Borza: Începerea urmăririi penale pentru conflict de interese este o gravă eroare judiciară. Eu nu sunt un funcționar public

Borza: Începerea urmăririi penale pentru conflict de interese este o gravă eroare judiciară. Eu nu sunt un funcționar public
Publicat: 29/08/2013, 21:09
Actualizat: 28/07/2014, 19:11

Fostul administrator judiciar al Hidrolectrica Remus Borza consideră că începerea urmăririi penale împotriva sa pentru conflict de interese este o gravă eroare judiciară, pentru că activitatea sa de practician în insolvență sau avocat nu poate fi asimilată unei funcții publice.

Borza este urmărit penal pentru conflict de interese, fiind acuzat că, în perioada în care firma de insolvență deținută de el, Euro Insol, a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica, a făcut plăți către societatea lui de avocatură, în baza unor contracte de asistență juridică.

„La data de 8 iulie a început urmărirea penală împoriva mea, iar la 22 iulie mi-a fost adus la cunoștință acest lucru. Este un punct de vedere pe care nu-l împărtășesc, este o eroare judiciară gravă care sper să fie remediată de procurorul superior ierarhic sau de instanță”, a declarat joi Borza, într-o conferință de presă.

El spune că un conflict de interese presupune existența unei persoane care exercită o funcție publică.

„Eu în calitate de avocat și de practician în insolvență nu sunt și nu pot fi asimilat unei funcții publice sau unui demnitar public”, a adăugat Borza.

El a menționat că serviciile judiciare pentru care este acuzat de conflict de interese au fost asigurate firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, în procesele care au fost contestate denunțările de contracte ale „băieților deștepți”.

„Serviciile financiare au fost acordate Euro Insol și nu Hidroelectrica. Am avut un interes material, încasând 100.000 de euro, dar am reușit să câștigăm 75 de contestații depuse de traderi”, a adăugat Borza.

Potrivit fostului administrator judiciar al Hidroeectrica, bugetul pentru procesele cu băieții deștepți a fost de 220.000 de euro, din care s-au cheltuit 100.000 de euro.

El a arătat că suma pusă în joc în cazul acestor contestații se ridica la 450 milioane de euro.

Borza a spus că toate acțiunile pe care le-a luat ca administratori judiciar au fost aprobate de Comitetul creditorilor și că acestea puteau fi contestate.

„Toate acțiunile s-au făcut într-o procedură transparentă, competitivă și a urmat interesul public. Nu întâmplător am anunțat ca dată de 26 iunie 2013 ieșirea din insolvență a Hidroelectrica. La aceeași dată boardul FMI se întâlnea pentru a discuta un nou acord cu România. Dacă nu soluționam toate contestațiile până pe 26 iunie, Hidroelectrica nu ieșea din insolvență, iar dacă nu ieșea din insolvență în toamnă intra în faliment”, a continuat reprezentantul Euro Insol.

În același timp, el susține că autoritățile până la cel mai înalt nivel știau despre toate măsurile luate de Euro Insol la Hidroelectrica.

„Este culmea ipocriziei să vii acum și să spui că a fost un conflict de interese. Toată lumea știa încă din 25 octombrie despre aceste lucruri, și președintele României și premierul și membrii Cabinetului, timp de 371 de zile am făcut totul la vedere”, a mai spus Borza.

Potrivit rezoluției prin care a fost dispusă începerea urmăririi penale, Parchetul Curții de Apel București a înregistrat în 25 februarie 2013 dosarul în care Remus Borza și Nicoleta Munteanu, avocați în Baroul București, erau suspectați de conflict de interese.

Procurorii au stabilit, în urma verificărilor, că Nicoleta Munteanu, în calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL, desemnată administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012 – februarie 2013, a încheiat 34 de contracte de asistență juridică între firma de insolvență și Societatea Civilă Profesională de Avocați „Borza și Asociații”. Asistența juridică a constat în reprezentare, redactare, semnare și depunere a actelor în mai multe procese civile aflate pe rolul Tribunalului București, în care SC Hidroelectrica avea calitate de parte. Munteanu era asociat și la SCP „Borza și Asociații”.

În cazul lui Remus Borza, procurorii au reținut că, în calitate de reprezentant al Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012-februarie 2013, a făcut 34 de plăți către firma sa de avocatură, în baza contractelor încheiate de Munteanu.

Procurorii au arătat că Borza este asociat atât în firma de insolvență Euro Insol, cât și la SCP „Borza și Asociații”, „realizând astfel, în mod direct, un folos material atât pentru sine, cât și pentru asociatul său, Munteanu Nicoleta”.

Faptele celor doi întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de conflict de interese, potrivit procurorilor.

Remus Borza coordonează Societatea Civilă Profesională de Avocați „Borza și Asociații”, membră a grupului Borza și Asociații, alături de firma de insolvență Euro Insol SPRL.

Societatea Euro Insol a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica până în luna iunie, când compania a ieșit din insolvență.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvență timp de un an, în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
VIDEO. Paula Seling, apariție de senzație pe străzile Parisului: "Câți artiști pot face asta? Respect"
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...