Castelul Bran și Complexul Muzeal Astra din Sibiu – cele mai vizitate muzee din România

Castelul Bran și Complexul Muzeal Astra din Sibiu - cele mai vizitate muzee din România
Publicat: 31/12/2013, 16:20
Actualizat: 29/07/2014, 19:23

Castelul Bran și Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu sunt cele mai vizitate instituții muzeale din România în 2013, atrăgând împreună peste 860.000 de persoane în acest an, potrivit informațiilor puse la dispoziția MEDIAFAX de reprezentanții acestora.

Castelul Bran a înregistrat în acest an un număr de peste 490.000 de vizitatori, conform estimărilor lui Alexandru Prișcu, directorul Castelului Bran. Acesta a declarat, pentru MEDIAFAX, că, în perioada ianuarie – noiembrie, Castelul Bran a avut un număr de 477.004 de plătitori de bilete, estimarea pentru luna decembrie fiind de 17.290 de vizitatori.

„Având în vedere numărul total de vizitatori din anul 2012, valoarea anului în curs rămâne pe direcție ascendentă, înregistrându-se o creștere de 5%”, a spus Alexandru Prișcu.

El a mai spus că în 2013, din datele centralizate până în luna noiembrie, străinii reprezintă 68% din numărul total al vizitatorilor Castelului Bran, în timp ce vizitatorii români reprezintă un procent de 32%.

De asemenea, Alexandru Prișcu a mai spus că la Castelul Bran au fost organizate mai multe evenimente private, dintre care 90% au fost dedicate unor companii, iar 10% unor persoane fizice. El a mai precizat că nu poate dezvălui informații privind personalitățile care au vizitat Castelul Bran în acest an, din cauza clauzelor de confidențialitate.

Castelul Bran și Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu sunt cele mai vizitate instituții muzeale din România în 2013, atrăgând împreună peste 860.000 de persoane în acest an, potrivit informațiilor puse la dispoziția MEDIAFAX de reprezentanții acestora.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai vizitate muzee din România în 2013 s-a situat Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, care are în componență Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească „Emil Sigerus”, Muzeul Civilizației Transilvane „Astra” și Studioul „Astra” Film.

Astfel, Complexul Muzeal Astra a avut în perioada 1 ianuarie – 1 decembrie un număr total de 367.849 de vizitatori, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții instituției. Aceștia au precizat că în anul 2012 Complexul Astra a avut 409.650 de vizitatori.

Printre personalitățile care au trecut pragul muzeului Astra în ultimii doi ani și au scris în cartea de impresii se numără: principele Nicolae al României (pe 13 decembrie 2012), generalul David Richards, șeful marelui stat major al armatei britanice (16 septembrie 2012) și Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (pe 17 mai 2013).

Locul al treilea în topul celor mai vizitate instituții muzeale din România este ocupat de Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București și de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală, cu câte 350.000 de vizitatori.

Astfel, Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Antipa, a declarat, pentru MEDIAFAX, că estimează un număr total de aproximativ 350.000 de vizitatori în acest an.

„Numărul mare de vizitatori a fost influențat și de acea expoziție inedită – «The Human Body»”, a spus Dumitru Murariu, precizând că în 2012 Muzeul Antipa a avut mai mulți vizitatori, respectiv în jur de 400.000 de vizitatori, aceștia fiind interesați de cum arată instituția după renovare. Muzeul Antipa a fost închis pentru renovare și modernizarea expoziției permanente în ianuarie 2009 și redeschis pe 17 septembrie 2011.

În afară de expoziția „The Human Body”, Muzeul Antipa a mai găzduit în acest an un eveniment foarte important. „Am găzduit pe 1 și 2 noiembrie o conferință europeană. Există o rețea a muzeelor, NEMO – Network of European Museum Organisations, și am găzduit această conferință europeană de muzeologie cu gândul ca participanții să și vadă Muzeul Antipa, pentru că suntem într-o evaluare de eventuale premiere pentru 2014. Dar sunt mai mulți aplicanți și nu vom ști rezultatul până pe 26 aprilie, la Glasgow”, a explicat Dumitru Murariu.

Pe de altă parte, și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală a atras în acest an un număr de aproximativ 350.000 de vizitatori, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții instituției. Față de 2012, în acest an a crescut numărul de vizitatori la Muzeul Satului cu aproximativ 15%.

„Avem până în acest moment (20 decembrie, n.r.) 348.200 de vizitatori, dintre care 190.000 de vizitatori străini. Până la finalul anului estimăm să trecem de 350.000 de vizitatori la sediu, în condițiile în care noi mai avem încă un muzeu în subordine, Muzeul Costumului Popular, din Palatul Parlamentului, și am avut și expoziții în străinătate, la Veneția, la Tel Aviv, la Marsilia și în Turcia, la care am avut chiar peste 10.000 de vizitatori”, au explicat reprezentanții Muzeului Satului.

