Cătălin Chelu, condamnat la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Mită la MAI”

Cătălin Chelu, condamnat la șase ani de închisoare cu executare în dosarul Mită la MAI
Publicat: 12/10/2012, 16:05
Actualizat: 04/07/2013, 03:48

Omul de afaceri Cătălin Chelu a fost condamnat, vineri, de Tribunalul București la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Mită la MAI”, pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu.

Potrivit deciziei instanței Tribunalului București, Cătălin Chelu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru dare de mită și cumpărare de influență, pedeapsă ce a fost majorată cu un an pentru gravitatea faptelor. Omul de afaceri Cătălin Chelu va avea astfel de executat șase ani de închisoare.

Totodată, instanța i-a condamnat pe Nițache Ștefan Badea la patru ani de închisoare cu executare, pe Gabriel Constantinescu la doi ani de închisoare cu suspendare și pe Cristi Antonel Bunu la șase luni de închisoare cu suspendare.
Instanța a menținut sechestul asigurător impus de procurorii DNA pe banii ridicați la momentul sechestrului și a ridicat sechestrul de pe mai multe bunuri ale lui Cătălin Chelu.
Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel București.

În acest dosar, trimis instanței în decembrie 2010, Cătălin Chelu a fost acuzat de dare de mită și cumpărare de influență, iar Nițache Ștefan Badea, Cristi Antonel Bunu și Gabriel Constantinescu, apropiați ai omului de afaceri gălățean, de complicitate la dare de mită.

Potrivit procurorilor, Chelu este acuzat că, din august și până în 12 noiembrie 2010, „i-a promis chestorului-șef Dan Valentin Fătuloiu” suma de un milion de euro. În schimbul banilor, Fătuloiu – care, potrivit procurorilor DNA, a fost denunțător în acest dosar – trebuia ca, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor, să „îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informațiilor din dosarele penale având ca obiect infracțiuni comise de către Chelu Cătălin Constantin și persoanele apropiate acestuia”.
Direcția Națională Anticorupție a organizat, în 19 noiembrie 2010, un flagrant delict în cazul lui Cătălin Chelu, după ce, împreună cu cei trei apropiați ai lui, a încercat să îi ofere mită 50.000 de euro lui Dan Valentin Fătuloiu.

Cătălin Chelu, Ștefan Badea, Antonel Bunu și Gabriel Constantinescu au fost reținuți în 20 noiembrie 2010, o zi mai târziu fiind arestați, ulterior fiind deferiți justiției. În februarie 2011, Curtea de Apel București a decis eliberarea din arest a lui Chelu și a celorlalți trei apropiați ai acestuia, de atunci fiind judecați în libertate.

În 23 noiembrie 2010, Fătuloiu a fost revocat din funcție, la scurt timp după scandalul privind mita de un milion de euro care i-ar fi fost promisă de Chelu pentru a-i rezolva dosarele penale.

Dan Valentin Fătuloiu a recunoscut în fața instanței, la unul dintre termenele de judecată, că familia sa avea afaceri cu societatea Alprom, condusă de Cătălin Chelu, după ce Antonel Bunu a prezentat judecătorului documente contabile din care rezultă legăturile de afaceri.

„În anul 2002, socrul meu, Ion Oancea, și Ștefan Badea au avut o firmă ce a realizat afaceri cu Alprom privind achiziționarea de cherestea și masă lemnoasă. (…) Ambele societăți, Pan Carmi și Mondo Mobil, au derulat contracte cu Alprom. Ele erau ale vărului meu, Bălășoi, care locuiește în Germania. Aceste afaceri au fost corecte, nefiind probleme cu statul. Nu cunosc activitățile soției mele în aceste firme și nici ce comisioane încasa. Ea era administratorul acestor firme. Acționarul majoritar era vărul meu din străinătate. (…) Nu nu am fost la Registrul Comerțului pentru a-mi da acordul ca soția mea să facă firmele la adresa de domiciliu”, declara Fătuloiu.

Fostul secretar de stat mai spunea că a aflat despre faptul că omul de afaceri Cătălin Chelu dorește să-i ofere o mită de un milion de euro de la fiul său, Alexandru, denunțător și el în dosar, care aflase de acest demers de la Ștefan Badea. Fătuloiu preciza că atunci a și făcut autodenunț, restul acțiunilor sale și ale fiului său fiind făcute sub comanda procurorului de caz.

Întrebat despre posibile amenințări aduse direct sau indirect de către inculpații din dosar sau de alte persoane, Fătuloiu a arătat că la una dintre întâlnirile fiului său cu Ștefan Badea, acesta i-ar fi relatat că „omul de afaceri Cătălin Chelu este foarte dur când nu se respectă tranzacțiile” și că este în stare să angajeze un ucrainean pentru „lezarea” sa sau a familiei sale.

Fătuloiu a confirmat și momentul flagrantului delict, precizând că în acea zi a mers cu Chelu la mașina acestuia, de unde, la indicațiile omului de afaceri gălățean, a ridicat o pungă de plastic, transparentă, cu „teancuri, fișicuri de bani”.
În noiembrie 2010, Cătălin Chelu era cercetat în 48 de dosare aflate în lucru la unități de poliție și de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infracțiuni la legea pieței de capital, evaziune fiscală și spălare de bani.

Fătuloiu a fost demis în 23 noiembrie 2010 din funcția de secretar de stat, șef al Departamentului de Ordine și Siguranță Publică din MAI. Decizia a fost luată în urma verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț. Controlul a fost dispus în urma asasinatului din 14 noiembrie de la Piatra Neamț și după ce șeful IPJ Neamț Aurelian Vasea Șoric a fost acuzat că ar „pactiza” cu lumea interlopă. Aurelian Șoric și-a dat demisia la scurt timp după declanșarea scandalului de la Neamț și a fost cercetat disciplinar la nivelul MAI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912