Când cade prima ninsoare? Prognoza meteo până în ianuarie

Când cade prima ninsoare? Prognoza meteo până în ianuarie
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 17/11/2014, 20:13

Luna noiembrie vine cu temperaturi scăzute pentru nordul și nord-estul țării și cu ninsori însemnate pentru majoritatea regiunilor, arată estimarea meteorogică de la Administrația Națională de Meteorologie. În decembrie vom avea temperaturi normale în aproape toată țara, cu excepția zonelor sud-estice unde va fi mai cald. Ultima lună de iarnă aduce temperaturi cuprinse între -7 și 0 grade în majoritatea regiunilor.

Cu toate acestea, meteorlogii susțin că anul acesta va fi o iarnă firească pentru România, incluzând fenomene extreme, cum ar fi ninsori abundente, viscole și ger, temperaturile putnd ajunge în zonele joase și în jurul valorii de – 20 de grade noaptea, potrivit specialiștilor, citați de Mediafax.

Estimările pentru vremea din perioada următoare au fost făcute de Administrația Națională de Meteorologie, joi, în cadrul Sesiunii Anuale de Comunicări Științifice.

Ion Sandu, director ANM: iarna vine după 23 noiembrie

Potrivit directorului ANM, Ion Sandu, condițiile pentru instalarea iernii în România se vor crea după data de 23 noiembrie, în special în jumătatea de nord a țării și în zonele de munte. Pe de altă parte, meteorologii nu pot prevedea deocamdată când va fi prima ninsoare, acest anunț putând fi făcut cu zece zile înainte de producerea fenomenului.

Directorul executiv ANM, Florinela Georgescu, a transmis că mesajul meteorologilor este că „trebuie să ne pregătim pentru o iarnă așa cum este normal să fie în țara noastră, cu toate fenomenele extreme – ninsori abundente, intensificări ale vântului, adică viscole, urmate de perioade de ger”. „Nu va fi acea iarnă blândă care era așteptată”, a mai spus Georgescu.

Astfel, ea a precizat că va fi cel puțin un viscol în luna decembrie și cel puțin două, atât în ianuarie, cât și în februarie.

Totodată, nu ar fi exclus și nici nefiresc ca în unele nopți de iarnă, în zonele joase (în depresiuni și la câmpie), temperaturile să ajungă în jurul valorii de – 20 de grade, așa cum anul trecut au fost -23 de grade.

Nivelul precipitațiilor, care în decembrie, conform normelor climatologice, sunt mixte – ploaie și ninsoare, iar din ianuarie, preponderent ninsoare, va fi unul apropiat de mediile multianuale în unele regiuni ale țării și excedentar în altele, potrivit estimărilor sezoniere realizate de către Centrul european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, care au un grad de realizare de aproximativ 60 la sută.

„Dacă aceste estimări se realizează, după acest an agricol (septembrie 2011 – august 2012) excesiv de secetos, nu se va reface rezerva de umiditate a solului la nivel optim, dar următorul an agricol nu va fi unul catastrofal”, a precizat Ion Sandu.

Pe de altă parte, chiar dacă meteorologii estimează o anumită cantitate medie de precipitații pe lună, ei nu pot prevedea dacă aceasta va cădea pe tot parcursul lunii, într-o săptămână sau într-o zi, efectele fiind diferite în funcție de aceste intervale, au mai explicat specialiștii ANM.

Conform estimărilor ECMWF, temepratura medie în luna noiembrie va fi de 4,2 grade, în majoritatea regiunilor valorile fiind apropiate de normele climatologice, exceptând nordul și nord-estul țării unde local valorile termice vor fi sub mediile multianuale (1961-1990). Media precipitațiilor în noiembrie a fost estimată la 43,9 litri/metru pătrat, peste normele climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând sud-vestul și sudul tarii, unde acestea vor fi normale.

În decembrie vor fi 0 grade Celsius

În decembrie, temperatura medie va fi -0,6 grade, valorile fiind normale în cea mai mare parte a țării, iar în regiunile sud-estice sunt posibile medii ale temperaturilor mai ridicate decât normele climatologice.

De altfel, în decembrie maximele vor fi între 0 și 9 grade în medie pe tot curpinsul țării. Cantitățile lunare de precipitații vor fi peste media multianuală în cea mai mare parte a teritoriului, iar în sud-est și local în vestul țării acestea se vor situa în limite normale, media pe decembrie fiind de 43,2 litri/ metru pătrat.

De asemenea, în ianuarie, când media temperaturilor va fi de -3,1 grade, vor fi înregistrate valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea zonelor, în timp ce în sudul și sud-estul țării sunt posibile temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei. Cantitatea de precipitații, în medie 37,2 litri/ metru/ pătrat, va fi apropiată de media multianuală, înregistrându-se valori mai scăzute în părțile de nord-vest și sud-vest.

Estimările pentru intervalul noiembrie 2012 – ianuarie 2013 realizate de ECMWF nu pot include previziuni privind producerea unor fenomene extreme cu o durată scurtă de manifestare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii