Breaz, anunț pentru arheologii care au anunțat proteste: Să trimită propuneri și îi aștept la discuții

Breaz, anunț pentru arheologii care au anunțat proteste: Să trimită propuneri și îi aștept la discuții
Publicat: 13/06/2019, 11:39

„Am văzut că cei de la Comisia Națională de Arheologie vor să boicoteze, să aducă reprezentanți ai sindicatelor pe data de 14 să protesteze în fața ministerului. Fac un apel ca aceștia să stea liniștiți, pentru că această OUG 43 se află pe site-ul ministerului. O pot consulta și de acasă și pot să ne transmită propunerile pe căile online. La final îi așteptăm la discuții”, a declarat Daniel Breaz, în cadrul unei conferințe de presă.

El a afirmat că îi așteaptă pe reprezentanții Comisiei de Arheologie la discuții, la minister și îi atenționează pe aceștia că OUG 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic este încă în dezbatere publică și că încă se poate veni cu propuneri de modificare a acesteia.

„Un articol care a apărut în presă este o scrisoare deschisă trimisă de către Comisia Națională de Arheologie unui cotidian național, în care își exprimă nemulțumirea legat de modificările OUG 43/2000. Eu cred că acești domni din Comisia Națională de Arheologie nu s-au uitat pe site-ul ministerului să vadă că această ordonanță este în dezbatere publică până pe 20 iunie. Nici măcar nu a expirat această perioadă de consultare publică. Menționez că până în momentul de față nu am primit nicio observație sau propunere într-un mod oficial la Ministerul Culturii. Văd că modalitatea de lucru a unora este scrisoarea deschisă trimisă direct presei. Îi invit pe acești domni din comisie în data de 14, la minister, când au programată o ședință a Comisiei de Arheologie și îi aștept cu propuneri într-un mod oficial, și la discuții și la dezbateri, până vom soluționa această ordonanță”, a adăugat Breaz.

Ministrul Culturii a afirmat că este nevoie de modificarea OUG 43/2000 privind protecția patrimoniului cultural, deoarece, „fiind emisă acum 20 de ani, nu mai este din toate punctele de vedere funcțională și aplicabilă pe ceea ce înseamnă în momentul de față legislație actualizată”.

De asemenea, Daniel Breaz a transmis că bugetul pentru Operele din Iași și Cluj sunt mai mari în comparație cu anul 2018.

„O altă chestiune pe care aș vrea să o clarificăm. Am văzut anumite instituții de spectacole. Au pornit cu anumite petiții, scrisori deschise. Opera din Cluj și Opera din Iași, cumva în tandem, că le-am scăzut bugetul, că bugetul lor a scăzut și nu mai au bani decât 30%. Nu este corect ceea ce au afirmat. Am datele pe fiecare instituție în parte. Opera Națională din Iași, anul trecut a avut un buget de 28.673.000 lei, iar anul acesta are un buget de 29.797.000 lei. Suma de anul trecut este mai mică decât suma alocată anul acesta. Opera Națională din Cluj, anul trecut a avut 29.069.000 lei. Anul acesta are 30.264.000 lei. E un buget mai mare decât anul trecut. Fac un apel, pentru că și eu am condus o instituție publică. Bugetul și banii alocați de la stat să fie cheltuiți cu responsabilitate, iar managerii instituțiilor să fie raționali atunci când distribuie sumele și cânt își împart bugetul. Îi asigur că va fi o rectificare bugetară și aceste sume vor crește”, a transmis ministrul.

Declarația lui Daniel Breaz vine în contextul în care Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia se solidarizează cu membrii Comisiei Naționale de Arheologie și anunță că vor purta o banderolă neagră vineri, în timpul programului, solicitând Ministerului Culturii apărarea patrimoniului cultural național, arată un comunicat.

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă invocă, într-un comunicat remis Mediafax, marți, „situația de criză a patrimoniului cultural național, semnalată în scrisoarea deschisă trimisă domnului Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Identității Naționale (MCIN), de către membrii Comisiei Naționale de Arheologie, la care se adaugă gravele atacuri la adresa sectorului cultural, printr-o politică iresponsabilă cu urmări pe termen lung”.

În textul remis Mediafax sunt enumerate „diminuarea cu 30% a bugetelor instituțiilor de cultură, asediul asupra Aministrației Fondului Cultural Național, acțiunile de transformare a Ministerului Culturii și Identității Naționale într-o «entitate pe persoană fizică», refuzul unui dialog social real, perpetuarea unui sistem clientelar ce blochează dezvoltarea infrastructurii și resursei culturale și nu încurajează actul cultural de calitate, se constituie în tot atâtea motive pentru a realiza solidaritatea cu lucrătorii din acest domeniu, indiferent dacă sunt din sectorul bugetar sau din cel independent”.

Organismul cheamă alături toate sindicatele muzeale, anunțând că, „în ziua de 14 iunie 2019, toți vom purta o banderolă neagră în timpul programului de lucru. Totodată, vom iniția demersul pentru obținerea autorizației de protest la sediul Ministerului Culturii și Identității Naționale”.

Protestatarii solicită Ministerului Culturii și Identității Naționale respectarea misiunii publice „pentru apărarea patrimoniului cultural național, domeniu de importanță strategică a României europene”.

Comisia Națională de Arheologie a anunțat, marți, că va intra în grevă pe termen nelimitat, începând cu 14 iunie, data următoarei sale ședințe de plen, în cazul în care MCIN nu va găsi căile potrivite de dialog și de acțiune concretă pentru a evita o „vulnerabilizare asumată a patrimoniului cultural”, prin modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. Documentul, susțin protestatarii, a fost întocmit fără consultarea și fără orice altă notificare prealabilă a comisiei de specialitate.

Foto: caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?