Cât costă ACELAȘI COȘ DE PRODUSE în Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland și Mega Image în Ajunul Crăciunului

Publicat: 24/12/2014, 09:17
Actualizat: 02/09/2019, 22:11

Nu există calup de reclame care să nu ne anunțe reducerile spectaculoase pe care comercianții le practică în această perioadă. Mai mult, cutiile de scrisori sunt burdușite cu diferite cataloage în care ni se evidențiază tăierile de preț.

Pentru a vedea care sunt promoțiile la alimentele de bază în Ajunul Crăciunului, reporterii gândul au repetat experimentul pe care l-au realizat în urmă cu două săptămâni și au vizitat același magazine alimentare, având aceeași listă de cumpărături.

Am mers incognito în Carrefour Berceni – Grand Arena Mall, Cora Berceni – Sun Plaza, Mega Image Concept Store – Piața Sudului, Billa Piața Romană, Kaufland Mihai Bravu și Auchan Vitan, în perioada 22 -23 decembrie. Am căutat, ca și în urmă cu două săptămâni, prețurile la alimentele de bază, printre care se numără lapte, ouă, carne sau pâine.

Infografic realizat de Corina Vârlan // Prețurile la produsele din coșul pentru masa de Crăciun din perioada 22 – 23 decembrie. Click aici pentru a mări.

După ce ne-am întors în redacție și am comparat prețurile, am constatat că scăderile de prețuri nu sunt atât de spectaculoase pe cât ne-am fi așteptat. Cele mai mari reduceri la alimentele de bază le-am găsit în Cora – aici am cumpărat același coș pentru masa de Crăciun cu 8,48 de lei mai puțin decât în urmă cu două săptămâni, urmat de Auchan – aici reducerea fiind de 7,69 de lei. Cea mai mică reducere am obținut-o după ce am făcut „cumpărăturile” la Mega Image. „Nota de plată” a fost mai mică cu doar cu 0,02 lei.

Infografic realizat de Corina Vârlan // Prețurile la produsele din coșul cadou de Crăciun din perioada 22 – 23 decembrie. Click aici pentru a mări.

În baza calculului făcut de gândul folosind același coș de cumpărături a reieșit că hipermarketul Cora este cel mai ieftin. Situația este diferită față de cea prezentată în urmă cu două săptămâni. Pe data de 11 decembrie, cel mai ieftin coș, cu aceleași alimente, l-am cumpărat din Carrefour. În Mega Image am găsit, ca și în urmă cu două săptămâni, cel mai scump coș de Crăciun.

Infografic realizat de Corina Vârlan // Prețurile la produsele din coșul cadou de Crăciun din 11 decembrie. Click aici pentru a mări.

În ultimele două săptămâni prețurile au mai crescut la unele produse. De exemplu, făina este unul dintre produsele care s-a scumpit. Nu în toate magazinele vizitate, ci doar în Kaufland, Mega Image, Auchan și Carrefour. În Billa prețul la făină a scăzut cu un leu, iar în Cora a rămas identic ca cel afișat la raft în urmă cu două săptămâni.

Infografic realizat de Corina Vârlan // Prețurile la produsele din coșul cadou de Crăciun din 11 decembrie. Click aici pentru a mări.

Merele s-au scumpit și ele în majoritatea hipermarketurilor. În Kaufland am dat cu 0,23 de lei mai mult, în Mega Image am plătit pe un kilogram de mere cu 1,6 lei mai mult decât în urmă cu două săptămâni. În Carrefour am plătit cu 0,3 lei mai mult. În Billa și Cora prețul merelor a scăzut cu 0.5 lei, respectiv 0.3 lei.

Portocalele, de exemplu, s-au ieftinit în aproape toate magazinele. Excepție face Carrefour-ul. Aici portocalele s-au scumpit cu 0,16 bani.

Mai jos vă vom prezenta diferențele de prețuri constatate la raft în toate magazinele vitate.

● În Kaufland pe coșul pentru masa de Crăciun am „dat” cu doar două zile înainte de crăciun 122,93 de lei, în timp ce în urmă cu două săptămâni același coș a costat 124,13 lei. Diferența este de doar 1,2 lei. În această perioadă s-au scumpit ouăle – cu 0,91 de lei, făina – cu 0,5 lei, bananele – cu 1 leu și merele cu 0,23 de lei. Ieftiniri în acest hipermarket am constatat la pâine – cu 0,06 de lei, bere – cu 2,77 de lei, unt cu 0,01 lei, portocale – cu 0,5 lei, roșii cherry – cu 0,5 lei. Restul produselor aveau același preț.