Potrivit acestora, evenimentul cu cel mai mare număr de vizitatori de la Muzeul Satului a fost Târgul de Sfântul Dumitru, care a numărat 11.000 de vizitatori în două zile. Totodată, punctul forte al Muzeului Satului în anul 2013 a fost reprezentat de expoziții și de programele pentru copii.

Pe de altă parte, Muzeul Satului a fost foarte vizitat în acest an și de delegații oficiale. „Am avut 116 delegații, dintre care 2001 de persoane foarte importante”, au spus reprezentanții Muzeului Satului. Printre personalitățile care au vizitat instituția în acest an s-au numărat Evelin Ilves, Prima Doamnă a Estoniei, Yang Kun, președintele Comitetului pentru Audit și Inspecție al Republicii Coreea, și Ha Hung Cuong, ministrul Justiției din Republica Socialistă Vietnam.

Pe de altă parte, în 2013, și Complexul Muzeal Peleș-Pelișor din Sinaia s-a regăsit în planurile culturale ale turiștilor, atrăgând până la 1 octombrie un număr total de 246.310 de vizitatori, dintre care 75% au fost români, iar 25% străini. Până la sfârșitul anului 2013, reprezentanții complexului muzeal estimează un număr total de 285.500 vizitatori, după cum au declarat aceștia pentru MEDIAFAX.

„Numărul turiștilor din acest an este în scădere ușoară comparativ cu cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut (aproximativ 2%), ca urmare a faptului ca etajul al doilea al castelului Peleș (numit mansardă) a fost închis în luna iunie pentru conservare”, au explicat reprezentanții instituției muzeale.

În acest an, complexul muzeal a primit vizita Primei Doamne a Estoniei, Evelin Ilves, a Șefului Statului Major al Forțelor Navale Franceze, amiral Bernard Rogel, a numeroși reprezentanți ai Corpului Diplomatic acreditați în Romania, dar și a unor personalități precum soprana Angela Gheorghiu, vedeta de televiziune Andreea Marin, actorul Vladimir Găitan și cântărețul Connect-R.

Foarte vizitat în 2013 a fost și Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din București, reprezentații instituției declarând pentru MEDIAFAX că estimează un număr de aproximativ 115.000 vizitatori până la finalul anului. În jur de 85% din vizitatori au fost de naționalitate română, iar restul de 15% au fost străini, conform estimărilor reprezentanților MNIR.

În acest an, MNIR și-a dublat numărul de vizitatori, comparativ cu 2012, când expozițiile muzeului au fost admirate de aproximativ 50.000 de persoane. Printre „hit-urile” din acest an ale MNIR s-a numărat și „Comorile Chinei”, care a fost considerată drept una dintre cele mai importante expoziții străine prezentate vreodată în România.

În anul 2013, la evenimentele MNIR au participat și personalități din sfera publică, membri ai corpului diplomatic sau oficiali ai României, între care: principesa Margareta, principele Radu, principele Nicolae, premierul Victor Ponta, dar și ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii Franceze în România, Philippe Gustin, și ambasadorul Republicii Italiene în România, Diego Brasioli.

Alte două instituții muzeale de referință în 2013 au fost Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național al Țăranului Român.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) a avut în acest an un număr de 90.000 de vizitatori, potrivit estimărilor reprezentanților MNAR. Aceștia au declarat, pentru MEDIAFAX, că aproximativ o cincime din vizitatori sunt străini.

Totodată, numărul de vizitatori a crescut în acest an cu apoximativ 20% față de anul trecut, când MNAR a atras 75.600 de vizitatori.

Cel mai proeminent vizitator de anul acesta al MNAR a fost Prințul Charles al Marii Britanii, care, pe 3 iunie, a inaugurat Muzeul Colecțiilor de Artă, alături de premierul Victor Ponta. De asemenea, Maria Băsescu este oaspete frecvent la vernisajele MNAR, după cum au precizat reprezentanții instituției.

O altă instituție muzeală importantă a Capitalei a fost în 2013 Muzeul Național al Țăranului Român. Astfel, 37.562 de vizitatori au văzut expoziția permanentă a Muzeului Țăranului Român până la 30 noiembrie, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții muzeului. Aceștia estimează că până la sfârșitul anului numărul vizitatorilor expoziției permanente a instituției va trece de 40.000.

Printre personalitățile care au vizitat Muzeul Țăranului Român în acest an s-au numărat: Maria Băsescu, Peter Hurley, Mircea Daneliuc, Lucian Pintilie, Victor Rebengiuc, Grigore Leșe, Radu Gabrea, Marie France Ionesco, Mitică Popescu, Adrian Năstase, Daniel Barbu, Luminița Gheorghiu, Andrei Pleșu, Vintilă Mihăilescu, Stelian Tănase, Dinu Zamfirescu, Sorin Dumitrescu, Răzvan Theodorescu etc..

De asemenea, au vizitat muzeul aproape jumătate din ambasadorii acreditați la București, după cum au mai precizat pentru MEDIAFAX reprezentanții instituției muzeale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?