Călin Popescu Tăriceanu cere ca George Maior să fie RETRAS din funcția de AMBASADOR al României în SUA

Publicat: 13/09/2018, 01:26

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, în Comisia de politică externă, că va propune trimiterea unei scrisori MAE în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA.

„Apreciez că domnul ambasador nu și-a îndeplinit misiunea de a reprezenta, apără și a promova politica guvernului român. În schimb v-ați promovat propriile opinii politice după o agendă care pare mai degrabă personală, ați implicat SUA în politica internă din România și ați implicat România în luptele politice interne din SUA, poziționându-vă în tabăra adversă șefului legitim al Executivului american. Eu am să solicit membrilor comisiei, nu fac un secret, să adresăm o scrisoare MAE în care să considerăm că misiunea dvs. nu poate să continue pe mai departe în condițiile prezente”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Senatului consideră că afirmațiile ambasadorului referitoare la scrisoarea transmisă de Rudolf Giuliani arată o distorsionare incredibilă a realității și a catalogat activitatea lui George Maior ca slabă.

„A te exprima cum ați făcut-o dumneavoastră, când ați spus că scrisoarea lui Giuliani este un lobby inițiat de anumite forțe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția, e o declarație care a pus mai degrabă…. arată o distorsionare incredibilă a realității, de o manieră similară probabil pe care v-ați obișnuit să o folosiți, probabil, când erați director al Serviciului Român de Informații și care apăra, cum am văzut că ați făcut-o și recent, protocoalele secrete cu instituțiile din justiție. E un mod de operare care, după părerea mea, este descalificant pentru un ambasador. (…) Atunci când un ambasador prezintă publicului din România propriile partiprix-uri, având abordări străine misiunii sale de ambasador, el abandonează de facto misiunea cu care a fost investit. (…) Vreau să știu dacă aceste declarații pe care le-ați făcut au fost făcute cu acordul MAE și vreau în continuare să subliniez că, din punctul meu de vedere, performanța pe care ați avut-o în calitate de ambasador în relația cu SUA este una foarte slabă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Senatului a atras atenția ambasadorului că aprecierile referitoare la scrisoarea senatorului John McCain și cele referitoare la scrisoarea lui Rudolf Giuliani induc impresia că George Maior intră în lupta internă a SUA și practic, angajează Guvernul, dar și statul român în această dispută.