Călin Popescu Tăriceanu: România trebuie să dea dovadă solidaritate în UE. Un mandat rigid nu ajută în negocieri

Redactor:
Elvira Gheoghiță
Călin Popescu Tăriceanu: România trebuie să dea dovadă solidaritate în UE. Un mandat rigid nu ajută în negocieri
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că România, ca stat membru al UE, trebuie să arate că este solidară cu eforturile și demersurile Uniunii în a trata criza refuzaților, el opinând totodată că, "în general vorbind, fixarea unui mandat rigid nu ajută în negocieri".

„Probabil acele cote obligatorii ni se par o idee șocantă, care ne dă senzația că ne știrbește suveranitatea. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, problema imigranților este una foarte clară, și anume România, ca stat membru al UE, trebuie să arate că este solidară cu eforturile și demersurile UE în a trata criza refuzaților. Nu putem să facem, probabil, acele eforturi pe care sunt capabile să le facă țările europene foarte dezvoltate economic din vestul Europei. Dar nici nu putem să aratăm egoismul vecinilor noștri. Cred că trebuie să înțelegem că prin atitudinea noastră, într-un fel, răsplătim eforturile pe care UE le-a făcut față de România. Cred că a trecut puțină vreme de la aderarea României la UE și unii dintre noi au tendința să uite eforturile pe care UE le-a făcut față de România, atât în faza de preaderare, cât și în momentul de față. Nu uitați că primim subvenții masive de la UE, care ajută foarte mult în dezvoltarea economică, socială, culturală a României. Cred că, într-un fel, atunci când primești trebuie să știi să dai înapoi sau să arăți măcar că poți să faci un efort”, a spus Tăriceanu, răspunzând unei întrebări referitoare la cotele privind refugiații.

Chestionat care ar fi soluția dacă majoritatea în Consiliul JAI va fi pentru o cotă obligatorie, în condițiile în care România a susținut o cotă voluntară, Tăriceanu a spus că România trebuie să dea dovadă de solidaritate în cadrul UE.

„Eu cred că întotdeauna la Uniunea Europeană s-au găsit căi, pentru că sunt oameni care au și experiența politică și înțelepciunea necesare să găsească soluțiile de compromis și cred că România trebuie să dea dovadă de solidaritate în cadrul UE. Cred că, în general vorbind, fixarea unui mandat rigid nu ajută în negocieri. (…) Nu știu care vor fi soluțiile (…), dar cred că, în final, soluția va fi una care să fie acceptabilă tuturor țărilor membre”, a menționat el.

„Cred că, în general, la negocieri când mergi, dacă vrei să ai o posibilitate și de a ieși onorabil din acele negocieri, nu este aceea de a merge cu o formulă de nediscutat. Cred că România trebuie să facă cel puțin dovada că este dispusă la un efort și acest efort sigur că trebuie să se bazeze pe capacitățile pe care le avem. În rest, este responsabilitatea în principal a Guvernului, a Președinției”, a adăugat Tăriceanu.

El a subliniat totodată necesitatea unor dezbateri în Parlament.

„Trebuie să spun că, în toate țările democratice din Europa, când sunt astfel de probleme ridicate la nivel național, o dezbatere în Parlament nu este exclusă. Probabil că, de multe ori, este și utilă o astfel de dezbatere pe un astfel de subiect, în așa fel încât să dea suport propunerii cu care România intră în discuțiile de la Comisia Europeană. (…) În afară de comisiile parlamentare, când vorbesc de dezbatere, întotdeauna mă refer la o dezbatere în plen”, a mai spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a făcut aceste declarații jurnaliștilor, luni, după ce a participat la deschiderea anului de învățământ la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală.

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat, duminică, la manifestările de Ziua Pompierilor, că, luni, la JAI, va transmite că România își va respecta angajamentele inițiale de a primi 1.875 de imigranți, iar „cu modestie, dar și cu demnitate” va vota împotriva cotelor obligatorii.

BOMBĂ! I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasă vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Restricţii pe litoral de 1 Mai. Până la ce oră vor avea voie turiştii să...
Ucraina cere sprijinul NATO contra Rusiei. Kievul evocă angajamentul summitului de la Bucureşti
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ce moștenire a lăsat Prințul Philip. Averea uriașă pe care a avut-o
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit...
Cozmin Gușă, în această seară, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Adrian Năstase m-a...
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în...
Inchide