în vilă de destinația de reședință oficială pentru un fost șef de stat”, se arată în documentul semnat de director general al RA-APPS.

Citind documentul RA-APPS, premierul a vorbit și despre o „solicitare expresă” formulată în aprilie 2011 (solicitare care nu este însă menționată în adresa regiei-n.r.), când au început reparațiile la Vila Dante, dar fără să precizeze din partea cui a fost depusă o astfel de solicitare și spunând doar că lucrurile au fost discutate prin SGG.

„Am auzit că Băsescu vrea să depună o plângere penală împotriva mea pentru că am dezvăluit publicului larg faptul că, din bani publici, și-a pregătit o vilă de protocol pentru perioada de încheiere a mandatului. Mi-e teamă că nu va face nicio plângere penală, mi-aș dori să facă, pentru că în fața procurorilor zecile de angajați ai RA-APPS, membri ai SPP, cei care au lucrat acolo, vor veni și vor depune mărturie pentru faptul că președintele Traian Băsescu este cel care în mod direct a cerut, a inspectat, a văzut toate lucrările făcute acolo. Minciuna domnului Băsescu este evidentă”, a spus Ponta.

Întrebat dacă actualul director general al RA-APPS va fi menținut în funcție, șeful Guvernului a răspuns: „Dacă a comis ceva ilegal, pleacă, dacă nu, nu”.

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, că va face o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, considerând că acesta trebuie să răspundă în fața legii pentru afirmațiile că ar fi cerut să fie renovată Vila Dante pentru a o folosi după încetarea mandatului.

Băsescu a apreciat că „și disputa politică trebuie să aibă niște limite”.

De asemenea, referindu-se la faptul că Victor Ponta a invocat surse din SPP care i-ar fi furnizat informații cu privire la amenajările din Vila Dante, președintele suspendat a afirmat: „Când spui «cineva din SPP» fără a da nume, trebuie să fii foarte laș”. Băsescu a mai apreciat că Ponta „minte” și când spune că cineva din SPP i-a dat informații.

Traian Băsescu a precizat că nu a făcut nici o solicitare legată de Vila Dante nici în timpul Guvernului Boc și nici în timpul Guvernului Ponta, menționând că nici Victor Ponta nu a putut prezenta un document scris în acest sens.

Premierul Victor Ponta a luat, miercuri, mai mulți jurnaliști acreditați la Palatul Victoria și a mers cu ei la Vila Dante a RA-APPS, unde le-a spus că are date că acest imobil a fost pregătit, cu reparații din bani publici de peste un milion euro, ca viitoare locuință a lui Traian Băsescu la finele mandatului.

„În 2010-2011, când se tăiau salarii și pensii, când am făcut cu toții eforturi foarte mari de a rămâne la o viață cât de cât decentă, această locuință care aparține RA-APPS din și la solicitarea președintelui Băsescu a fost pregătită, investindu-se peste un milion de euro în repararea sa, pentru, probabil, a fi ocupată de președinte imediat după își termină mandatul. Peste un milion de euro pentru confortul viitor al președintelui Băsescu. Cred că faimosul slogan „Să trăiți bine!” se aplică doar aici și cred că în acești doi ani de criză nu știu câți români au putut să-și facă o casă nouă, dar știu sigur că niciun român nu și-a făcut o casă nouă din bani publici, asta e absolut sigur; cu excepția președintelui Băsescu. Sper ca președintele Băsescu să-și ceară scuze public celor care în 2010 și în 2011, când domnia sa cheltuia un milion de euro pentru a-și amenaja casa, au suferit în această perioadă”, a spus Ponta.

Șeful Guvernului a mai afirmat că, deși Vila Dante aparținea Guvernului, a fost informat la preluarea mandatului de prim-ministru că acest imobil are un regim închis și nici el nu a avut acces până când Crin Antonescu, din postul de președinte interimar, nu a vorbit cu Serviciul de Protecție și Pază (SPP).

Ulterior, la RTV, Ponta a afirmat că a aflat de la Serviciul de Protecție și Pază că președintele Traian Băsescu folosea deja piscina vilei Dante în perioada în care imobilul era în proces de reamenajare și că președintele și-a ales personal chiar și parchetul.

Premierul a arătat că a aflat de această situație după ce secretarul general al Guvernului nu a fost lăsat de SPP să pregătească vila pentru o întâlnire cu ambasadorii statelor UE acreditați la București și că accesul în vilă a fost posibil doar după ce Crin Antonescu, din postura de președinte interimar, a vorbit cu șeful SPP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația