Câinii din adăposturi pot fi adoptați și „la distanță”, pentru a nu fi eutanasiați

Câinii din adăposturi pot fi adoptați și la distanță, pentru a nu fi eutanasiați
Publicat: 11/10/2013, 22:45
Actualizat: 28/09/2018, 12:08

Câinii comunitari din adăposturile municipalității vor putea fi adoptați „la distanță”, de persoane care doresc să plătească pentru întreținerea lor, pentru ca animalele să nu fie eutanasiate, potrivit proiectului de norme metodologice pentru aplicarea legii privind câinii fără stăpân.

Proiect de Norme metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de Gestionare a câinilor fără stăpân, modificată recent prin Legea nr. 258/2013, a fost lansat vineri în dezbatere publică de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaților în 10 septembrie, stabilește, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ținuți în adăposturi, după care, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, pot fi eutanasiați.

Potrivit proiectului de norme, câinii sterilizați, ocrotiți și asumați de către comunitățile de locatari, care nu circulă liber în spațiile publice, nu vor fi capturați de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

În ceea ce-i privește pe cei prinși și duși în adăposturile publice, aceștia pot fi revendicați, în cazul în care au fost pierduți de stăpân, adoptați direct sau la distanță.

Operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligația de a permite accesul publicului în adăposturile publice, zilnic, în intervalul orar 10.00 – 18.00, inclusiv în timpul sărbatorilor legale.

Începând cu a 8-a zi de staționare a câinilor fără stăpân în adăpostul public, aceștia pot fi adoptați la distanță de către persoane fizice și juridice din țară și din străinătate. Câinii adoptați la distanță trebuie identificați, înregistrați în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân, deparazitați, vaccinați, sterilizați și relocați în alte cuști special destinate.

Persoanele care adoptă la distanță câini fără stăpân suportă toate cheltuielile necesare pentru menținerea câinilor în adăpost, prevede proiectul citat. Cheltuielile de întreținere în adăposturile publice a câinilor fără stăpân adoptați la distanță sunt stabilite prin hotărâre a consiliului local, respectiv prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București.

Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligația sa utilizeze donațiile efectuate de persoanele care adoptă la distanță numai pentru întreținerea câinilor adoptați prin această procedură.

Adopția la distanță se realizeaza prin completarea unui formular, după care serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligația să prelungeasca termenul de adăpostire a câinilor adoptați pe durata respectării de către adoptator a obligațiilor materiale asumate prin declarația de adopție la distanță. Adopția la distanță poate fi încetată dacă adoptatorul nu respectă pentru o perioadă de două săptămâni consecutive, obligațiile asumate prin declarația de adopție la distanță.

Numărul câinilor adoptați la distanță de o persoană nu este limitat. Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligația sa dea curs cererilor de adopție la distanță în limita capacității de adăpostire fără a perturba acțiunile de gestionare a populației de câini făra stăpân.

Câinii fără stăpân adoptați la distanță pot fi preluați oricând de adoptatori sau pot fi adoptați de altcineva, cu acordul adoptatorului la distanță.

Persoanele fizice sau juridice din țară și din străinătate pot adopta gratuit câinii fără stăpân din adăposturi. Adoptatorii din țară se obligă să anunțe serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân în cazul decesului, furtului, pierderii sau înstrăinării animalului în termen de 15 zile, să nu abandoneze câinele, să îl controleze și să îl supravegheze, iar, în cazul în care nu îl mai doresc, să îl predea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân.

În cazul în care câinele adoptat va fi ținut în aer liber, adoptatorul trebuie să facă dovada existenței unei suprafețe de teren care să permită amplasarea unor padocuri sau a unor cuști, cu respectarea prevederilor art. 6 alin. (4) si alin. (6) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004 aprobate prin Ordinul președintelui ANSVSA și al ministrului de Interne nr. 31/523/2008. În cazul în care câinele adoptat va fi adăpostit în locuința adoptatorului, acesta trebuie să facă dovada existenței unei suprafețe locative de minimum 2,5 metri pătrați pentru fiecare câine adoptat. Aceste condiții nu trebuie îndeplinite și de asociațiile de protecție a animalelor care dețin adăposturi.

