BONUSURI. Ce poți primi de la Ministerul de Finanțe dacă depui la timp declarația unică

Redactor:
Gandul
BONUSURI. Ce poți primi de la Ministerul de Finanțe dacă depui la timp declarația unică
Ce poți primi de la Ministerul de Finanțe dacă depui la timp declarația unică

Un număr important de români ar urma să primească bonificaţii de până la 10% dacă vor achita impozitele sau contribuţiile până la data de 30 iunie, noul termen de depunere a declaraţiei unice.

Vorbim aici de cei care obţin venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, chirii, câştiguri de capital şi alte forme de venituri, a anunțat Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

„Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Finanţelor Publice de a acorda bonificaţii de până la 10% tuturor persoanelor care vor plăti până la 30 iunie impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente veniturilor/câştigurilor obţinute în 2019 din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, transferul titlurilor de valoare, agricultură, silvicultură şi piscicultură sau din alte categorii de venituri”, se menționează într-o informare de presă.

Bonificaţia va fi aplicată pentru impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, datorate pentru veniturile realizate în anul 2019, pentru care există obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

Condiții de acordare a bonificației

Persoanele fizice vor primi o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligaţii fiscale anuale pentru anul 2019, dacă toate aceste obligaţii fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data 30 iunie 2020, inclusiv.

De asemenea, va fi aplicată o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, pentru depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, până la 30 iunie 2020 inclusiv.

Aceasta se acordă numai dacă este îndeplinită condiţia de acordare a bonificaţiei pentru plata în termenul anunţat.

„Acordarea bonificaţiilor în anul 2020 se efectuează de către contribuabil prin înscrierea acesteia în mod distinct în Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice, iar obligaţiile fiscale de plată se determină prin diminuarea obligaţiilor fiscale datorate cu valoarea bonificaţiei.

Bonificaţiile se acordă numai prin completarea şi depunerea, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, noul termen stabilit de Guvern, a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate – formular actualizat în acord cu noile prevederi, iniţială sau rectificativă, în format simplificat, după caz”, explică reprezentanţii MFP.

Termenul iniţial de depunere era data de 15 martie, termen prorogat până la data de 25 mai.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Inchide