● La Mega Image pe coșul pentru masa de Crăciun am dat 134,75 de lei, cu 0,02 lei mai puțin decât am dat pe același coș în urmă cu două săptămâni. Printre produsele care s-au scumpit în acest interval de timp se numără: pâinea – 0,2 lei, făina – cu 0.6 lei, berea – cu 2,99 de lei și merele – cu 1,6 lei. Ieftiniri am observat la lapte – cu 0,3 lei, cartofi – cu 0,1 lei, unt cu 0,02 lei, portocale – cu 0,3 lei, ciocolată – cu 0,69 de lei, roși cherry – cu 2,5 de lei, lămâi – cu 1,5 de lei. La restul produselor prețurile au rămas identice.

● La Auchan, în ultimele două săptămâni „nota de plată” a aceluiași coș de cumpărături a scăzut cu 7,69 de lei. În acest interval de timp, făina s-a scumpit cu 0,49 de lei, zahărul cu 0,04 lei, cartofii albi cu 0,10 lei și merele cu 0,3 de lei. Ieftiniri am găsit la pulpă de porc cu 2,5 de lei, lapte cu 0,06 de lei, ouă cu 2,51 de lei, pâine cu 0,03 lei, bere cu 2,62 de lei, ceapă cu 0,1 de lei, portocale cu 0,11 lei, ciocolată cu 0,37 de lei și lămâi cu 0,3 lei. Restul alimentelor au prețul neschimbat.

● La Carrefour, în ultimele două săptămâni coșul pentru masa de Crăciun s-a ieftinit cu 1,88 de lei. În această perioadă s-au scumpit laptele cu 0,35 de lei, cașcavalul cu 1,65 de lei, făina cu 0,07 de lei, berea cu 0,4 de lei, portocalele cu 0,16 de lei, castraveții cu 0,15 de lei, lamâile cu 1,3 lei și merele cu 1, 1 leu. Ieftiniri am constatat la pulpa de porc cu 0,26 de lei, ouăle cu 1,5 lei, zahărul cu 0,3 lei, untul cu 0,74 de lei, vinul cu 2,83 de lei, ciocolata cu 0,46 de lei, roșiile cherry cu 0,48 de lei, bananele cu 0,49 de lei. Restul produselor au prețul neschimbat.

● La Billa am constatat o reducere 5,14 lei. În ultimele două săptămâni, în magazinul vizitat de reporterii gândul s-au scumpit următoarele produse ce fac parte din coșul pentru masa de Crăciun: laptele cu 0,58 de lei, ceapa cu 0,3 de lei, roșiile cherry cu 1 leu. Reduceri am observat la pulpa de porc – cu 3 lei, pâinea cu 0,44 de lei, făina cu 1 leu, vinul cu 1 leu, portocalele cu 1,04 lei și merele cu 0,5 lei. Restul produselor au prețul neschimbat.

● La Cora am obținut cea mai mare reducere la coșul pentru masa de Crăciun, respectiv 8,48 de lei. Scumpiri în ultimele două săptămâni s-au înregistrat la produsele: pâine cu 0,03 lei, bere cu 0,40 de lei, lămâi cu 1,5 de lei. Ieftiniri s-au înregistrat la unt – 0,8 lei, la vin – 1,03 de lei, portocale – 1,4 lei, castraveți – 4,75 de lei, banane – 2,10 lei și mere – 0,3 lei.

Hipermaketurile din București așteaptă vânzări de aproape un miliard de lei în luna decembrie

Cu două sărbători majore, Crăciunul și Revelionul, luna decembrie este cea mai profitabilă pentru supermarketuri și hipermarketuri. Potrivit Ziarul Financiar, vânzările celor 31 de hipermarketuri din București vor ajunge la 800 de milioane de lei – 1 miliard de lei în ultima lună din an, reprezentând până la 15% din încasările obținute pe durata întregului an.

Așa se poate explica și revenirea apetitului pentru investiții al marilor rețele, care au ajuns să aibă 31 dintre cele 177 de hipermarketuri din România, în București, scrie Ziarul Financiar. Acestea s-au grăbit să deschidă cât mai multe magazine, pentru a se asigura că hipermarketurile lor își deschid ușile până de sărbători.

Anul acesta au fost deschise în București șase hipermarketuri: patru unități au fost bifate de Kaufland, iar câte un magazin de Auchan și Carrefour. Kaufland, liderul comerțului local, este de altfel retailerul care deține cele mai multe hipermarketuri în Capitală, ajungând după expansiunea din acest an la zece unități.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia