Camerele de injectare pentru dependenții de droguri, un subiect delicat. ANA: „Implică schimbarea mentalității”

Camerele de injectare pentru dependenții de droguri, un subiect delicat. ANA: Implică schimbarea mentalității
Publicat: 02/06/2015, 17:47

Chestorul de poliție Sorin Oprea a declarat că încă din anul 2013 se discută despre înființarea unor camere de injectare pentru consumatorii de droguri, însă un astfel de proiect nu poate fi pus în practică înainte ca societatea să accepte această problemă.

„Acest demers implică schimbarea mentalității. Nu este ușor să spui că ai o cameră de injectare. Acest model funcționează în țările care au tradiție în consumul de droguri și au specialiști, medici, psihologi, care îi supraveghează în timpul consumului. Suntem deschiși unei astfel de dezbateri, dar societatea ar trebui să accepte o astfel de problemă. Deci trebuie să vedem cât de mult acceptă societatea”, a spus directorul Agenției Naționale Antidrog (ANA), la conferința de lansare a proiectului „M…de la Morpheus”, derulat în parteneriat cu Fundația Familia și Ocrotirea Copilului.

Proiectul lansat marți vizează sprijinirea, pentru reintegrarea socială, a persoanelor cu istoric de consum de droguri care se află într-o formă de tratament și are două componente: un centru de zi și o campanie de prevenire a consumului de droguri, prin promovarea unui stil de viață sănătos, ce se va derula în mai multe școli din București.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu istoric de consum de droguri, care se află într-o formă de tratament, precum și a familiilor acestora.

Astfel, în centrul de zi, care va funcționa de săptămâna viitoare în Sectorul 5 al Capitalei, se vor asigura servicii sociale, psihologice și educaționale pentru persoanele cu istoric de consum de droguri, estimându-se că în jur de 60 de consumatori își vor îmbunătăți abilitățile psihologice și emoționale necesare recuperării și menținerii funcțiilor personale, ocupaționale și sociale.

Activitățile proiectului, derulate în cadrul centrului de zi, se vor axa pe: ergoterapie (meloterapie și responsabilizare socială), psihoterapie individuală, psihoterapie de grup, psihoterapie familială, servicii sociale (atelier de formare de abilități în vederea găsirii unui loc de muncă și atelier de dezvoltare de abilități de operare pe calculator), servicii recreative și de socializare, servicii educative (atelier de educație pentru sănătate), atelier de gestionare a bugetului și servicii sportive.

Proiectul are o durată de 12 luni și este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, iar bugetul este de 66.846 de euro, din care 60.150 de euro este finanțarea nerambursabilă.

Camerele de consum sunt facilități sanitare sterile, amenajate în zonele afectate de consumul de droguri, cu scopul de a stabili contactul cu populația consumatoare, pentru a o putea asista medical și social. În aceste spații, persoanele dependente ar putea consuma droguri într-un mediu sigur pentru sănătatea lor, în prezența unei echipe multi-disciplinare formată din medic, asistent social și un consilier care anterior a fost dependent și a reușit să se reabiliteze.

Asociația Carusel lucrează în mod direct cu consumatorii de droguri din București, asigurându-le consiliere pentru reducerea riscurilor, schimb de seringi, prevenirea supradozelor și însoțire către alte servicii de suport (tratament cu metadonă, consiliere și testare HIV/Hepatita C, îngrijire medicală) și militează pentru deschiderea unor astfel de camere, susținând că acestea ar fi utile atât pentru cei care consumă droguri, dar și pentru comunitate.

Pe lângă cabine de injectare, pentru fumat sau prizat, în aceste spații ar trebui să se asigure și programe de tratare a dependenței de droguri, servicii adiționale de consiliere medicală, socială, de integrare în comunitate, de identificare a unei locuințe. De asemenea, în astfel de locuri s-ar putea face testări pentru HIV și hepatita C și s-ar putea oferi servicii medicale de urgență, pentru cazurile de supradoze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine