Cât ar putea dura investigația accidentului din Apuseni. Procurorul general spune că ar putea fi anchetați și responsabilii operațiunilor de căutare și salvare

Cât ar putea dura investigația accidentului din Apuseni. Procurorul general spune că ar putea fi anchetați și responsabilii operațiunilor de căutare și salvare
Publicat: 23/01/2014, 21:04
Actualizat: 30/04/2015, 17:37

În acest moment, accidentul aviatic de luni, 20 ianuarie, este investigat de procurori și de către Centrul de Analiză și Investigații pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS). Procurorii investighează numai cauzele accidentului, iar CIAS analizează accidentul strict din punct de vedere tehnic. Procurorul General a anunțat că ar putea fi deschisă și o anchetă separat privind modul de acțiune a Ministerului de Interne și a instituțiilor implicate în localizarea și salvarea victimelor. Procurorul care coordonează ancheta a precizat că investigațiile vor dura câteva luni.

În acest moment, procurorii Parchetului General nu au deschis o anchetă privind operațiunile Ministerului de Interne cu ocazia accidentului în urma căruia au decedat Adrian Iovan și Aurelia Ion. Procurorii investighează în acest moment numai accidentul aviatic și cauzele sale, fiind începută urmărirea penală in rem, adică fără să existe un responsabil identificat.

Potrivit Mediafax, procurorul general al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, spunea, marți seară, că avionul prăbușit în Munții Apuseni nu avea cutie neagră, ci doar alte aparate de bord, care vor fi examinate de către anchetatori, el menționând că investigația în acest caz va dura câteva luni, pentru realizarea raportului Autorității Aeronautice. El mai spunea că de la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmează să fie supuse expertizei.

„Au fost ridicate mijloace materiale de probe care au fost sigilate și urmează să fie supuse expertizei și în continuare a fost asigurat locul accidentului pentru eventuale nevoi de cercetare mai departe și pentru recuperarea aeronavei avariate”, a declarat Lazăr, citat de Mediafax, adăugând că în perioada următoare vor fi interpretate mijloacele materiale de probă pentru a se putea clarifica un mecanism al producerii accidentului.

Procurorul General spune că ar putea fi anchetați și responsabilii operațiunilor de căutare și salvare

„Ancheta se derulează. Nu putem vorbi la trecut, ce s-a întâmplat. Vă pot spune că se întâmplă în prezent. Dosarul se instrumentează de către colegii noștrii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”, a spus el.

Întrebat dacă ancheta procurorilor de la Alba Iulia vizează și modul în care au acționat autoritățile, Nițu a precizat că în acest moment nu există o investigație pe această temă. „Ancheta de la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia vizează accidentul aviatic”, a declarat Nițu.

Procurorul general a declarat că ia în calcul să se autosesizeze și să deschidă o anchetă separată privind modul în care instituțiile Ministerului de Interne au condus operațiunile de găsire a epavei și cele de salvare. „Am văzut articolele din presă. Luăm în calcul și o astfel de ipoteză. Când luăm o hotărâre opinia publică va fi încunoștiințată”, a mai precizat Nițu.

Finalizarea rapoartelor de investigații ale de către Centrul de Analiză și Investigații pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) durează de obicei mai multe luni, în funcție de complexitatea accidentului.

Ultimul accident aviatic investigat de CIAS, înainte de cel din Munții Apuseni, este cel produs pe 29 iulie 2013, în localitatea Tăureni, din județul Mureș, când un elicopter cu 6 persoane la bord s-a prăbușit într-un lac, imediat după decolare. Cinci dintre pasageri au decedat. În cazul acestui accident, CIAS a emis un raport preliminar de doar două pagini, cu date tehnice, abia aproape 5 luni mai târziu, pe 6 decembrie 2013.

Un raport final în cazul unui accident ușor, precum cel de la Luncani, Cluj, din septembrie 2012, când un avion utraușor de tip Rambo 99 a acroșat un dispozitiv de ancorare și nimeni nu a fost rănit, a durat aproape 3 luni.

Pe de altă parte, finalizarea unui raport de investigație mai complex, precum în cazul accidentului de la Iași, din august 2012, când o aeronavă Tarom care sosea de la București a derapat la aterizare și a ieșit de pe pistă, fără însă ca nimeni să fie rănit, a durat un an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?