Cât plătește statul pentru pentru servicii medicale pentru persoane asistate și mame

Cât plătește statul pentru pentru servicii medicale pentru persoane asistate și mame
Publicat: 19/11/2014, 17:12

Doina Lică, șef serviciu în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), a declarat, miercuri, la Târgu Mureș, la prima ediție a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar, la care participă aproximativ o sută de specialiști din România și Ungaria, că sumele plătite de stat pentru ca anumite categorii de persoane care nu achită contribuții de asigurări de sănătate să beneficieze de servicii medicale „nu sunt mici”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Există situația în care bugetul de stat plătește aceste contribuții, adică se virează transferuri din bugetul de stat, respectiv din bugetul Ministerului Muncii sau al altui minister către Fond, reprezentând spre exemplu contribuții de asigurări de sănătate pentru pensionarii cu venituri sub o anumită limită. Și sumele nu sunt mici, la nivelul anului 2013 sunt aproape 800 de milioane. Pe urmă, mai sunt categorii de persoane care intră, spre exemplu, în concediu medical pentru creșterea copilului. Nemaiavând venituri profesionale, statul suportă, prin Ministerul Muncii, și contribuțiile de asigurări de sănătate, astfel încât mămica respectivă să poată beneficia de asistență medicală. Și mai sunt iarăși beneficiarii de ajutor social, iarăși în situația de asistați, pentru care se fac niște eforturi de la bugetul de stat, se suportă și contribuția de asigurări de sănătate, pentru a fi o echitate, oarecum. Cineva plătește pentru el, care are calitatea de asigurat. Și acestea ar fi circa 200-300 de milioane, cele două categorii”, a arătat Lică.

Ea a precizat că și copiii sunt asigurați în sistemul de sănătate, dar nu plătește nimeni pentru ei. Contribuții de sănătate nu se plătesc nici în cazul unor persoane care au calitatea de coasigurat, în baza plății titularului, a mai arătat reprezentantul MFP.

Potrivit lui Lică, „contribuțiile clare”, încasate efectiv, se ridică la circa 15,7 miliarde de lei, care sunt reținute la angajator sau angajat și care mai pot proveni din activități independente, de la persoanele fizice autorizate sau cu profesii liberale.

În anul 2013, contribuțiile plătite de cei cu profesii liberale s-a ridicat la aproape 700 de milioane de lei, a precizat ea.

Reprezentantul MFP a arătat că Ministerul Sănătății a realizat în anul 2013 venituri proprii de 1,3 miliarde de lei, din accizele pe tutun și alcool, destinația fiind legată de programe de sănătate și investiții, și a primit din bugetul de stat încă 2,6 miliarde de lei, cu același scop. În același timp, cinci miliarde de lei au fost direcționați ca transferuri de echilibrare către Casa de Asigurări de Sănătate, inclusiv pentru plata unor arierate, a mai arătat ea.

Întrebată dacă există o intenție de a se lărgi baza de impozitare, pentru strângerea mai multor bani la bugetul asigurărilor de sănătate, Lică a răspuns că acesta nu constituie domeniul său de expertiză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase