Brexit 2019. Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie după rezultatul alegerilor

Brexit 2019. Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie după rezultatul alegerilor
Publicat: 16/12/2019, 11:50

Aproximativ 400.000 de români s-au înregistrat până acum pentru statutul de rezident permanent (settled status) sau pentru statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status), un număr impresionant, potrivit ambasadorului.

Până în prezent, nu au fost semnalate dificultăți în procesul de înregistrare a cetățenilor români pentru reglementarea șederii lor în Marea Britanie.

„Dacă vor exista, eu îi invit pe cei care se confruntă cu anumite situații să ne semnaleze și vom rezolva acest lucru prin dialog cu autoritățile britanice”, a spus Dan Mihalache.

Românii aflați în Marea Britanie pot să se înregistreze online, până la 30 iunie 2021, pentru un nou statut.

BREXIT – Statutul SETTLEDeste aplicat doar cetățenilor europeni și membrilor de familie ai acestora care au avut reședința în Marea Britanie o perioadă neîntreruptă de 5 ani la data înregistrării.

BREXIT – Statutul PRE-SETTLEDeste aplicat persoanelor care nu au locuit în Marea Britanie pentru o perioadă mai mică de 5 ani, până la data de 30 decembrie 2020. Li se permite acestora să acumuleze cei 5 ani necesari aplicației de SETTLED.

Este obligatorie aplicarea pentru Statutul de SETTLED înainte de data expirării statutului de PRE-SETTLED). Aplicanții trebuie să dovedească însă: naționalitatea, identitatea, rezidența ​continuă și să furnizeze date privind cazierul judiciar (dacă acesta există).

Răspunsul este aflat în maximum o lună de la data aplicării. Românii reprezintă a doua comunitate din Marea Britanie, după cea poloneză.
Cererea nu este obligatorie pentru cei ce dețin:

– permis de intrare în Regatul Unit pe o perioadă nedeterminată;

– permis de ședere în Regatul Unit pe o perioadă nedeterminată;

– cetățenie britanică sau irlandeză (inclusiv dubla cetățenie).

Premierul britanicBorisJohnson intenționează să trimită noul acord pentru Brexit în Parlament înainte de Crăciun, a declarat duminică adjunctul ministrului de Finanțe, Rishi Sunak, relatează site-ul agenției Reuters.

„Mandatul superior pe care l-am obținut în alegerile acestea este de a duce Brexit la bun sfârșit. Vom ieși din Uniunea Europeană în câteva săptămâni, până la sfârșitul lunii ianuarie. Intenția noastră este ca acordul de retragere să fie votat în Parlament înainte de Crăciun”, a declarat Sunak.

Partidul Conservator condus de premierulBorisJohnson a obținut vineri 364 de locuri (43,6%) în Camera Comunelor, față de Partidul Laburist, de opoziție, care a obținut doar 203 locuri (23,25%).

BorisJohnson a promis că va face tot ce este posibil pentru ca Marea Britanie să iasă din UE până la 31 ianuarie 2020.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase