Camerele de injectare pentru dependenții de droguri, un subiect delicat. ANA: „Implică schimbarea mentalității”

Redactor:
Aurelia Alexa
Camerele de injectare pentru dependenții de droguri, un subiect delicat. ANA: „Implică schimbarea mentalității”
Înființarea camerelor de injectare pentru consumatorii de droguri este un subiect analizat cu specialiștii și societatea civilă, însă, deși există deschidere pentru dezbateri, un astfel de proiect implică schimbarea de mentalității, a spus, marți, directorul Agenției Naționale Antidrog, Sorin Oprea.

Chestorul de poliție Sorin Oprea a declarat că încă din anul 2013 se discută despre înființarea unor camere de injectare pentru consumatorii de droguri, însă un astfel de proiect nu poate fi pus în practică înainte ca societatea să accepte această problemă.

„Acest demers implică schimbarea mentalității. Nu este ușor să spui că ai o cameră de injectare. Acest model funcționează în țările care au tradiție în consumul de droguri și au specialiști, medici, psihologi, care îi supraveghează în timpul consumului. Suntem deschiși unei astfel de dezbateri, dar societatea ar trebui să accepte o astfel de problemă. Deci trebuie să vedem cât de mult acceptă societatea”, a spus directorul Agenției Naționale Antidrog (ANA), la conferința de lansare a proiectului „M…de la Morpheus”, derulat în parteneriat cu Fundația Familia și Ocrotirea Copilului.

Proiectul lansat marți vizează sprijinirea, pentru reintegrarea socială, a persoanelor cu istoric de consum de droguri care se află într-o formă de tratament și are două componente: un centru de zi și o campanie de prevenire a consumului de droguri, prin promovarea unui stil de viață sănătos, ce se va derula în mai multe școli din București.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu istoric de consum de droguri, care se află într-o formă de tratament, precum și a familiilor acestora.

Astfel, în centrul de zi, care va funcționa de săptămâna viitoare în Sectorul 5 al Capitalei, se vor asigura servicii sociale, psihologice și educaționale pentru persoanele cu istoric de consum de droguri, estimându-se că în jur de 60 de consumatori își vor îmbunătăți abilitățile psihologice și emoționale necesare recuperării și menținerii funcțiilor personale, ocupaționale și sociale.

Activitățile proiectului, derulate în cadrul centrului de zi, se vor axa pe: ergoterapie (meloterapie și responsabilizare socială), psihoterapie individuală, psihoterapie de grup, psihoterapie familială, servicii sociale (atelier de formare de abilități în vederea găsirii unui loc de muncă și atelier de dezvoltare de abilități de operare pe calculator), servicii recreative și de socializare, servicii educative (atelier de educație pentru sănătate), atelier de gestionare a bugetului și servicii sportive.

Proiectul are o durată de 12 luni și este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, iar bugetul este de 66.846 de euro, din care 60.150 de euro este finanțarea nerambursabilă.

Camerele de consum sunt facilități sanitare sterile, amenajate în zonele afectate de consumul de droguri, cu scopul de a stabili contactul cu populația consumatoare, pentru a o putea asista medical și social. În aceste spații, persoanele dependente ar putea consuma droguri într-un mediu sigur pentru sănătatea lor, în prezența unei echipe multi-disciplinare formată din medic, asistent social și un consilier care anterior a fost dependent și a reușit să se reabiliteze.

Asociația Carusel lucrează în mod direct cu consumatorii de droguri din București, asigurându-le consiliere pentru reducerea riscurilor, schimb de seringi, prevenirea supradozelor și însoțire către alte servicii de suport (tratament cu metadonă, consiliere și testare HIV/Hepatita C, îngrijire medicală) și militează pentru deschiderea unor astfel de camere, susținând că acestea ar fi utile atât pentru cei care consumă droguri, dar și pentru comunitate.

Pe lângă cabine de injectare, pentru fumat sau prizat, în aceste spații ar trebui să se asigure și programe de tratare a dependenței de droguri, servicii adiționale de consiliere medicală, socială, de integrare în comunitate, de identificare a unei locuințe. De asemenea, în astfel de locuri s-ar putea face testări pentru HIV și hepatita C și s-ar putea oferi servicii medicale de urgență, pentru cazurile de supradoze.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Rețeta specială de mic dejun care te va cuceri! Cum se face Menemen sau omleta...
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Iron Dome: Cum funcționează sistemul de apărare al Israelului. Florin Jipa: „O singură salvă trimite...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Se dau bani de la primărie pentru acești români. Legea a fost votată: cine poate...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... O mare personalitate
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide