Când va începe să funcționeze Agenția pentru recuperarea prejudiciilor, care va confisca averile marilor corupți

Când va începe să funcționeze Agenția pentru recuperarea prejudiciilor, care va confisca averile marilor corupți

Agenția pentru recuperarea prejudiciilor constatate prin hotărâri judecătorești ar putea începe să funcționeze de la 1 iulie, după ce proiectul va fi aprobat în Guvern și trecut prin Parlament, a declarat duminică ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la Digi24.

„Cel târziu săptămâna viitoare în Guvern să se adopte proiectul de lege, astfel încât în prima sesiune a parlamentului să fie aprobată, ca de la 1 iulie să înceapă să funcționeze”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

În februarie, la bilanțul Direcției Naționale Anticorupție, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Victor Ponta, șeful DNA, Codruța Kovesi, a arătat că hotărârile judecătorești definitive în cauzele DNA au inclus confiscarea a peste 310 milioane de euro, sumă care, dacă ar fi fost executată și recuperată, ar fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește tuturor medicilor într-un an.

Declarându-se „un aliat necondiționat” al DNA în lupta anticorupție, președintele Klaus Iohannis a arătat la acea dată spre ANAF cu observația că a recuperat doar 10% din prejudiciile aduse statului de persoane condamnate în 2014 în dosare de corupție. „Recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu opțională pentru autoritățile statului. Reflectă eficiența luptei anticorupției și descurajează fenomentul. Situația în prezent – 10% prejudicii recuperate de Ministeriul Finanțelor – este pur și simplu inacceptabilă. Trag un semnal de alarmă și solicit factorilor de decizie să ia în serios această problemă”, a spus președintele în februarie la ședința de bilanț a DNA.

În prezent, Oficiul Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni, din cadrul Ministerului Justiției, este structura cu atribuții în acest domeniu, dar rapoartele și evaluările internaționale din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultăți în activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competențele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate între mai multe autorități, fără o coordonare eficientă, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de către ANAF prin procedurile de valorificare.

Statistic, conform datelor furnizate de ANAF, procentul de recuperare efectivă a sumelor de bani provenind din activitatea de punere în executare a ordinelor de confiscare emise de instanțele de judecată a înregistrat o scădere accentuată în ultimii ani.

Astfel, în 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depășit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificărilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro.

Premierul Victor Ponta a apreciat recent că ideea conform căreia ANAF nu este performantă în recuperarea prejudiciilor, invocată la ultimul bilanț al DNA, a fost „o mică păcăleală”, el arătând că este nevoie de hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

„Critica nu e la ANAF. Dacă ne dă instanța hotărâri definitive și irevocabile și nu se spune că sechestrul e o mașină care, în loc să valoreze 100.000 euro, valorează 5.000 euro, sigur că noi recuperăm”, a spus Ponta, la România TV.

El a confirmat totodată informația Mediafax că Guvernul va înființa o agenție specială în acest domeniu, în subordinea Ministerului Justiției.
Noua structură va fi denumită „Oficiul Național de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate” și va primi avizul Guvernului până la sfârșitul lunii martie.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, la începutul lunii martie, după bilanțul DIICOT, că problema recuperării prejudiciilor este la ANAF, de aceea trebuie înființată o agenție specializată de recuperare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York