Persoana care adoptă minim trei câini din adăposturile publice și îi adăpostește într-un bloc de locuințe trebuie să prezinte în momentul depunerii cererii de adopție și acordul vecinilor, ștampilat și parafat de asociația de proprietari. Adoptatorul a minim trei câini care îi ține în curte trebuie să prezinte de asemenea acordul vecinilor. Asociațiile de protecție a animalelor care dețin adăposturi și adoptatorii din afara țării sunt exceptați de obligația prezentării acordului vecinilor.

Cererile de adopție se pot introduce imediat ce câinele a fost cazat în adăpostul public, iar preluarea câinelui de către adoptator se poate face începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării
câinelui în adăpost, dacă acesta nu a fost revendicat.

Pe toată perioada de staționare în adăposturile publice, câinii pot fi revendicați de proprietari. În momentul recuperării câinilor, proprietarii vor achita contravaloarea sumelor cheltuite pe perioada staționării acestora în adăpost, în cuantumul și în temenul stabilite prin hotărârea consiliului local, respectiv prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București.

În perioada primelor șapte zile lucrătoare de staționare a câinelui fără stăpân în adăpostul public, proprietarul care revendică are prioritate în fața persoanei care intentionează sa adopte același
câine, în cazul in care cererea de revendicare și cea de adopție sunt introduse în aceeași zi.

După expirarea primelor șapte zile lucrătoare de staționare a câinelui în adăpost, în cazul în care câinele nerevendicat a fost deja adoptat, proprietarul are dreptul să recupereze câinele de la
adoptator dacă dovedește că a fost în imposibilitate de a introduce cererea de revendicare în primele șapte zile lucrătoare.

După ce sunt duși în adăpost câinii sunt examinați medical, iar cei fără stăpân care au boli incurabile sau sunt grav răniți sunt eutanasiați imediat. În cazul în care animalul diagnosticat cu o boală incurabila este identificat, acesta poate fi eutanasiat numai cu permisiunea proprietarului.

Câinii care nu suferă de boli incurabile sau care nu sunt grav răniți nu pot fi eutanasiați înainte de expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea în adapost, termen în care pot fi revendicați, adoptați direct sau la distanță, potrivit proiectului.

Decizia de eutanasiere a câinilor care nu au fost revendicați, adoptați direct sau la distanță sau menținuți în adăpost, după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, va fi emisă prin completarea de catre împuternicitul primarului a unui formular.

Eutanasierea câinilor trebuie efectuată numai de către medicii veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii, și numai în sălile de chirurgie din adăposturi.

„Eutanasierea câinilor se realizează numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos numai după pierderea cunoștinței câinelui indusă prin anestezie. Câinii vor fi asistați până la constatarea decesului. Barbituricele nu trebuie să fie injectate pe cale intramusculară sau subcutanată. Pentru câinii nou-născuți calea de administrare care se utilizează este cea peritoneală. Produsele narcotice pot fi administrate și pe cale orală”, potrivit Potrivit OUG nr. 155/2001.

Întrebat vineri despre elaborarea normelor de aplicare a legii privind eutanasierea câinilor fără stăpân, primarul Capitalei Sorin Oprescu a arătat că reprezentanții municipalității lucrează la un proiect în acest sens, însă nu au existat întălniri cu grupul de lucru al instituțiilor implicate în elaborarea acestui document.

Edilul a mai spus că cetățenii au adoptat până în prezent 570 de câini din adăposturile primăriei.

Sorin Oprescu declara, pe 30 septembrie, că municipalitatea va aduna cel puțin 80 la sută dintre maidanezi și va reduce cu 90 la sută numărul oamenilor mușcați de aceștia, în 18 luni, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) asumându-și că poate prinde până la 250 de câini pe zi.

În prezent, municipalitatea dispune de 800 de locuri pentru câinii fără stăpân: 200 la adăpostul din strada Theodor Pallady și alte 600 la Mihăilești, cu posibilitate de extindere, în câteva săptămâni, cu încă 500 de locuri, la Mihăilești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari