Botgros, cel mai longeviv primar de oraș hunedorean, a pierdut funcția după 20 de ani. REZULTATE ALEGERI LOCALE 2012

Botgros, cel mai longeviv primar de oraș hunedorean, a pierdut funcția după 20 de ani. REZULTATE ALEGERI LOCALE 2012
Publicat: 13/06/2012, 13:41
Actualizat: 13/06/2012, 16:41

Rezultatele alegerilor locale 2012 au consfințit sfârșitul de mandat pentru cel mai longeviv primar de oraș hunedorean, Ilie Botgros (PDL) din Aninoasa, care s-a aflat în funcție timp de 20 de ani. Cunoscut după afirmația „Mie îmi spun oamenii du-te dracu’ cu Boc al tău cu tot”, el a pierdut în fața colegului din Primărie, secretarul Nicolae Dunca (USL).

Primarul din Aninoasa, județul Hunedoara, Ilie Botgros, s-a remarcat, în urmă un an, la o întâlnire a reprezentanților PDL de la București, când le-a spus colegilor săi: „Domnilor, eu sunt prima persoană din teren care ia înjurăturile, când mă văd oamenii îmi zic: du-te dracu’ cu Boc al tău cu tot! Mă scuzați, domnule prim-ministru, dar e purul adevăr”.

Cel mai longeviv primar de oraș din județul Hunedoara, Ilie Botgros, a pierdut alegerile după ce s-a aflat în fruntea administrației locale de la Aninoasa timp de 20 de ani. El a fost învins de candidatul USL, Nicolae Dunca, cel care a ocupat în ultimii 12 funcția de secretar al localității.

La scrutinul din 10 iunie, Ilie Botgros a obținut 31,30 la sută din voturi, în timp ce Nicolae Dunca a fost preferat de 38,47 la sută dintre alegători.

Botgros, în vârstă de 58 de ani, va fi însă consilier local la Aninoasa, el fiind ales pe lista USP (formată din PDL, UNPR, PNȚCD).

În cei 20 de ani pe care i-a petrecut la Primăria Aninoasa, Ilie Botgros a parcurs o perioadă completă a administrației locale. El a condus administrația și în perioade financiare foarte bune, dar a cunoscut și perioada în care Primăria a fost amenințată de faliment.

Botgros obișnuia să povestească în campaniile electorale că el nu are nevoie de strategie electorală pentru că are „lipite afișele în oraș din anul 1992”.

În ultimii ani, Ilie Botgros s-a „lăudat” frecvent că se află la conducerea celui mai sărac oraș din județul Hunedoara, administrație care nu de puține ori a fost la un pas de a intra în faliment. Acum, în iunie 2012, părăsește funcția de primar înainte de a-și vedea finalizat proiectul „Mina Muzeu”. Acest proiect, spunea Ilie Botgros, care se va dezvolta într-un imobil ce aparținea fostei unități miniere din Aninoasa, ar trebui să relanseze din punct de vedere economic comunitatea.

Problemele la Aninoasa și, implicit, problemele primarului Ilie Botgros au început în momentul în care s-a închis exploatarea minieră din localitate. Ultima lopată de cărbune scoasă din Mina Aninoasa a însemnat și condamnarea la instabilitate economică a administrației locale, care a rămas fără energie electrică, atât în sediul Primăriei, cât și în oraș, sau chiar fără telefonie, din cauza neplății facturilor.

În lipsa banilor, străzile din localitate s-au degradat treptat, iar imobilele construite în urmă cu 100 de ani au început să cedeze, totul culminând în această iarnă, când mai multe familii au fost evacuate pentru că acoperișul imobilului în care locuiau s-a prăbușit sub greutatea zăpezii. Societatea de gospodărire locală a dat și ea faliment, la ora actuală gunoiul din Aninoasa fiind ridicat de societatea din Vulcan, iar termoficarea nu mai funcționează de ani buni, pentru că aceeași societate a acumulat datorii imense către furnizorul de agent termic, respectiv Termocentrala Paroșeni.

În tot acest timp, primarul Ilie Botgros a spus în repetate rânduri că nu primește sprijin și banii necesari pentru executarea de lucrări în localitate. Promisiunile făcute de Botgros în timpul campaniilor electorale au rămas la stadiul de proiecte, unele cu studii de fezabilitate plătite, dar la care lucrările nici măcar nu au început. Una dintre aceste promisiuni, care a beneficiat și de un studiu de fezabilitate pentru realizarea proiectului, este mutarea romilor din casele de colonie de la Iscroni într-un imobil de locuințe sociale. Imobil care însă nu este construit.

Pe parcursul celor 20 de ani de mandat, Botgros a reușit să reabiliteze cele două școli din oraș și să reabiliteze și să consolideze podul care face legătura între oraș și Iscroni, un cartier al localității aflat pe DN 66A, drumul național ce face legătura între Petroșani și Vulcan. Chiar dacă lucrarea nu a fost finalizată la timp, din cauza lipsei fondurilor, podul a fost în cele din urmă consolidat.

De când a ajuns primar, în urmă cu 20 de ani, Ilie Botgros are contractul de muncă suspendat la Compania Naționale a Huilei din Petroșani, unde a lucrat ca maistru principal.

Acum, după ce a pierdut alegrile, el vrea să se întoarcă la CNH, întrucât nu îndeplinește condițiile de pensionare.

Fostul primar apreciază acești 20 de ani de administrație publică drept o „perioadă frumoasă a vieții”.

„Nu am ce să-mi reproșez uitându-mă în urmă. Am ajutat oamenii, am gândit în primul rând cu sufletul și apoi cu funcția, dovadă că nu am amendat niciun cetățean niciodată. Am stat cu ușa deschisă ca la Tribunal, nu am avut program de audiențe, am primit oamenii de câte ori au avut nevoie”, spune Botgros.

Noul primar Nicolae Dunca, în vârstă de 45 de ani, a lucrat cu Ilie Botgro timp de 12 ani în administrația din Aninoasa. Înainte de a deveni secretar al Primăriei, în anul 2000, Dunca a fost tehnician silvic la Ocolul Silvic din Petroșani.

Dunca a candidat pentru prima dată pentru o funcție politică și spune că nu a fost foarte greu să-l învingă pe Botgros.

„Nu a fost foarte greu să câștig mandatul. M-a ajutat puțin și votul politic dat de cetățeni (Botgros a reprezentat Uniunea Social Populară, formată din PDL, UNPR și PNTCD – n.r.)”, spune Dunca.

Dunca afirmă că în cei 12 ani în care a lucrat în echipă cu Botgros nu își amintește să fi existat „perioade critice” între el și fostul primar.

„Era maleabil, erau probleme profesionale pe care trebuia să îl lămuresc că juridic am dreptate și înțelegea. Nu întotdeauna foarte ușor, dar înțelegea”, afirmă Dunca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
A murit marea actriță. Adio, doamnă! A fost o legendă a lumii artistice
„Te cunosc de undeva”. Cine sunt finaliștii sezonului 20
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Care este forma Universului? Unii cercetători spun că ar semăna cu un hol cu oglinzi
×