Bucureștiul va avea o hartă a memoriilor comuniste. Sediul Securității sau fostele spații de arest și de tortură vor putea fi vizitate

Bucureștiul va avea o hartă a memoriilor comuniste. Sediul Securității sau fostele spații de arest și de tortură vor putea fi vizitate
Publicat: 16/12/2014, 09:43

Bucureștiul va avea o hartă a memoriilor comuniste care va cuprinde sediul fostei Securități sau fostele spații de arest și de tortură, care vor putea fi vizitate în cadrul unor trasee ghidate, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, președintele executiv al IICCMER, Radu Preda.

Președintele executiv al Institutului de Investigarea a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, a declarat luni, la dezbaterea „După 25 de ani. Cum privim azi în trecut?”, că Bucureștiul va avea o hartă a memoriilor, proiectul fiind inițiat de institutul pe care-l conduce.

„Este un proiect pilot pe care am vrea să-l vedem replicat în toate orașele, pentru că toate au avut un sediu de Securitate, au avut spații de arest sau chiar de tortură. Trebuie să repunem istoria vie în centrul comunităților. Noi avem în București șansa de a avea un memorial, încă neorganizat ca atare”, a spus Radu Preda.

El a mai spus că centrul Bucureștiului nu este doar centrul puterii actuale ci a fost și centrul puterii comuniste.

„A nu conștientiza faptul că, în clădiri concrete, între ziduri concrete, s-au petrecut lucrurile pe care noi le citim în manuale sau pe care noi le vedem în filme este o gravă defazare istorică și biografică în raport cu trecutul recent”, a declarat Preda, adăugând că institutul își propune să pună clădirile în circuitul memorial, „direct sau indirect, măcar și prin simpla menționare în fața clădirilor printr-o semnalizare adecvată aceea ce a însemnat clădirea respectivă în perioada comunistă”.

Acesta a precizat că, pe harta memoriilor din București, ar urma să se regăsească sediul Securității, aresturile care au fost risipite peste tot, Direcția de pașapoarte de pe strada Nicolae Iorga și Casa Poporului.

„Toate aceste clădiri descriu sau recompun o hartă a regimului comunist. Cred că este foarte important și pentru bucureșteni, dar și pentru cei care vizitează Bucureștiul. Vor fi gândite și trasee ghidate pe axa nord-sud, cu deplasări stânga-dreapta, de la monumentul luptei anticomuniste, care va fi amplasat în fața fostei Case a Scânteii și se va termina în Fortul 13 Jilava, dar repet cu ieșiri largi, cuprinzând și Casa Poporului, dar și fostul CC al PCR sau actualul sediu al Guvernului”, a spus Preda.

Președintele executiv al IICCMER a mai spus că încă nu poate înainta un termen la care acest proiect va fi finalizat, explicând că inclusiv Primăria Capitalei va trebui să se implice. Radu Preda a precizat că speră ca proiectul să nu fie totuși întârziat prea mult din cauze birocratice.

Prezentă la dezbatere, Alina Pavelescu, directorul adjunct al Arhivelor Naționale a României, a declarat că „arhivele comunismului nu sunt o carte ușor de citit”. „Comuniștii mințeau bine și știau să mintă total, foarte multe documente sunt măgulitoare, fără o istorie orală e greu să înțelegi ce a înseamnă comunismul”, a spus Pavelescu.

La rândul său, Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, a spus că este momentul ca generația tânără, ascultând mărturiile celor care au trăit perioada Revoluției și de dinaintea ei, să-și construiască un viitor, dar acest viitor ar trebui să arate altfel decât cel de azi.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Atleta din Belarus, ce a fost dusă cu forţa la aeroport de staff-ul său, este...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...